Un apropiat al lui Emmanuel Macron, succesorul lui Dacian Cioloş la şefia grupului europarlamentar Renew Europe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stephane Sejourne FOTO EPA-EFE
Stephane Sejourne FOTO EPA-EFE

Eurodeputatul francez Stéphane Séjourné, un influent consilier politic al preşedintelui francez Emmanuel Macron, a fost ales preşedinte al grupului Renew (centru), cea de a treia forţă în Parlamentul European (PE), o poziţie strategică odată cu apropierea preluării preşedinţiei Uniunii Europene (UE) de către Franţa, relatează AFP.

Stéphane Séjourné, singurul candidat la funcţie, a fost ales prin aclamaţie, a anunţat delegaţia franceză în cadrul grupului Renew Europe.

Olandeza Sophie In't Veld, aleasă din 2004 în PE, şi-a retras candidatura la funcţie în urmă cu o săptămână.

Delegaţia franceză - din care fac parte aleşi din Partidul La République En Marche (LREM, partidul preşedintelui Macron) şi formaţiunile Modem şi Agir - este cea mai importantă în cadrul grupului, cu 23 dintre cei 98 de membri ai acestuia.

La jumătatea legislaturii, preşedinţia grupului Renew - înfiinţat în urma alegerilor europene din 2019, în urma unei apropieri între liberalii din fostul grup ALDE şi macronişti - s-a eliberat după decizia românului Dacian Cioloş, un fost premier, să se întoarcă în politica naţională.

Această schimbare la conducerea grupului Renew Europe, care are adesea un rol de pivot în voturi în PE, de pe a treia poziţie, după Partidul Popular European (PPE, conservatori) şi Social şi Democraţi (S&D, centru-stânga), intervine cu trei luni înainte de alegerile de la jumătate de mandat ale unui nou peşedinte al instituţiei, care se anunţă agitate între principalele două grupuri.

Stéphane Séjourné, în vârstă de 36 de ani, îi este foarte apropiat lui Emmanuel Macron, pe care l-a însoţit în ascensiunea sa până la Palatul Élysée şi a devenit unul dintre principalii săi consilieri politici.

Un fiu de expatriaţi care a crescut în Spania şi Argentina, el este un produs pur al Partidului Socialist (PS) francez, unde a făcut parte din primul cerc al lui Dominique Strauss-Kahn (DSK), după care s-a îmbarcat în aventura macronistă.

Soţul purtătorului de cuvânt al Guvernului francez Gabriel Attal, Stéphane Séjourné l-a urmat pe şeful statului la Élysée, unde este lăudat pentru latura sa de „federativă” şi drept un fin strateg.

Ales eurodeputat în 2019, el a redevint consilier al lui Emmanuel Macron la sfârşitul lui 2020, însă a dat asigurări că, prin preluarea conducerii Renew Europe, renunţă la acest rol cu mai puţin de şase luni înaintea alegerilor prezidenţiale franceze, în contextul în care unii dintre membrii grupului se îndoiesc de faptul că acesta va rămâne mult timp în post.

„Eu nu subestmez o îngrjorare”, declara luni Séjourné ziarului Le Figaro, dând asigurări că va întreprinde, în vederea organizării cabinetului său, „o organizare a responsabilităţilor colegiale împărtăşită” şi că urmează să se instaleze la Bruxelles.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite