Un amiral american în rezervă, printre prizonierii de la Azovstal? Imaginea menită să manipuleze publicul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO observers.france24.com
FOTO observers.france24.com

Trolii pro-Kremlin au rostogolit intens în mediile lor de dezinfomare şi manipulare o imagine în care sugerează capturarea amiralului american în retragere Eric Olson printre luptătorii care s-au predat la oţelăria Azovstal. France TV a analizat imaginea şi precizează că aceasta datează din 14 aprilie, nu din 16 mai, când a început predarea la Azovstal.

O imagine postată pe site-uri şi conturi pro-Kremlin începând cu 15 mai sugerează că amiralul american în retragere Eric Olson a fost capturat la Azovstal.

Dar, în urma unei căutări inverse a imaginilor, fotografia respectivă poate fi găsită într-un articol publicat pe 14 aprilie de agenţia de presă RIA Novosti cu titlul „Nu vom uita, nu vom ierta!”. Este vorba de un eveniment organizat la Luhansk, oraş aflat din 2014 sub controlul separatiştilor proruşi, în „amintirea agresiunii ucrainene”.

„La eveniment au fost aduşi şi prizonieri ucraineni - luptători din Garda Naţională”, precizează autorul articolului.

Dacă poza datează din 14 aprilie, nu există nicio informaţie veridică precum că în ea s-ar afla şi amiralul în retragere Eric Olson, notează France 24.

De altfel, presa rusă nu a publicat nicio imagine care ar indica arestarea lui Eric Oslon.

Potrivit Statului Major al Armatei SUA, amiralul Eric Olson s-a pensionat în 2011. Pentagonul nu dispune de informaţii dacă amiralul s-a dus sau nu în Ucraina. De asemenea, nu există nicio informaţie precum că el ar lupta de partea Ucrainei împotriva agresiunii ruse.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite