Un 11 septembrie al Europei. Câteva argumente

Nu a fost nicio exagerare atunci când s-a vorbit despre un 11 septembrie francez sau chiar european, după atentatul de la Paris. Dincolo de diferenţa legată de numărul victimelor şi de caracterul să-i zicem, spectaculos al acţiunii, cantitatea de simboluri conţinută de cele două atentate este aproximativ aceeaşi.
Daca vorbim de asemanarile cu 11 septembrie, hai sa ne uitam mai atent la modus operandi si la efecte. Avem doi oameni cu arme automate pe care le minuiau foarte bine, care si-au pregatit minutios operatiunea si iesirea din scena (fuga de la locul faptei nu e tocmai caracteristica jihadistilor), dar care si-au uitat buletinul in masina pe care au abandonat-o. Daca mergem mai departe si ne intrebam "cui prodest", vedem ca escaladarea conflictelor interetnice si interreligioase in inima Europei are doi beneficiari: pe unul l-ati identificat bine, Rusia are tot interesul ca Europa sa-si vada de propriile probleme in loc sa se preocupe de situatia din Ucraina. Al doilea beneficiar ar fi chiar "Tarimul fagaduintei" (reprezentat de tandemul SUA-Israel) care are interesul de a mobiliza in continuare Europa contra amenintarilor-fantoma din Orientul Mijlociu (Al-Quaeda, ISIL, Hamas, Iran si celelalte tinte vizate de SUA si Israel).
Din motive raționale eu exclud ad inițio și Rusia și USA+Israel dintre vinovați. Rusia este îngrozită de teroriști, a avut și are imense probleme cu ei în Cecenia, în Caucaz și nu numai. Transparența frontierelor ei (spre deosebire de USA) o face extrem de vulnerabilă la penetrarea cu teroriști externi. Exclus să se folosească de ei. Apoi, Rusia visează la o colaborare strânsă cu UE, singura ei șansă de dezvoltare rapidă. Rusia vrea UE, dar o vrea scoasă de sub influență americană. USA continuă să formeze și să aprovizioneze teroriști, dar nu are nici un interes ca să lovească prin ei Europa! USA vrea un UE puternic, care să izoleze și să îngenuncheze Rusia. Și unii și alții vor un UE fără probleme.