Ultimul preşedinte ales direct

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alegeri prezidenţiale în Georgia FOTO EPA-EFE/ZURAB KURTSIKIDZE
Alegeri prezidenţiale în Georgia FOTO EPA-EFE/ZURAB KURTSIKIDZE

În 2013, georgienii au tranşat cursa prezidenţială încă din primul tur, alegându-l pe Ghiorghi Margvelaşvili, candidatul susţinut de Visul georgian, partid controlat de miliardarul Bidzina Ivanişvili. Al doilea clasat – Davit Bakradze  – avea cu patruzeci de procente mai puţin şi era un apropiat al fostului preşedinte Saakaşvili, fiind susţinut de Mişcarea Naţională Unită (MNU). Duminica trecută s-a ţinut un nou scrutin.

Câştigătorul de acum cinci ani n-a mai participat, iar Visul georgian a preferat să susţină o candidată independentă: Salomé Zurabişvili, o franţuzoaică de origine georgiană, care a lucrat 30 de ani pentru Quai d’Orsay, înainte de a deveni – în 2004 – şefa diplomaţiei de la Tbilisi. Bakradze s-a prezentat din nou, dar cu susţinerea unei fracţiuni desprinse din MNU şi intitulată Georgia Europeană. În schimb, UNM a aruncat în cursă un alt fost ministru de Externe, Grigol Vaşadze. Pe lângă cei trei, alţi 43 de candidaţi s-au înscris în competiţie, dar Comisia electorală a validat numai 22 de cereri.

Scrutinul are o importanţă aparte. E ultimul în care cetăţenii georgieni îşi aleg în mod direct preşedintele. Ca urmare a unei reforme constituţionale din 2017, regimul va deveni din 2024 unul parlamentar. Va exista în continuare un şef al statului, dar acesta va fi desemnat de către cei 300 de membri ai unui colegiu electoral, compus pe jumătate din parlamentari şi pe jumătate din aleşi locali. Campania a fost dominată de invective şi acuzaţii: candidatei susţinute de Ivanişvili i s-a reproşat atitudinea din timpul invaziei ruse în Osetia, ca şi faptul că vorbeşte limba maternă cu accent franţuzesc, iar lui Vaşadze i s-a reproşat că e în competiţie doar pentru a-l aduce acasă pe protectorul său, Saakaşvili, condamnat pentru practicarea torturii împotriva adversarilor. Cei trei candidaţi importanţi sunt de acord cu integrarea ţării lor în UE şi NATO.

Participarea a fost, ca şi în 2013, modestă, doar 46% dintre cetăţeni ajungând la urne. Scrutinul s-a derulat în bune condiţii, chiar dacă – la fel ca şi la noi – se mai cumpără voturi. Imediat după închiderea urnelor, Visul georgian a anunţat că Zurabişvili a câştigat. De fapt, ea a obţinut 38,6%, iar Vaşadze – 37,7%. Al treilea clasat – Bakradze – a strâns aproape 11 procente şi le-a cerut suporterilor săi să voteze împotriva candidatei Visului georgian. Doar alţi patru candidaţi au obţinut peste 1%. Redistribuirea voturilor lor e imposibil de anticipat. Turul decisiv va fi organizat în noiembrie sau la începutul lunii decembrie.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite