UE vrea să dea sancţiuni pentru corupţie statelor din afara blocului comunitar. Decizia de ultimă oră a Parlamentului European

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parlamentul European. Imagine: Adevărul
Parlamentul European. Imagine: Adevărul

Cetăţenii din statele membre ale Uniunii Europene ar putea fi obligaţi să nu nu mai facă afaceri cu persoane sau firme din stalele din exteriorul blocului comunitar care au fost vizate de sancţiuni pe motiv de corupţie. Parlemantul European a dat un prim vot, miercuri seară, asupra propunerii de a include corupţia printre infracţiunile grave, comise contra drepturilor omului, de către persoane sau entităţi din afara blocului comunitar.

Parlamerntul European a adoptat rezoluţia cu 584 voturi „pentru”, 73 „împotrivă” şi 33 abţineri.

Surse din PE au explicat pentru „Adevărul” că este vorba despre e o rezolutie, nu e un regulament legislativ.

„Fiind o rezoluţie nelegislativă, este expresia poziţiei PE pe acel subiect, dar nu înseamnă că a intrat iîn vigoare aceasta modificare”, au precizat sursele citate.

lege anticoruptie

Propunerea cu privire la corupţie nu îi vizează în mod direct pe cetăţenii europeni, ci doar persoane sau firme din afara UE. Ea este inspirată din Legea Magnitsky din SUA.

Legea Magnitsky a fost promulgată de către preşedintele Barack Obama în decembrie 2012 şi viza pedepsirea oficialilor ruşi responsabili de moartea contabilului fiscal rus Serghei Magnitski într-o închisoare din Moscova în 2009.

Rezoluţia a fost adoptată săptămâna trecută de Comisia pentru Afaceri Externe a UE, iniţiatori fiind  Maria Arena (S&D, Belgia), preşedinta Subcomitetului pentru drepturile omului şi David McAllister (PPE).

„Permiţându-ne să vizăm persoane şi entităţi responsabile de încălcări grave ale drepturilor omului, oriunde au loc aceste abuzuri, regimul global al sancţiunilor pentru drepturile omului al UE consolidează rolul de lider al UE în domeniul drepturilor omului. Regimul trebuie să vizeze, de asemenea, facilitatorii economici şi financiari ai agresorilor de drepturi ale omului, iar Parlamentul şi societatea civilă trebuie să fie mai strâns implicate pentru a-şi creşte legitimitatea ”, a declarat Maria Arena (S&D, Belgia), preşedinta Subcomitetului pentru drepturile omului.

„Regimul global al UE privind sancţiunile pentru drepturile omului adaugă o modalitate directă şi tangibilă de a răspunde la încălcări grave ale drepturilor omului şi de a răspunde pe cei responsabili pentru abuzuri. Trebuie să devină un element esenţial al strategiei mai largi a UE privind drepturile omului şi o parte fundamentală a setului nostru de instrumente de politică externă. Salut implementarea rapidă a noului instrument şi sper că acesta va sprijini obiectivele politicii externe şi de securitate comune a UE ”, a declarat David McAllister (PPE, Germania), preşedintele Comisiei pentru afaceri externe.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite