UE îi dă un ultimatum lui Boris Johnson: Arată-ne un plan pentru Brexit în 12 zile sau „s-a terminat”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii UE i-au dat lui Boris Johnson un ultimatum pentru a veni cu un nou plan pentru Brexit până la sfârşitul lunii septembrie sau se va confrunta cu o ieşire fără acord, relatează The Independent.

Împunerea unui termen-limită a fost agreată la o întâlnire care a avut loc la Paris miercuri seara, în contextul în care negociatorul-şef al blocului comunitar Michel Barnier i-a spus lui Johnson să înceteze să se mai „prefacă” că poartă negocieri.

Miercuri seara, Emmanuel Macron – cel care a adoptat poziţia cea mai dură faţă de UK – s-a întâlnit cu Antti Rinne, prim-minstrul Finlandei, ţara care deţine preşedinţia rotativă a consiliului european.

„Dacă UK vrea să discutăm soluţii alternative la acordul existent privind Brexitul, va trebuie să ni le prezinte până la sfârşitul lunii”, a declarat Rinne reporterilor la sfârşitul întrunirii în cursul cărei a fost agreat termenului-limită, potrivit The Independent.

„Ne îngrijorează ceea ce întâmplă în acest moment în Marea Britanie, dar în egală măsură ne îngrijorează starea de confuzie care va domni apoi în Europa.

Dacă nu vom primi propuneri, cred că puţini lideri europeni vor fi de acord cu o asemenea poziţie. Apoi gata, se pune punct. Acum este momentul de venit cu prezentări clare şi palpabile”.

Johnson ar avea astfel 12 zile la dispoziţie pentru a veni cu propuneri de înlocuire a clauzei frontierei dintre Irlanda de Nord şi Republica Irlandeză (Irish backstop) despre care a spus că vrea să o dea deoparte pentru altceva.

Macron şi Rinne nu vorbesc în numele întregii Uniuni Europene, însă Finlanda, prin preşedinţia rotativă, are sarcina coordonării punctelor de vedere ale statelor membre, astfel că discuţiile despre un termen-limită nu sunt întâmplătoare.

Oficialii de la Bruxelles se tem că premierul britanic iroseşte timpul pentru discuţii şi  trage de timp cât poate fără a veni cu propuneri concrete cu gândul la alegeri. Miercuri Barnier se adresa Parlamentului European: „La aproape trei ani de la referendumul din UK nu cred că ar trebui să ne mai pierdem timpul prefăcându-ne că negociem. Cred că trebuie să mergem mai departe şi să fim fermi”.

Surse din UK relatează că negociatorii din partea UK vin la Bruxelles cu idei pe linia vechiului acord, secţiunea despre mecanismul Backstop fiind pur şi simplu tăiată din text, în timp ce propunerile complete sunt reţinute în mod deliberat până în ultimul moment din motive de lipsă de timp.

De partea UE sunt relatări despre cum, în cursul întâlnirii cu Jean-Claude Juncker, Johnson nu părea să înţeleagă că propunerile sale cu privire la Irlanda de Nord de a rămâne la reglementările UE privind alimentele şi transportul animalelor de fermă după brexit nu rezolvă actualul impas în legătură cu regimurile vamale.

Un oficial european a descris reacţia lui Johnson, care s-a lăsat să alunece în scaun, în momentul în care omologii din Bruxelles au spus că planul pentru reguli „sanitare şi fitosanitare (SPS) comune cu privire la insula Irlandei nu face nimic în privinţa necesităţii controalelor vamale asupra majorităţii bunurilor care traversează graniţa.

Premierul britanic s-ar fi întors către negociatorul David Frost şi către secretarul pentru brexit Stephen Barclay şi i-a întrebat: Deci planul SPS nu rezolvă problema controalelor vamale?

Totuşi UK a adus în discuţie o soluţie, un veto teoretic pentru Irlanda de Nord asupra oricărei înlocuiri a  mecanismului backstop, care însă a fost imediat respinsă de către însărcinatul cu brexitul din PE Guy Verhofstadt ca „instrument de şantajare permanentă a UE” în negocieri.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite