UE trimite în Ucraina o misiune militară de instruire: Reacţia Moscovei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lupte în Donbas FOTO EPA-EFE
Lupte în Donbas FOTO EPA-EFE

În contextul creşterii ameninţării ruse, Uniunea Europeană (UE) şi Ucraina au decis să-şi consolideze cooperea militară.

Marţi, cu prilejul celui de-al XXIII-lea summit UE-Ucraina, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a confirmat că UE va mobiliza o misiune militară de instruire a forţelor armate ucrainene.

„În ceea ce priveşte cooperarea militară, considerăm, într-adevăr, că ar fi bine dacă ar fi posibil să ne consolidăm cooperarea şi în acest domeniu”, a declarat Charles Michel într-o conferinţă de presă la Kiev alături de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Potrivit lui Michel, un grup de experţi europeni se află deja în Ucraina „pentru a înţelege mai bine ce proiecte concrete putem dezvolta, în special în sfera educaţiei, a instruirii militare”.

Eforturile de consolidare a cooperării militare între UE şi Ucraina survin pe fondul întăririlor făcute recent de Rusia în partea sa vestică.

Rusia a adus în primăvară peste 100.000 de soldaţi şi numeroase echipamente militare la graniţa cu Ucraina şi în Peninsula Crimeea, pe care o ocupă ilegal din martie 2014, sporind şi mai mult temerile de o nouă agresiune împotriva vecinilor săi din vest.

Luând act de anunţul lui Michel, Rusia şi-a exprimat clar opoziţia faţă de întărirea cooperării între UE şi Ucraina. Joi, Moscova a solicitat UE să renunţe la ideea de a trimite o misiune instruire militară în Ucraina, susţinând că aceasta va duce la o escaladare a tensiunilor în Donbas. Ori, în timp ce pozează fie în victimă, fie în stat neînţeles de ceilalţi nevoit să-şi apere interesele, Rusia este de fapt partea care agită spiritele, în Donbas, de exemplu, oferind sprijin militar, politic, logistic şi economic forţelor separatiste şi împiedicând o soluţie de pace în timp ce pretinde că şi-o doreşte.

„Ne preocupă, fireşte, examinarea de către Bruxelles a planurilor de desfăşurare a unei misiuni UE de instruire militară în Ucraina. (Această iniţiativă, n. red.) va contribui la militarizarea Ucrainei şi la o escaladare a tensiunilor în Donbas”, a declarat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe.

În urma anunţului făcut de Michel, Moscova ar fi trimis deja în Belarus o subunitate de sisteme de rachete antiaeriene S-400 Triumf, după cum dezvăluie portalul avia.pro, apropiat armatei şi serviciilor secrete ruse.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite