UE suspendă negocierile cu Elveţia pe tema electricităţii şi ameninţă cu măsuri de retorsiune

UE suspendă negocierile cu Elveţia pe tema electricităţii şi ameninţă cu măsuri de retorsiune

Uniunea Europeană a suspendat negocierile cu Elveţia pe tema exporturilor de electricitate în această ţară, urmând să fie decise măsuri suplimentare după referendumul elveţian în favoarea limitării imigraţiei, scrie Corriere della Sera.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Uniunea Europeană nu intenţionează să continue negocierile cu Elveţia pe tema energiei electrice, în contextul situaţiei apărute după rezultatul referendumului pe tema imigraţiei, rezultat care este o posibilă încălcare a acordurilor bilaterale", a declarat Pia Ahrenkilde, purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene.

„În contextul actualei situaţii, nu mai sunt prevăzute negocieri tehnice între UE şi Elveţia pe tema electricităţii. Modul de abordare trebuie analizat în contextul mai amplu al relaţiilor bilaterale. Acordul privind electricitatea este legat în mod logic de chestiuni instituţionale orizontale", a explicat Ahrenkilde.

„Este imposibil să acceptăm o separare între libera circulaţie a persoanelor şi cea a capitalului. Ne aşteptăm ca Elveţia să onoreze obligaţiile internaţionale cu UE", a reacţionat Preşedinţia greacă a Consiliului Uniunii Europene.

Un oficial italian, Giovanni De Mari, preşedintele Consiliului naţional pentru activităţi vamale, a avertizat că UE probabil va revizui acordurile privind traficul vamal cu Elveţia ca formă de presiune.

Alegătorii elveţieni s-au pronunţat în proporţie de 50,3% în favoarea limitării imigraţiei, în cadrul unui plebiscit organizat la iniţiativa partidului naţionalist populist UDC, condus de Christoph Blocher.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările