UE şi SUA nu-l recunosc pe Lukaşenko preşedinte al Belarusului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uniunea Europeană refuză să-l recunoscă pe Aleksandr Lukaşenko preşedinte al Belarusului, în pofida faptului că acesta a depus jurământul, într-un mod neaşteptat, evocând „rezultatele falsificate” ale alegerilor de la 9 august şi „lipsa oricărei legitimităţi democratice”, a anunţat joi şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, relatează AFP.

„Alegerile de la 9 august nu au fost nici libere şi nici echitabile. UE nu recunoaşte rezultatele falsificate. Ca atare, aşa-zisa depunere a jurământului de la 23 septembrie şi noul mandat pe care-l reclamă Aleksandr Lukaşenko nu au nicio legitimitate democratică” şi „contrazic în mod direct voinţa unor părţi largi ale populaiei belaruse”, denunţă într-un comunicat Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă.

„Poziţia UE este clară, cetăţenii belaruşi merită dreptul de a fi reprezentaţi de către cei pe care-i aleg în mod liber, prin noi alegeri deschise, transparente şi credibile”, se arată în comunicat.

Peste 100 de persoane au fost arestate miercuri, în Belarus, la manifestaţii organizate după ce Lukaşenko a depus în secret jurământul în al şaselea mandat.

ONG-ul de apărarea drepturilor omului Viasna a înregistrat arestarea a 115 persoane - majoritatea în capitală -, unde tunuri cu apă şi poliţişti antirevoltă purtând cagule au dispersat mii de manifestanţi.

Statele Unite „nu-l pot considera pe Aleksandr Lukaşenko preşedintele legitim ales al Belarusului”, a reacţionat miercuri Departamentul de Stat american, după ce acesta a depus jurământul în secret.

„Alegerile de la 9 august nu au fost nici libere şi nici corecte. Rezultatul anunţat a fost trucat şi nu conferă nicio legitimitate”, a subliniat, într-o declaraţie transmisă AFP, un purtător de cuvânt al diplomaţiei americane.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite