UE refuză să livreze Regatului Unit vaccinuri anti-COVID-19 AstraZeneca produse pe teritoriul său

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Uniunea Europeană refuză să aprobe o cerere a Marii Britanii de a-i livra vaccinuri împotriva COVID-19 AstraZeneca-Oxford produse la o instalaţie în Olanda, dezvăluie un oficial european, relatează Reuters.

Marea Britanie îşi vaccinează populaţia mult mai rapid decât statele membre UE, din care a ieşit, iar accesul la vaccin constituie un subiect de tensiuni între cele două părţi, care se suspectează reciproc de blocarea exporturilor.

Vaccinul AstraZeneca-Oxford este fabricat la o instalaţie din Leyde, în Olanda, de subcontractantul Halix.

Această instalaţie este desemnată drept un furnizor de vaccin în contracte încheiate de AstraZeneca atât cu Marea Britanie, cât şi cu UE, însă producţia nu a fost încă validată la nivelul UE.

„Britanicii insistă asupra faptului că instalaţia de la Halix din Olanda trebuie să le livreze (vaccinul împotriva COVID-19) produs acolo. Nu merge aşa”, a declarat acest oficial european duminică pentru Reuters.

„Ceea ce se produce în fabrica de la Halix trebuie să meargă în UE”, subliniază el, dând asigurări că Bruxelesul nu încalcă niciun contract.

Britanicii insistă asupra faptului că este necesar ca aceste contracte să fie respectate.

„Comisia Europeană ştie că restul lumii se ută la ea, la modul în care se comportă în acest subiect, iar dacă rupe angajamente şi contracte este un lucru păgubos pentru un ansamblu comercial care se mândreşte cu statul de drept”, a declarat la Sky News ministrul britanic al Apărării Ben Wallace.

El comenta o ameninţare a preşedintei CE Ursula von der Leyen de a bloca exportul de vaccin împotriva COVID-19 din UE în Marea Britanie.

AstraZeneca nu a cerut încă o autorizare de producţie în UE la instalaţia Halix, însă oficialul european şi o a doua sursă europeană declară că dosarul este în curs.

Fără această undă verde, vaccinul produs în această instalaţie nu poate fi administrat locuitorilor UE.

Reuters scrie că a consultat un document intern aparţinând AstraZeneca, care arată că laboratorul suedezo-britanic se aşteaptă să obţină această autorizaţie europeană la 25 martie.

AstraZeneca a refuzat să spună câte doze a depozitat până în prezent la instaşaţia Halix.

Oficialului european declară că producţia a început, însă nu este în măsură să estimeze volumul.

Două instalaţii din Marea Britanie - ale Oxford Biomedica şi Cobra Biologics - sunt desemnate drept furnizori UE în contractul semnat cu AstraZeneca.

Însă, până în prezent, Guvernul lui Boris Johnson nu a trimis absolut nicio doză de vaccin către UE, în pofida solicitărilor Bruxellesului.

Potrivit unor oficiali, instalaţia Cobra nu este deplin operaţională.

AstraZeneca a informat doi oficiali europeni că Marea Britanie aplică o clauză din contract prin care se împiedică orice export de vaccin împotriva COVID-19 - până când piaţa britanică este deplin aprovizionată -, declară oficiali europeni.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite