UE se pronunţă în favoarea consolidării relaţiilor cu ţările din Balcani, dar nu le promite o aderare rapidă

UE se pronunţă în favoarea consolidării relaţiilor cu ţările din Balcani, dar nu le promite o aderare rapidă

Foto: EPA/EFE/Arhivă

Liderii europeni aflaţi joi la Sofia la summitul UE-Balcanii de Vest au confirmat „perspectiva europeană“ promisă de multă vreme ţărilor din Balcani, unde Rusia încearcă să-şi extindă influenţa, dar au fost rezervaţi în privinţa unei extinderi rapide a blocului comunitar, relevă AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

După un dineu consacrat în ajun frontului unit pe care UE vrea să-l facă în faţa „capriciilor“ preşedintelui american Donald Trump, şefii de stat şi de guvern ai blocului comunitar s-au întâlnit cu omologii lor din Albania, Bosnia şi Herţegovina, Serbia, Muntenegru, Macedonia şi Kosovo, în încercarea de a le oferi suficient pentru a-i ţine departe de orbita Moscovei, dar fără să le permită aderarea înainte de a implementa reforme importante.
 
Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a declarat că vrea ca ţările din Balcanii de Vest să aibă „o perspectivă“, dar a avertizat cu privire la riscul unor mişcări pripite.
 
„Nu sunt în favoarea unor acţiuni în direcţia extinderii înainte de a avea toate certitudinile necesare şi înaintea implementării unor reforme profunde“, a declarat el.
 
În declaraţia finală a summitului, UE a evidenţiat tema „conectivităţii“ prin investiţii în transport şi infrastructură pentru a ajuta ţările balcanice să ajungă la standarde europene, dar a evitat termenii „aderare“ şi „extindere“, reafirmând în schimb „sprijinul pentru perspectiva europeană a Balcanilor de Vest“, adaugă agenţia de presă citată.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările