UE pledează pentru un nou parteneriat cu SUA: Propunerile anunţate de Ursula von der Leyen

UE pledează pentru un nou parteneriat cu SUA: Propunerile anunţate de Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen FOTO EPA-EFE

Uniunea Europeană l-a invitat marţi pe preşedintele ales al Statelor Unite, Joe Biden, să întoarcă pagina trecutului şi să accepte un nou parteneriat transatlantic, „coloana vertebrală a unei noi alianţe globale”, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Sănătate, climă, digital, reforma sistemului multilateral bazat pe reguli: acestea sunt câteva dintre domeniile-cheie în care cred că Europa poate lua iniţiativa şi propune un nou program pozitiv cu Statele Unite”, a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-o videoconferinţă susţinută cu ambasadorii statelor membre UE la Bruxelles.

„Ştim că nu putem reveni la ceea ce a fost. Nici în ceea ce priveşte comerţul, nici în ceea ce priveşte Parteneriatul transatlantic pentru comerţ şi investiţii (TTIP)”, a subliniat von der Leyen.

„Nu putem reveni la exact acelaşi program ca acum cinci ani. Nu trebuie să cădem în această capcană. Avem nevoie de o nouă abordare. Pentru că lumea întreagă s-a schimbat, la fel ca Statele Unite şi Europa”, a insistat ea.

„Anumite schimbări în priorităţi şi percepţii merg mult dincolo de un singur politician sau de o singură administraţie. Şi nu vor dispărea în urma unor singure alegeri”, a precizat şefa UE.

Adversar al multilateralismului, Donald Trump s-a manifestat adesea cu ostilitate la adresa Uniunii Europene.

Ursulea von der Leyen propune ca noul parteneriat Bruxelles-Washington să acopere „toate domeniile”. „De la securitate la dezvoltare durabilă, de la reglementare tehnologică la comerţ, de la egalitatea condiţiilor economice mondiale la întărirea instituţiilor mondiale”, afirmă ea.

În acelaşi timp, CE invită Washingtonul să permită taxarea giganţilor digitali, în majoritatea lor grupuri americane.

„Este imposibil ca giganţii comerciali să profite enorm de piaţa noastră unică, dar să nu plătească impozite acolo unde ar trebui. Acest lucru dăunează acceptării economiei sociale de piaţă şi nu îl vom mai tolera”, a declarat von der Leyen.

Şefa Executivului european a pledat totodată pentru ajungerea la un acord internaţional cu privire la taxarea comerţului online, propunând ca dată-limită „mijlocul lui 2021”. În caz contrar, UE urmează să-şi prezinte propria propunere.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările