UE se mobilizează împotriva coronavirusului. Cele mai recente şi importante măsuri luate pentru  încetinirea răspândirii lui

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Conferinta de presa: Ursula von der Leyen, Margrethe Vestager si Valdis Dombrovskis FOTO European Commission
Conferinta de presa: Ursula von der Leyen, Margrethe Vestager si Valdis Dombrovskis FOTO European Commission

Europa se confruntă cu o criză globală de sănătate, iar această criză globală de sănătate are un impact sever asupra oamenilor, dar are şi un impact sever asupra economiilor noastre.

Aşa şi-a început discursul preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, din cadrul conferinţei de presă comună cu preşedintele Michel, în urma videoconferinţei liderilor G7 cu privire la COVID-19.

Ce se va întâmpla în continuare?

Uniunea Europeană urmează să închidă toate graniţele spaţiului Schengen, ca o măsură extremă pentru a împiedica răspândirea coronavirusului.

Ţările europene au discutat astăzi despre ideea introducerii unei interdicţii călătoriilor inutile în spaţiul Schengen, pentru o perioadă de 30 de zile, cu mici excepţii. Medicii, asistenţii sau cercetătorii implicaţi în găsirea unei soluţii pentru combaterea virusului, precum şi muncitorii care comută în interese de serviciu de o parte si de alta a graniţelor, pot continua să călătorească.

Propunerea a fost anunţată de preşedintele Comisiei UE, Ursula von der Leyen.

Cu cât mai puţine călătorii, cu atât mai mult putem controla răspândirea virusului. Prin urmare, propun şefilor de stat şi de guvern să introducă restricţii temporare pentru călătoriile inutile în UE. 

Această mişcare are loc după ce mai multe ţări membre ale UE şi ale spaţiului Schengen au început să introducă controale de frontieră pe cont propriu, interzicând intrarea persoanelor străine. Propunerea a fost discutată iniţial de preşedintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Angela Merkel şi şefii Comisiei Europene şi Consiliului.

Interdicţia se va aplica tuturor călătoriilor inutile în spaţiul Schengen. De asemenea, ţările UE, dar non-Schengen, Irlanda, Cipru, Croaţia, România şi Bulgaria vor fi invitate să pună în aplicare restricţiile.

Comisia oferă finanţare companiei inovatoare de vaccinuri CureVac

Comisia a oferit până la 80 de milioane de euro sprijin financiar companiei CureVac, un dezvoltator de vaccinuri inovator, din Tübingen, Germania, pentru a dezvolta şi produce un vaccin împotriva coronavirusului. Preşedintele Comisiei, Ursula von der Leyen şi comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret, Mariya Gabriel, au discutat cu managementul CureVac prin videoconferinţă. A participat şi vicepreşedintele Băncii Europene de Investiţii (BEI), Ambroise Fayolle. Sprijinul ar urma să fie sub forma unei garanţii UE pentru un împrumut  acordat de BEI companiei CureVac.

Preşedintele Comisiei, Ursula von der Leyen, a declarat:

În această criză de sănătate publică, este de maximă importanţă să sprijinim cercetătorii noştri. Suntem hotărâţi să oferim CureVac finanţarea de care are nevoie pentru a extinde rapid dezvoltarea şi producerea unui vaccin împotriva coronavirusului. Sunt mândră că avem companii de frunte, aşa cum este CureVac în UE. Casa lor este aici. De vaccinurile lor vom beneficia toţi, în Europa şi nu numai. 

Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret, a declarat:        

Sprijinirea cercetării şi inovării excelente în UE este o parte esenţială a răspunsului nostru coordonat împotriva răspândirii coronavirusului. În 2014, CureVac a câştigat primul premiu de promovare a inovării din partea UE. Ne-am angajat să susţinem în continuare cercetările şi inovarea în aceste momente critice. Ştiinţa şi inovarea în Europa sunt în centrul politicilor noastre de protecţie a sănătăţii oamenilor. 

 Ambroise Fayolle, vicepreşedinte pentru inovare la Banca Europeană de Investiţii, a susţinut decizia Comisiei Europene, ca urmare a parteneriatului  puternic şi fructuos în domeniul instrumentelor financiare de cercetare şi inovare (InnovFin) şi a confirmat sprijinul acordat companiei CureVac în beneficiul cetăţenilor UE şi nu numai. 

Comisia a prezentat orientări cu privire la  măsurile de frontieră pentru protejarea sănătăţii şi menţinerea disponibilităţii bunurilor şi serviciilor esenţiale.

Comisia a prezentat orientări statelor membre cu privire la măsurile de gestionare a frontierelor legate de sănătate în contextul situaţiilor de urgenţă COVID-19. Scopul este de a proteja sănătatea cetăţenilor, de a asigura tratament adecvat persoanelor care trebuie să călătorească şi de a se asigura că bunurile şi serviciile esenţiale rămân disponibile. Comisarii Kyriakides şi Johansson au prezentat liniile directoare miniştrilor Sănătăţii şi Afacerilor Interne ale UE la prima lor videoconferinţă, susţinute şi de von der Leyen.

Măsurile noastre pentru a combate focarul de coronavirus vor fi eficiente numai dacă ne coordonăm la nivel european. Trebuie să luăm măsuri excepţionale pentru a proteja sănătatea cetăţenilor noştri. Trebuie să ne asigurăm că bunurile şi serviciile esenţiale continuă să curgă pe piaţa noastră internă. Acesta este singurul mod de a preveni lipsa de echipamente medicale sau alimente. Nu este doar o problemă economică. Piaţa noastră unică este un instrument cheie al solidarităţii europene. Sunt în discuţie cu toate statele membre, pentru a face faţă acestei provocări împreună, ca Uniune.

Liniile directoare stabilesc principii pentru o abordare integrată a unui management eficient al frontierei pentru a proteja sănătatea, păstrând totodată integritatea pieţei interne.

Corona Response Investment Initiative

Pe 10 martie, preşedintele Comisie Europene a anunţat o „Iniţiativă de investiţii ca răspuns la Corona” (Corona Response Investment Initiative). Pe 13 martie, Comisia a prezentat o propunere legislativă în acest scop, care va însuma 37 miliarde de euro şi care se bazează pe punerea la dispoziţie a 8 miliarde de euro sub formă de lichidităţi pentru investiţii provenind din resurse neutilizate din prefinanţarea aferentă fondurilor structurale şi de investiţii europene, şi anume Fondul de Coeziune, Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), Fondul Social European (FSE) şi Fondul European pentru Pescuit şi Afaceri Maritime (FEPAM). Acest acord specific asigură faptul că banii vor fi disponibili în următoarele săptămâni. Iniţiativa contribuie la contracararea repercusiunilor economice şi face parte dintr-un răspuns mult mai amplu al UE, care cuprinde măsuri importante în domeniul ajutoarelor de stat şi al pactului de stabilitate şi de creştere.

Care sunt banii care vor fi utilizaţi şi în ce mod?

Banii vor fi folosiţi pentru a accelera investiţiile în beneficiul sectorului de sănătate (produse şi servicii necesare pentru promovarea capacităţilor de reacţie în situaţii de criză), al IMM-urilor (finanţarea capitalului de lucru) şi al altor segmente vulnerabile ale economiilor. Cheltuielile de acest tip ar fi eligibile începând cu 1 februarie 2020.

Odată ce iniţiativa este adoptată, programele operaţionale din cadrul politicii de coeziune ar putea fi adaptate pentru a canaliza finanţarea către domeniile menţionate mai sus. Cu toate acestea, propunerea este concepută astfel încât modificările programului să poată fi efectuate rapid, adică să nu necesite o decizie a Comisiei. 

Între timp, acest virus ne-a trecut pe toţi prin nenumărate stări. Ne urâm şi apoi ne îmbrăţisăm. Ne aruncăm cuvinte grele şi tot noi spunem "ai grijă de tine". Ne "batem" prin magazine şi deschidem competiţii pe kilogramele de zahăr şi făină, care oricum vor putrezi pe rafturi şi prin cămări. Pentru ce oameni buni, pentru ce? Schimbarea şi lupta asta va fi căştigată doar de noi, doar dacă rămânem împreună, doar daca muncim împreună, cu încredere în Dumnezeu, să dăm cu virusul ăsta de toţi pereţii, căci nu e el mai puternic decât dragostea, empatia şi solidaritatea românească. Fiţi buni. Dacă nu acum, atunci când? Dacă nu noi, atunci cine? Doamne ajută!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite