UE îşi face forţă de intervenţie rapidă la graniţe

vie, ci şi pe cetăţenii statelor terţe UE care intră iniţial cu forme legale pe teritoriul unui stat membru, dar depăşesc durata de şedere. Mai mult, sunt imigranţi ilegal şi cei care

Ştiri pe aceeaşi temă

vie, ci şi pe cetăţenii statelor terţe UE care intră iniţial cu forme legale pe teritoriul unui stat membru, dar depăşesc durata de şedere. Mai mult, sunt imigranţi ilegal şi cei care intră iniţial legal în cadrul unui regim fără viză sau cu viza declarată într-un anumit scop, de exemplu turistic, iar odată ajunşi pe teritoriul UE, îşi schimbă scopul vizitei şi încearcă să-şi găsească un loc de muncă fără aprobarea autorităţilor. Tot ilegali sunt şi cei care refuză să plece de pe teritoriul UE, după ce autorităţile le-au respins cererile de azil.

300 de experţI, gata de intervenţie în zece zile
Oficialii europeni au declarat că pregătesc o strategie pentru ca şi condiţiile de trai în ţările de origine ale imigranţilor ilegal să se îmbunătăţească. Într-un recent interviu televizat, Jacques Chirac declara că există "o imensă problemă în Africa, aceea a dezvoltării" şi "dacă nu dezvoltăm Africa, dacă nu punem la dispoziţie resursele necesare dezvoltării, Aceşti oameni vor inunda lumea". Comisia spune că în toate aceste cazuri "repatrierea rămâne piatra de temelie a politicii UE în materie de migraţie", care se face în cadrul acordurilor de readmisie. Punerea în practică a tuturor acestor lucruri urmează să se facă prin crearea acestor noi echipe de intervenţie rapidă la graniţele UE, care vor lucra sub controlul Agenţiei FRONTEX (Agenţia Europeană pentru securizarea graniţelor externe ale UE, creată încă din 2004). În cadrul anunţului general că statele UE pot colabora voluntar cu aceată forţă care asistă forţele naţionale de pază a graniţelor externe este introdusă şi propunerea pentru stabilirea unor reglementări comunitare care să definească responsabilităţile ofiţerilor din forţele naţionale. Între ele, permisiunea de a interveni pe teritoriul altui stat în cadrul unei operaţiuni comune. Costurile operaţiunilor comune au fost estimate la 11,4 milioane de euro pentru perioada 2008-2013 şi includ cazarea, cheltuielile de călătorie, asigurările speciale sau cheltuielile medicale pentru membrii noilor echipe. Pregătirea celor aproximativ 300 de experţi, care să poată fi mobilizaţi în maximum 10 zile de la cererea unui stat va fi asigurată de Agenţia Frontex.

Bruxellesul umblăşi la regimul vizelor de scurtă durată
Concomitent, la Bruxelles a fost făcut anunţul că reglementările comunitare privind acordarea vizelor, în special a celor de scurtă durată, precum şi cadrul mai larg al reglementărilor consulare, vor fi revizuite şi va fi creat un "Cod comunitar pentru vizele de scurtă durată". Cam în aceeaşi perioadă, Germania a transmis un semnal politic foarte important privind modificarea Politicii de vecinătate a UE în cadrul viitoarei Preşedinţii a UE, pe care o va deţine de la 1 ianuarie la 30 iunie 2007. Nemţii doresc o repoziţionare a importanţei ţărilor din zona de proximitate a UE, considerând că, de exemplu, Ucraina este mai importantă pentru UE decât Maroc, şi în consecinţă trebuie sprijinită mai mult.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările