UE iniţiază o nouă etapă a operaţiunilor în Mediterană, permiţând capturarea vaselor cu imigranţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

UE a aprobat ca operaţiunea navală a UE, EUnavfor Med, să avanseze de la etapa de supraveghere a reţelelor de traficanţi de imigranţi la cea de capturare a vaselor suspecte care circulă pe mările internaţionale, decizie ce va intra în vigoare în luna octombrie, informează site-ul agenţiei Ansa.

Propunerea a fost aprobată de Consiliul Afacerilor Generale, fără a supusă dezbaterii. Misiunea va începe de la începutul lunii octombrie, concentrându-se asupra capturării vaselor de traficanţi care circulă pe Marea Mediterană, fiind permisă utilizarea forţei militare împotriva acestora.

Pe 3 septembrie, Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, a anunţat că operaţiunea navală a UE, EUnavfor Med, este pregătită să avanseze de la etapa de supraveghere a reţelelor de traficanţi de imigranţi la cea de capturare a vaselor suspecte care circulă pe mările internaţionale. 

"Informaţiile adunate în timpul primei faze au evidenţiat faptul că, în ultimele cinci săptămâni în care au existat cel puţin 16 ocazii, am fi putut porni pe urmele contrabandiştilor şi ai traficanţilor", a anunţat Mogherini citată de EU Observer în pagina electronică.

Cea de-a treia etapă a operaţiunii presupune distrugerea bărcilor "de preferat, înainte de a fi utilizate" şi arestarea traficanţilor şi contrabandiştilor care profită de pe urma crizei migraţiei.

Consiliul Uniunii Europene a lansat în data de 22 iunie operaţiunea navală împotriva traficanţilor de imigranţi de pe Marea Mediterană, denumită "EUnavfor Med", a cărei misiune este să identifice, să captureze şi să înlăture navele şi bunurile folosite de traficanţi. EUnavfor Med, înfiinţată la 18 mai 2015, este unul dintre elementele unei strategii a UE privind imigraţia menită să răspundă la nevoia imediată de a salva vieţi şi a rezolva situaţii de urgenţă, precum şi de a combate cauzele migraţiei şi reţelele de traficanţi.

Echipaje Frontex, la graniţele externe „sensibile“ ale UE

Echipaje de intervenţie rapidă ale Frontex (Agenţia pentru managementul cooperării operaţionale la frontierele externe ale UE) vor fi desfăşurate la graniţele externe 'sensibile', potrivit unui proiect de concluzii ale reuniunii extraordinare a miniştrilor justiţiei şi de interne din UE (JAI), prevăzută pentru luni seară la Bruxelles, transmite DPA, citată de agerpres.ro 

„Consiliul a convenit că este necesar să desfăşoare fără întârziere echipe Frontex de intervenţie rapidă la graniţă pentru a consolida capacitatea de răspuns a Uniunii Europene la frontierele externe sensibile. Un control frontalier eficient este un imperativ pentru managementul fluxurilor migratorii “, se arată în document, care însă poate suferi modificări în timpul reuniunii JAI. 

Proiectul de concluzii mai propune ca miniştrii să se angajeze să ''relocheze încă 120.000 de persoane aflate în nevoie de protecţie internaţională (refugiaţi) din statele membre expuse fluxurilor migratorii masive'', însă această măsură este de natură să provoace controverse în timpul reuniunii menţionate. Mai multe ţări est-europene din Uniunea Europeană se opun propunerii Comisiei Europene de relocare a refugiaţilor ajunşi pe teritoriul unor state membre. 

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite