UE înfiinţează un nou organism pentru industria de apărare şi spaţiu, care va fi „complementar” NATO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ursula von der Leyen FOTO EPA-EFE
Ursula von der Leyen FOTO EPA-EFE

Uniunea Europeană va înfiinţa o nouă ramură pentru industria de apărare şi spaţiu, pentru a ajuta la finanţarea, dezvoltarea şi desfăşurarea forţelor armate, a anunţat şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, marţi, potrivit Reuters.

Crearea unei ramuri pentru apărare în Comisia Europeană, măsură împotriva căreia Marea Britanie s-a exprimat în repetate rânduri, este o tentativă a lui von der Leyen de a opri declinul influenţei UE, în timp ce are de-a face cu o presiune crescândă din partea SUA de a face mai mult pentru propria securitate.

„Uniunea Europeană nu va fi niciodată o alianţă militară”, a spus von der Leyen. „Dar statelor membre ale Uniunii Europene li s-a spus de multe ori... că achiziţiile comune pentru forţele lor armate sunt de o importanţă capitală”, a declarat şefa Comisiei Europene în cadrul unei conferinţe de presă.

Von der Leyen, fost ministru german al Apărării, a spus că planurile vor aduce beneficii alianţei NATO conduse de americani, din care fac parte multe state UE, adăugând: „NATO întotdeauna va fi apărarea noastră colectivă”. 

Sylvie Goulard, fostă europarlamentară aflată în prezent în banca centrală a Franţei, va fi responsabilă de noua Direcţie Generală pentru Industria de apărare şi Spaţiu, în calitate de comisar pentru piaţa internă şi politica industrială.

Deşi von der Leyen a oferit puţine detalii, ramura de apărare va fi construită în baza unui pact militar UE semnat la sfârşitul lui 2017.

Washingtonul susţine iniţiativa, dar a şi avertizat împotriva împiedicării accesului companiilor americane la contracte din industria apărării.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite