UE ia în calcul decuplarea de la gazul rusesc, dacă Putin invadează Ucraina. SUA  caută soluţii pentru alimentarea Europei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
SUA iau în calcul aprovizionare Europei cu gaz lichefiat
SUA iau în calcul aprovizionare Europei cu gaz lichefiat

Statele Unite se află în discuţii cu principalele ţări şi companii producătoare de energie din întreaga lume pentru a proteja aprovizionarea Europei cu gaze naturale, în cazul în care Rusia ar decide să închidă robinetul în timpul unui conflict deschis împotriva Ucrainei.

Un oficial al administraţiei americane a declarat că Washingtonul lucrează cu Bruxelles-ul şi cu alte ţări partenere pentru a crea planuri de urgenţă în cazul în care Rusia decide să întrerupă gazul în Europa.

Administraţia Biden a menţionat că în discuţiile pentru asigurarea unui flux neîntrerupt de energie în Europa pentru restul iernii se numără inclusiv furnizori producători de gaze naturale lichefiate.

„Am lucrat pentru a identifica volume suplimentare de gaze naturale altele decât cele ruseşti din diverse zone ale lumii, din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu până în Asia şi Statele Unite”, a declarat un oficial de rang înalt al administraţiei, sub rezerva anonimatului, potrivit Reuters.

Potrivit sursei citate, producătorii mondiali de gaze naturale lichefiate (GNL) au spus că aprovizionarea este limitată şi se află deja la capacitatea maximă, nefiind disponibile prea multe opţiuni pentru a înlocui volumele mari din Rusia.

În condiţiile în care preţurile gazelor naturale în Europa au atins niveluri record, pe fondul ofertei reduse, oprirea livrării gazelor din Rusia ar exacerba criza energetică.

Rusia furnizează în mod normal 40 de miliarde de metri cubi (bcm) de gaz pe an către Europa prin Ucraina, iar oficialii administraţiei americane spun că această cantitate a fost deja redusă la jumătate pe această rută.

De altfel, creşterea facturilor de energie pentru consumatori a declanşat proteste în unele ţări europene.

Aceste pregătiri privind livrarea de gaze pentru Europa din surse alternative fac parte din planul SUA şi al aliaţilor de a arăta unitate în faţa Rusiei, în speranţa că va fi evitată o invazie în Ucraina.

Unul dintre principalii furnizori alternativi de gaze naturale este Qatar, iar marţi a fost anunţată vizita emirului Tamim bin Hamad al-Thani la Casa Albă.

Vizita este prevăzută la sfârşitul lunii şi are pe ordinea de zi „stabilitatea aprovizionării cu energie la nivel mondial”.

Qatar, cel mai mare producător de gaze naturale lichefiate, are experienţa livrării de gaze în situaţii de criză.

Ţara „şi-a redirecţionat livrările în 2011 pentru Japonia, după tsunami, deci există un precedent, dar numai dacă există o criză”, a spuns un oficial american citat de Financial Times.

SUA vor o strategie globală pentru a creşte producţia de gaze dacă Rusia invadează Ucraina

Administraţia Biden a purtat deja discuţii cu mai multe ţări şi companii din Europa, Orientul Mijlociu, Africa de Nord şi Asia cu privire la intensificarea producţiei de gaz natural lichefiat pentru aprovizionarea Europei, în cazul în care o invazie a Ucrainei va duce la o penurie de gaze, au declarat pentru CNN mai mulţi oficiali americani familiarizaţi cu discuţiile.

Departamentul de Stat, condus de consilierul principal pentru securitate energetică Amos Hochstein, a elaborat în ultimele săptămâni o strategie globală care explorează opţiunile de urgenţă pentru a redirecţiona şi a creşte aprovizionarea cu gaze din diferite părţi ale lumii, a declarat un înalt oficial american.

Un alt oficial a declarat, însă, pentru CNN că companiile cu care s-au purtat discuţii recunosc că creşterea producţiei ar putea fi riscantă şi ar necesita timp.

Printre ţările implicate în discuţii se număr Norvegia şi Qatar-ul, mari producători de hidrocarburi.

Discuţiile sunt într-un stadiu „destul de avansat”, potrivit înaltului oficial american, şi au avut ca scop să-i liniştească pe aliaţii europeni îngrijoraţi că aplicarea de sancţiuni împotriva Rusiei în coordonare cu SUA va afecta economia Uniunii Europene. Aliaţii europeni au fost deosebit de îngrijoraţi de potenţialul Rusiei de a-şi limita exporturile de gaze către Europa pentru a riposta împotriva sancţiunilor occidentale.

Un război între Rusia şi Ucraina ar afecta probabil în mod semnificativ pieţele globale de energie, deoarece Rusia este cel de-al 2-lea producător de petrol din lume. Rusia exportă, de asemenea, o cantitate mare de gaze naturale în Europa prin Ucraina, exporturi care ar putea fi grav perturbate de un război şi de deteriorarea infrastructurii energetice critice.

Criza din Ucraina a provocat deja o schimbare majoră în Europa. Importurile de gaze ruseşti au scăzut de la 3,25 miliarde de metri cubi la începutul lui 2021 la 1,7 miliarde în prima săptămână a acestui an.

Dintre cele patru gazoducte dinspre Rusia, doar Nord Stream, care face legătura directă cu Germania prin Marea Baltică, funcţionează la acelaşi nivel ca anul trecut.

Gazoductele care trec prin Ucraina şi Polonia au redus drastic fluxul. În acelaşi timp, a doua conductă de gaz care trece prin Marea Baltică, Nord Stream 2, nu a început încă să pompeze gaz, autorizarea gazoductului fiind amânată, iar criza ucraineană ar putea să facă conducta permanent inutilizabilă.

Importul de gaz lichefiat din alte ţări a crescut, în schimb, de la 1,4 miliarde de metri cubi în prima săptămână a lunii ianuarie a anului trecut la 3,3 miliarde în prima săptămână a acestei luni. Importurile de gaze din Norvegia au atins de câteva ori maximele istorice în ultimele săptămâni, crescând şi importurile de gaz lichefiat din Statele Unite.

 Acelaşi oficial american a avertizat Moscova împotriva oricărei „instrumentalizări” a gazelor, argumentând că Rusia „are nevoie de venituri din gaze şi petrol cel puţin atât cât are nevoie Europa de aprovizionarea cu energie”.

El a mai spus că Statele Unite sunt pregătite, în cazul unui atac asupra Ucrainei, să interzică exportul de tehnologie americană către Rusia, a mai afirmat oficialul de la Casa Albă.

Uniunea Europeană are pregătite sancţiuni pe scară largă în cazul în care Rusia atacă Ucraina. Diplomaţii ţărilor europene au negociat, în acord cu Statele Unite şi Marea Britanie, un pachet care prevede sancţiuni economice majore, în cazul în care Vladimir Putin se decide să invadeze Ucraina.

Ce măsuri pregăteşte UE

Surse citate de cotidianul spaniol El Pais au declarat că sunt luate în calcul sancţiuni economice majore împotriva Rusiei, care ar putea merge de la suspendarea oricărui tip de cooperare economică cu Moscova, până la o tăiere drastică a relaţiilor comerciale, inclusiv a importului de petrol şi gaze ruseşti.

Sancţiunile sunt de o asemenea amploare încât, potrivit aceloraşi surse, Bruxellesul a pregătit şi planuri de urgenţă pentru a atenua daunele pe care inevitabil le-ar suferi şi economia europeană.

Printre măsurile luate în considerare se numără închiderea completă a pieţelor europene de capital pentru companiile şi instituţiile financiare ruseşti şi restricţii privind exportul de materiale sau servicii esenţiale pentru sectoare cheie ale economiei Federaţiei Ruse, precum energia, mineritul sau industria grea.

Şi, în cele din urmă, ruperea legăturilor financiare cu economia rusă, care ar lăsa Moscova izolată de piaţa financiară mondială. SUA chiar păreau dispuse să întrerupă accesul Rusiei la sistemul de tranzacţii financiare SWIFT (sistemul de mesagerie electronică prin care sunt procesate marea majoritate a transferurilor bancare), dar nu există încă un consens necesar pentru o astfel de măsură care este aplicată doar Iranului.

Nu este exclusă nici oprirea importului de petrol şi gaze din Rusia, care acoperă acum 26%, respectiv 40% din importurile europene ale acestor hidrocarburi. Dependenţa energetică a UE a făcut ca până de curând renunţarea la importurile din Rusia să fie de neconceput. Dar dezvoltarea surselor regenerabile şi posibilitatea importului de gaz lichefiat din alte ţări a schimbat recent scenariul.

Nu este însă foarte clar în ce măsură Germania ar susţine astfel de sancţiuni, în condiţiile în care economia nemţească este dependentă de gazul din Rusia.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite