UE a decis: cont bancar unic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Transferurile bancare în străinătate, taxate ca şi în România
Transferurile bancare în străinătate, taxate ca şi în România

Eurodeputaţii au votat legislaţia pentru spaţiul unic european de plată. Din 2014, orice cont bancar din orice stat membru va fi recunoscut oriunde în Europa, iar până în 2016 vor fi eliminate toate diferenţele între transferuri interne şi internaţionale, inclusiv taxele aferente.

Parlamentul European a votat cu 683 de voturi „pentru" şi 17 „împotrivă" această modificare. „Dacă o persoană lucrează în străinătate şi nu are un cont bancar în acea ţară, va putea primi salariul în ţara sa de origine. Şi companiile vor beneficia de noua lege, deoarece nu vor mai avea nevoie de mai mult de un cont în întreaga Europă", a precizat raportoarea Sari Essayah (PPE, Finlanda).

Prima schimbare care intervine se referă la transferurile de credit şi debitele directe între state care vor fi mai ieftine şi mai rapide începând cu 1 februarie 2014, în cadrul unei zone unice de plăţi în euro ­(SEPA). SEPA nu acoperă doar zona euro, fiind o iniţiativă a 32 de state europene (UE plus Elveţia, Norvegia, Monaco, Islanda şi Liechtenstein). Modificarea votată este rezultatul acordului din decembrie dintre Parlament şi statele membre, care promite să facă plăţile transfrontaliere aproape identice cu cele naţionale. 

Ce trebuie să facă România

Raportorul finlandez Sari Essayah a explicat ieri, pentru „Adevărul Europa", că România, fiind din zona non-euro, trebuie să se conformeze la modificarea votată marţi până la 30 octombrie 2016. Chiar şi aşa, România trebuie să aplice regulamentele SEPA. Potrivit unuia dintre acestea, 924/2009, regulile comunitare pentru transferurile transfrontaliere asigură că toate comisioanele pentru plăţile în străinătate sunt aceleaşi ca cele pentru plăţile naţionale.
După ce România va aplica întregul cadrul legal privind plăţile unice, orice transfer „va trebui  efectuat într-o zi şi fără niciun cost suplimentar", a mai precizat raportorul.

Costurile pe care un deţinător de cont bancar românesc trebuie să le suporte atunci când vrea să transfere bani în Franţa, de exemplu, sunt destul de mari. De exemplu la 1.000 de euro transferaţi, comisionul poate ajunge la 25 de euro. Operaţiunile pe care proprietarul de cont trebuie să le facă sunt foarte multe, iar timpul pentru transfer mult mai lung decât în cazul unei plăţi interne. De regulă, băncile aplică un procent din suma transferată, aproximativ 1%, la care se adaugă taxa swift - taxă de transfer între bănci.

Băncile din zona non euro mai au timp

Noul sistem de plăţi va folosi doar numărul IBAN, recunoscut la nivel internaţional. Codul BIC va dispărea. Conform raportului, băncile din ţările care nu se află în zona euro trebuie să respecte aceste reguli înainte de 31 octombrie 2016.

O evaluare a Comisiei Europene arată că beneficiul în cadrul sectorului de plăţi va fi de 123-300 de miliarde de euro. Conform directivei privind serviciile de plată, din 1 ianuarie 2012, furnizorii de astfel de servicii, în general băncile, trebuie deja să proceseze plăţile în 24 de ore de la momentul la care plata a fost iniţializată. În acest moment, există bănci care procesează plăţile internaţionale în 48 de ore până la patru zile bancare.

"Dacă o persoană lucrează în străinătate şi nu are un cont bancar în acea ţară, va putea primi salariul în ţara sa de origine.''
Sari Essayah raportor (PPE, Finlanda)

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite