UE a dat un ultimatum de o lună Ungariei pentru a rezolva problemele privind legea educaţiei

UE a dat un ultimatum de o lună Ungariei pentru a rezolva problemele privind legea educaţiei

Legea privind învăşământul superior din Ungaria a stârnit ample proteste în primăvară Foto: EPA

Uniunea Europeană a dat joi un ultimatum de o lună Ungariei pentru a rezolva problemele privind legea educaţiei, despre care afirmă că ar contravene valorilor blocului comunitar. În caz contrar, Budapesta riscă sancţiuni, relatează Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

Prim vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a cerut Guvernului ungar să răspundă în termen de o lună criticilor Bruxelles-ului potrivit cărora Legea Studiilor Superioare ar putea duce la închiderea unei unversităţi finanţare de George Soros.
 
Executivul UE este exasperate de mult timp de ceea ce percepe drept tendinţele autoritare ale premierului Viktor Orban.
 
“Aşteptăm o reacţie din partea autorităţilor ungare în termen de o lună”, a spus Timmermans într-un comunicat. „Dacă răspunsul nu este satisfăcător, Comisia poate decide să meargă în instanţă”, a adăugat el.
 
Într-un „aviz motivat” emis joi, al doilea pas în procedura de infringement în cazul unui stat membru, Comisia afirmă că legea „contravine dreptului la libertate academică, dreptului la educaţie şi libertăţii de desfăşurare a afacerilor”.
 
De asemenea, Comisia a trimis o scrisoare Ungariei în care a afirmat că noua lege privind ONG-urile finanţate din străinătate nu respectă legislaţia europeană – primul pas către deschiderea unei acţiuni judiciare.
 
Deşi Bruxelles-ul poate deschide cazuri împotriva statelor UE care încalcă normele comune, acestea sunt de lungă durată şi adesea au un impact minim. Acest lucru înseamnă că Executivul UE are pârghii limitate în privinţa lui Orban, care se află în funcţie din 2010.
 
El a criticat în repetate rânduri UE şi a intrat în conflict adesea cu organizaţii neguvernamentale sponsorizate de Soros, care promovează globalizarea şi liberalismul. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: