UE ne dă bani cât nu putem duce: 95% cofinanţare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comisarul european pentru politici  regionale, Johannes Hahn,  a primit cererea de finanţare  a României
Comisarul european pentru politici regionale, Johannes Hahn, a primit cererea de finanţare a României

Azi expiră termenul până la care România putea să depună cereri pentru a beneficia de rata maximă de cofinanţare.

Rata de cofinanţare de 95% este o măsură excepţională a Bruxelles-ului, denumită „Plan Marshall" pentru a ajuta ţările care se confruntă cu situaţii economice deosebit de grele. Măsura a fost propusă Greciei, Irlandei şi Portugaliei - ţări puternic lovite de criza datoriilor şi altor trei state din afara zonei euro: România, Ungaria şi Letonia. Ajutorul acordat de Comisia Europeană prin fonduri structurale a fost propus în luna august a anului trecut şi aprobat de statele membre în Consiliul European din decembrie.

Economie de 50 de milioane la transporturi

Noul ministru al Transporturilor, Alexandru Nazare, a declarat vineri, la Bruxelles, că, în cadrul unei întâlniri pe care a avut-o cu comisarul pentru politică regională Johannes Hahn, a transmis cererea de creştere a ratei de cofinanţare pentru programele care intră în responsabilitatea sa. Potrivit estimărilor Ministerului Transporturilor, 50 de milioane de euro din banii care erau sau trebuiau să vină de la bugetul de stat vor putea fi astfel economisite sau folosite pentru alte proiecte.

Cererile României au fost depuse

Ministerul Afacerilor Europene a confirmat ieri, la solicitarea „Adevărul Europa", că solicitarea oficială a Românei pentru aplicarea aşa-numitului „mecanism de top-up" (n.n, de completare a ratei de cofinanţare) pentru cinci programe a fost trimisă vineri la Bruxelles.  

Solicitarea pentru programele care aveau deja cofinanţare de 85% (Programul Operaţional Regional - POR şi POSDRU - Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane) a fost depusă pe 20 decembrie. Ea a şi fost aprobată o zi mai târziu, a precizat Cristina Mac, purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Europene. POR, programul cu cea mai mare absorbţie din România destinat regiunilor şi mai multor măsuri ce ţin de dezvoltarea regională, beneficiază de o sumă totală alocată de 3,7 miliarde de euro pentru perioada 2007-2013. Iar rata de absorbţie netă, adică deconturile CE, este de 11,37%.

POSDRU beneficiază de o finanţare totală de 3,7 miliarde de euro, are o rată de absorbţie de 5,4%, dar plăţile în cadrul său sunt în curs de suspendare din cauza mai multor nereguli în sistemul de management şi control. România poate aplica retroactiv pentru finanţarea maximă de 95% a Comisiei Europene, mai exact pentru proiecte din perioada din 1 ianuarie 2010 până la 11 mai 2012. 

Măsura nu reprezintă o finanţare nouă ori suplimentară, ci permite plata anticipată a unor fonduri deja alocate în cadrul politicilor UE privind coeziunea, dezvoltarea rurală şi pescuitul. Contribuţia UE va creşte până la o valoare maximă de 95%, faţă de 85% sau mai puţin. Această măsură ar trebui să fie însoţită de stabilirea unei ordini a priorităţilor în favoarea proiectelor axate pe creştere şi ocuparea forţei de muncă, de exemplu privind formarea lucrătorilor, crearea unor clustere de întreprinderi sau investiţiile în infrastructura de transport. În acest fel se poate mări nivelul executării şi al absorbţiei fondurilor şi se pot injecta bani suplimentari în economie mai rapid.

Bulgarii vor şi ei cofinanţare mai mare

Pentru Grecia, măsurile legate de alocarea fondurilor europene au fost, de asemenea, excepţionale însă planurile pentru aplicarea la cofinanţarea maximă au fost făcute cu ajutorul experţilor CE. Bulgaria însă a fost ţara cea mai supărată că nu este inclusă pe lista celor şase state şi a făcut lobby puternic în Germania.

Comisarul pentru politică regională Johannes Hahn, citat de presa bulgară, a trebuit să dea asigurări Sofiei că va lua în considerare problema reducerii cu cel puţin 5% a confinanţării naţionale şi pentru proiectele din fonduri structurale.

Două scenarii pentru POSDRU

Comisia Europeană va emite la începutul acestei săptămâni decizia de întrerupere a plăţilor pentru POSDRU, program important finanţat din fonduri UE, al doilea care, din cauza unor nereguli grave, este supus unor măsuri restrictive din partea Bruxelles-ului. „Beneficiarii nu vor fi afectaţi. Vor fi întrerupte cererile de rambursare de la Autoritatea de Certificare de Plăţi către Comisia Europeană", a precizat ministrul pentru Afaceri Europene, Leonard Orban.

El a adăugat însă că, urmare a acestei măsuri, rata de absorbţie pe acest program nu va creşte în această perioadă. „Dacă întreruperea va fi de câteva luni bune, ne putem pune problema unor dezangajări de fonduri", a spus ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban. El a mai dat un avertisment: nu este exlus să mai apară astfel de „accidente".

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite