UE a aprobat „Reforma Cioloş“ în agricultura europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacian Ciolos, Comisarul european pentru Agricultură, a reuşit să reformeze sistemul agricol din UE
Dacian Ciolos, Comisarul european pentru Agricultură, a reuşit să reformeze sistemul agricol din UE

Parlamentul European, Consiliul de Miniştri al UE şi Comisia Europeană au ajuns în urmă cu scurt timp, la un acord privind o reformă a politicii agricole comune (PAC) pentru perioada de după 2013.

„Sunt foarte mulţumit de acest acord, care dă o nouă orientare politicii agricole comune. El ţine cont într-o mai mare măsură de aşteptările societăţii, exprimate cu ocazia dezbaterii publice din primăvara anului 2010. Acest acord va conduce la schimbări profunde: plăţi directe mai echitabile şi mai verzi, consolidarea poziţiei agricultorilor în cadrul lanţului alimentar şi asigurarea unei mai mari eficacităţi şi transparenţe a PAC. Aceste decizii constituie un răspuns ferm al UE în faţa provocărilor legate de securitatea alimentară, schimbările climatice, creşterea economică şi crearea de locuri de muncă în zonele rurale. Politica agricolă comună va aduce o contribuţie importantă la realizarea obiectivului global de promovare a unei creşteri durabile, inteligente şi incluzive” a declarat Dacian Cioloş, Comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală.

Comunicatul oficial citează că instrumentele PAC vor permite fiecărui stat membru al UE să răspundă obiectivelor comune în mod eficace şi flexibil, pentru a ţine cont de diversitatea celor 27, în curând 28 de state membre. Mijloacele de sprijinire a cercetării, inovării şi schimbului de cunoştinţe vor fi dublate. Programele de dezvoltare rurală vor fi mai bine coordonate cu celelalte fonduri europene, iar abordarea pe axe va fi înlocuită cu o abordare strategică naţională sau regională.

O schemă de ajutoare simplificată pentru micii agricultori va fi pusă la dispoziţia statelor membre care doresc acest lucru. Toate ajutoarele din cadrul PAC vor fi făcute publice, cu excepţia sumelor foarte reduse, alocate micilor agricultori.

Toate elementele reformei se vor aplica de la 1 ianuarie 2014, cu excepţia noii structuri a plăţilor directe (plăţi „verzi”, sprijin suplimentar pentru tineri etc.), care va intra în vigoare începând din 2015, pentru a da timp statelor membre să-i informeze pe agricultori în legătură cu noua PAC şi să-şi adapteze sistemele informatice de gestionare a PAC. 

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite