UE va ajuta Muntenegru să-şi plătească datoriile către China. Micul stat riscă să intre în faliment şi să cedeze suveranitatea unei părţi din teritoriu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autostrada care risca să bage în faliment Muntenegru
Autostrada care risca să bage în faliment Muntenegru

Instituţiile financiare din Uniunea Europeană sunt pregătite să ajute Muntenegru cu datoria sa de un miliard de dolari către China, datorie acumulată printr-un proiect controversat de autostradă.

Milojko Spajic, Ministrul Finanţelor din Muntenegru, a declarat că acest credit cu dobândă redusă va ajuta guvernul să economisească şi să cheltuiască mai puţin pe dobânzile către China. Acesta le-a spus parlamentarilor că nu poate menţiona încă de la care instituţie se vor împrumuta, din cauza unui acord de confidenţialitate.

O sursă de la Bruxelles a declarat pentru Europa Liberă că acest acord pentru credit este aproape finalizat şi va fi co-semnat de Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene. Acest acord de refinanţare ar putea încheia nesiguranţa din Muntenegru pe fondul datoriilor externe. UE va folosi o combinaţie de fonduri de la Banca Germană de Credit pentru Reconstrucţie, Agenţia de Dezvoltare Franceză, şi Banca de Investiţii CDP din Italia pentru a ajuta guvernul muntenegrean.

Muntenegru a apelat la ajutorul Uniunii Europene încă din primăvara anului 2021, cerând sprijin pentru returnarea împrumutului. Apelul către Uniunea Europeană a rămas fără răspuns. Fosta ţară iugoslavă este unul dintre candidaţii la aderarea la Uniunea Europeana cu şanse mari de acceptare a dosarului.

Autostrada, care este încă incompletă în ciuda întârzierilor continue, nu a justificat încă împrumutul gigantic de la chinezi. Acest ajutor ar trebui să ajute imaginea Bruxelles-ului în Balcani”.

Muntenegru a împrumutat un miliard de dolari din China în 2014, pentru a-şi finanţa prima porţiune dintr-o nouă autostradă lungă de 163 de km către Serbia. Proiectul are trei secţiuni, iar împrumutul chinez acoperă primii 41 de km.

Prima secţiune a autostrăzii trebuia să fie gata în 2019 - întârzierile şi pandemia au împins data la 30 noiembrie 2021. Proiectul a picat mai multe studii de fezabilitate, dar a primit aprobarea premierului de atunci, Milo Djukanovic, care a decis să se împrumute de la Beijing. Djukanovic este acum Preşedintele Muntenegrului. Guvernul actual este format din partide de opoziţie care s-au opus proiectului de la început şi caută de câţiva ani o soluţie pentru finanţare.

China a finanţat proiectul cu 1 miliard de dolari prin intermediul unei bănci afiliate companiei de stat China Road and Bridge Corporation, dar Muntenegru a cheltuit întreaga sumă în 6 ani. Autostrada nu a fost construită complet, ea având acum aproximativ 41 de km.

Muntenegru trebuie să returneze prima tranşă din împrumutul acordat de China în iulie 2021, dar nu dispune de fondurile necesare. În baza contractului, transmite Euronews, statul poate ajunge în situaţia gravă de a fi nevoit să cedeze suveranitatea unei părţi din teritoriul naţional în favoarea Chinei.

Guvernul din Muntenegru, o coaliţie fragilă care abia controlează o majoritate din Parlament, se confruntă în paralel cu multe alte probleme economice şi politice. Economia naţională este dependentă de turism şi a scăzut cu 15,2% în 2020, din cauza pandemiei. Previziunile curente arată că economia muntenegreană ar putea creşte cu 9% în acest an.

Un sfert din datoriile externe ale Muntenegrului, 103% din PIB, sunt către China. Guvernul de la Beijing a aprobat amânarea primei tranşe de refinanţare a împrumutului, din iulie 2021 la sfârşitul anului viitor. Potrivit experţilor, prezenţa UE în Balcani depinde de soluţia pe care o vor oferi pentru împrumutul Muntenegrului. Această ofertă va arăta cât de dispuşi sunt liderii europeni să combată influenţa crescândă a Chinei în periferia europeană.

„Fără nicio îndoială, China este factorul care influenţează deciziile Uniunii Europene”, a declarat pentru Europa Liberă Vuk Vuksanovic, cercetător la Centrul pentru Politică de Securitate din Belgrad. „Muntenegru poate fi un câştig regional uşor, dar major pentru China. Dauna asupra intereselor UE din zonă va fi ireparabilă dacă nu vor acţiona decisiv”.

Într-un interviu acordat Europei Libere de către analistul politic Francis Fukuyama, acesta spune că China atrage datornici precum Muntenegru pentru că este „dispusă să finanţeze proiecte care sunt respinse de bănci din vest pentru că nu au sens din punct de vedere economic”, explică Fukuyama. „China nu e motivată doar economic, are obiective strategice de politică externă când se angajează la un astfel de proiect.”

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite