Ucrainenii, despre alegerile prezidenţiale: „Sper ca votul meu să înceteze corupţia” / „Nu cred că se va schimba ceva”

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alegeri prezidenţiale în Ucraina
Alegeri prezidenţiale în Ucraina

Alegerile prezidenţiale din Ucraina, programate să aibă loc mâine, 25 mai, se vor desfăşura şi în oraşul de la malul Mării Negre, Odessa. Programate iniţial pe data de 29 martie, aceste alegeri au fost mutate în mai datorită protestelor violente ce au cuprins întreg teritoriul ucrainean.

Cu o participare de 21 de candidaţi, alegerile de mâine se vor desfăşura sub auspiciile incertitudinii în zone din estul Ucrainei, zone unde separatiştii proruşi deţin controlul defacto al regiunii. În Peninsula Crimeea, regiune unde teoretic aceste alegeri se vor desfăşura, cei dornici să voteze vor întâmpina probleme diverse probleme tehnice, după cum se prezintă situaţia la această oră (transportul voturilor, cabinele de vot şi accesul observatorilor) din cauza graniţei nuînfiinţate între peninsulă şi Ucraina continentală. 

Principalii candidaţi, Petro Poroşenko şi Iulia Timoşeko sunt la distanţă considerabilă în sondaje, primul având şanse reale să câştige chiar din primul tur. 

La Odessa alegerile se vor desfăşura atât pentru funcţia de preşedinte, cât şi pentru cea de primar, funcţie vacantă în urma evenimentelor ce au dus la demisia preşedintelui Ianukovici din 22 februarie 2014. Tot în acest oraş, cetăţeni români prezenţi în zona oraşului Odessa, fie rezidenţi, fie aflaţi în trecere, sunt aşteptaţi duminică la Consulatul General al României pentru a vota în scrutinul europarlamentar. 

La mai puţin de o lună de la evenimentele violente din 2 mai, locuitorii Odessei sunt încă în stare de şoc şi au păreri diferite când vine vorba de ce rezultate vor avea aceste alegeri. Foarte mulţi nu doresc să vorbească cu presa, din cauza „manipulărilor şi înveninării” ce o văd zilnic la televizor, aşa cum au mărturisit câţiva pensionari strânşi pe băncuţele aleii din faţa bisericii centrale. 

„Eu sper că votul meu să ajute la oprirea corupţiei”

Însă, printre ei, şi oameni decişi să voteze. „Da, eu să votez. Îmi doresc pace aici, la Odessa. Nu mai vreau să se repete ceea ce s-a întâmplat aici. Eu nu vreau ca copilul meu să fie implact în evenimente violente şi lupte de stradă“, a declarat o doamnă care nu a dorit să-şi dezvăluie numele. 

Alţii, mai sceptici, nici măcar nu vor să audă de evenimentul de mâine. „Eu nu o să votez deoarece aceste alegeri nu o să schimbe cu nimic situaţia. Consider că votul nu o să aibă un impact. Eu mi-aş dori ca alegerile să fie mult mai organizate”, a declarat Victor. 

Însă pentru un număr considerabil, votul rămâne încă o opţiune pentru pace şi prosperitate pe termen lung.„Eu cred că votul meu e foarte important. O să alegem un preşedinte bun, iar acesta va duce ţara într-o direcţie de normalizare”, a declarat un tânăr ce nu a dorit să fie numit. De aceeaşi părere este şi Tatiana: „Eu sper că votul meu să ajute la oprirea corupţiei”, dorinţă ce a aprins minţile şi inimile multor locuitori din Ucraina în ultimele luni. 

Cei mai mulţi însă sunt nehotărâţi: „Cred că nu o să votez. Nu văd niciun sens să votez. Nu cred că se va schimba ceva, alegeri sau nu”, a declarat pentru „Adevărul”, Alexei. 

Alegerile de mâine se desfăşoară simultan în cele 24 de regiuni ale Ucrainei - multe oraşe organizând şi alegeri pentru funcţia de primar - cele mai notabile fiind Kiev şi Odessa. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite