Ucraina vrea să se apere cu armament din Occident. Dmitro Kuleba: „Agresivitatea Rusiei a crescut considerabil”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Militari americani şi ucraineni în cadrul exerciţiului Combined Resolve XIV FOTO EPA-EFE
Militari americani şi ucraineni în cadrul exerciţiului Combined Resolve XIV FOTO EPA-EFE

Ucraina vrea să achiziţioneze armament „defensiv” din Occident pentru a se apăra de o Rusie tot mai agresivă, a anunţat joi şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba.

„Agresivitatea Rusiei a crescut considerabil în ultimele săptămâni”, a denunţat, într-o conferinţă de presă, ministrul ucrainean de Externe, citat de AFP.

În acest context, Kievul a negociat cu Occidentul „încheierea unor acorduri privind livrări suplimentare de armament defensiv” Ucrainei, a anunţat el, fără să ofere detalii în acest sens.

Ucrainenii şi aliaţii lor americani şi europeni sunt pe cale „să dezvolte un complex de măsuri în vederea reţinerii Rusiei”, a subliniat Kuleba.

Este vorba despre „presiuni politice şi diplomatice, despre costuri dureroase economic în cazul unei lărgiri a agresiunii ruse” şi despre o „consolidare a capacităţii de apărare a forţelor armate ucrainene”.

Negocierile duse săptămâna trecută cu Washingtonul şi Bruxellesul au dat „rezultatele necesare”, a dat asigurări Kuleba.

Statele Unite, NATO, Uniunea Europeană (UE) şi multe alte capitale occidentale şi-au exprimat în ultimele săptămâni îngrijorarea puternică faţă de noile mişcări de trupe ruse în jurul Ucrainei.

Premierul britanic Boris Johnson a avertizat miercuri Moscova împotriva „greşelii tragice” pe care ar constitui-o un „aventurism militar” la frontierele Ucrainei şi Poloniei, al cărui cost „va fi enorm”.

Situaţia în regiune s-a tensionat după anexarea de către Rusia, în 2014, a peninsulei ucrainene Crimeea.

De peste şapte ani, Ucraina se află în război cu separatiştii proruşi din regiunea Donbas (est) sprijiniţi de Moscova.

Occidentul, care se teme de o nouă escaladare a războiului din Donbas, a ezitat mult timp să vândă armament Kievului.

Însă ucrainenii au reuşit să-şi procure anumite sisteme defensive, cum ar fi sistemul american de rachetă antitanc de tip Javelin, transmite AFP, potrivit news.ro.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite