Ucraina suspendă dreptul de tranzit al trupelor ruse spre Transnistria. Moscova nu va abandona Tiraspolul, caută „soluţii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Militari transnistreni
Militari transnistreni

Rada Supremă de la Kiev a denunţat printr-o lege specială Acordul ruso-ucrainean privind tranzitul formaţiunilor militare ruse care staţionează temporar pe teritoriul Republicii Moldova.Şeful Comisiei pentru Apărare a Dumei de Stat a Rusiei, Vladimir Komoedov, a declarat că Moscova nu intenţionează abandoneze Republica Moldova şi regiunea transnistreană.

 Parlamentul Ucrainei a votat joi să suspende cooperarea militară cu Rusia, inclusiv dreptul de tranzit spre regiunea separatistă moldoveană Transnistria. Rada a votat anularea a cinci acorduri de cooperare, inclusiv unul care oferea armatei ruse drept de tranzit spre Republica Moldova, al cărei teritoriu este parţial controlat de un guvern separatist susţinut de Moscova.

Printre acordurile anulate joi de Parlamentul ucrainean figurează unul privind cooperarea în domeniul militar, semnat de Guvernele rus şi ucrainean la Soci pe 25 noiembrie 1995 şi ratificat de Legislativul de la Kiev la 10 ianuarie 2002, relatează Interfax Ucraina.

Rada a anulat de asemenea acordurile dintre Guvernele ucrainean şi rus privind organizarea transporturilor militare interstatale şi a plăţilor aferente, privind cooperarea în domeniul spionajului militar şi privind protecţia reciprocă a informaţiilor clasificate.

În nota informativă la această lege se arată că în acest fel este lichidată orice posibilităţile legale de deplasare a formaţiunilor militare ale Federaţiei Ruse, dislocate în Transnistria.

Pentru denunţarea acordului de tranzit a trupelor ruse prin Ucraina au votat 265 din cei 324 deputaţi prezenţi la şedinţa Radei.

Tot azi legislativul ucrainean a aprobat o lege prin care este denunţat acordul dintre Guvernul de la Kiev şi cel de la Moscova privind păstrarea reciprocă a informaţiilor secrete.

Relaţiile dintre Rusia şi Ucraina s-au deteriorat după înlăturarea de la putere, în februarie 2014, a preşedintelui ucrainean prorus Viktor Ianukovici. Ulterior, Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea. Kievul acuză de asemenea Moscova că îi susţine cu armament şi trupe pe separatiştii din estul Ucrainei.

Îndepărtându-se de Rusia, Ucraina a căutat tot mai mult asistenţă din partea NATO, o organizaţie la care actualul Guvern de la Kiev speră să adere la un moment dat.

Rusia are aproximativ 1.500 de militari în Transnistria, un teritoriu separatist din Republica Moldova situat la graniţa cu Ucraina. Anularea dreptului de tranzit pentru aceste trupe creează o problemă logistică pentru Rusia şi deocamdată nu se întrevede nicio soluţie. Potrivit portalului ucrainean nv.ua, ultimele denunţări ale acordurilor în domeniul militar şi tehnic cu Rusia, adoptate de deputaţii ucraineni, practic au izolat militarii ruşi care se află pe teritoriul Republicii Moldova. 

În ultima perioadă, exerciţiile militare în stânga Nistrului se desfăşoară frecvent. La cele mai recente au participat angajaţii ai kgb-ului transnistrean. Lunetiştii ruşi din regiunea transnistreană sunt antrenaţi în aplicaţii militare. Potrivit RIA "Novosti", o atenţie sporită în timpul antrenamentelor va fi acordată pregătirii acţiunilor în componenţa grupurilor tactice mici.

Exerciţiile se vor desfăşura timp de câteva săptămâni. Lunetiştii urmează să-şi îmbunătăţească abilităţile de tragere şi cooperare cu grupurile de luptă, dar şi cele de orientare, camuflare şi culegere a informaţiilor despre potenţialul inamic.  

"După cum se prezintă situaţia, trebuie să ne gândim şi să găsim o soluţie. Nu ar trebui să renunţăm la Transnistria şi Moldova", a declarat Vladimir Komoedov, preşedintele Comisiei de apărare din Dumă (camera inferioară a Parlamentului rus), potrivit agenţiei de presă Interfax.
 

Moscova caută soluţii
 

Denunţarea de către Rada Supremă a Ucrainei a acordului bilateral cu Rusia privind tranzitul de transporturi militare şi trupe înspre regiunea separatistă Transnistria din estul Republicii Moldova face dificilă aprovizionarea forţei de menţinere a păcii ruse din stânga Nistrului, a avertizat joi Moscova.

Dar posibilităţi pentru aprovizionarea şi înlocuirea (prin rotaţie) a contingentului rus din Transnistria, o fâşie îngustă de pământ cu ieşire la mare, între Ucraina şi Moldova, sunt practic nule dacă nu se ajunge la un acord cu Bucureştiul şi Chişinăul pentru a permite tranzitul aerian, notează EFE.

„Privind la hartă, este imposibil de a sări peste geografie, dacă teritoriul ucrainean este închis, atât terestru, cât şi aerian“, a adăugat Komoedov, fost comandant al Flotei Rusiei din Marea Neagră.

La această deciziei a Kievului, Rusia trebuie să reacţioneze cu „toleranţă“, a spus el, citat de Interfax. „Poate vom reuşi să găsim o soluţie cu autorităţile ucrainene“, a adăugat amiralul în rezervă.

Transnistria, care şi-a autoproclamat independenţa, a rupt relaţiile cu Republica Moldova în urma unui conflict armat (1992-1993) în care a fost sprijinită de partea rusă.

După încheierea acestui conflict, în care şi-au pierdut viaţa sute de persoane, Republica Moldova pledează pentru integrarea celor două părţi separate de râul Nistru, variantă respinsă de separatiştii proruşi de la Tiraspol.

În septembrie 2007, 96% din locuitorii Transnistriei au votat în cadrul unui referendum în favoarea independenţei şi pentru integrarea în Federaţia Rusă pe viitor.

Pe de altă parte, Chişinăul cere Moscovei de mult timp retragerea trupelor ruse (pe care Moscova le numeşte de menţinere a păcii) din Transnistria şi înlocuirea lor cu o misiune civilă internaţională..

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite