Ucraina se simte trădată de puterile garante şi vrea să se întoarcă la armele nucleare

Ucraina se simte trădată de puterile garante şi vrea să se întoarcă la armele nucleare

Protestatar din Piaţa Independenţei, centrul Kievului. FOTO Reuters

Kievul ia în calcul reînarmarea cu arsenal nuclear, dacă puterile mondiale garante refuză să impună pactul de securitate, denumit Memorandumul de la Budapesta, a anunţat parlamentarul ucrainean, Pavlo Rizanenko, membru al partidului Udar, condus de Vitali Kliciko.

Ştiri pe aceeaşi temă

SUA, Marea Britanie şi Rusia s-au angajat în 1994 să asigure integritatea teritorială a Ucrainei, dacă aceasta îşi va ceda tot armamentul nuclear, rămas pe teritoriul său după destrămarea URSS-ului.

„Am cedat armele nucleare din cauza acestul pact, iar acum avem sentimentul că Ucraina a făcut o mare greşeală“, a declarat Rizanenko. Documentul stipula că niciuna dintre cele trei ţări nu va îşi va folosi forţele pentru a ameninţa sau a altera integritatea teritorială a Ucrainei

Rusia susţine că invocarea documentului nu este relevantă întrucât la Kiev a avut loc o lovitură de stat, iar populaţia rusă din Crimeea trebuie protejată.

Fostul secretar de stat al Apărării în primul mandat al preşedintelui Obama, Robert Gates, a declarat într-un interviu pentru Fox News, că „ Rusia va anexa Crimeea, indiferent de sancţiunile economice impuse de Vest“.

Vladimir Putin „doreşte să recreeze fosta Uniune Sovietică şi consideră invazia din Crimeea ca un act prin care ia înapoi un teritoriu care îi aparţine“. „Cel mai bun lucru pe care Statele Unite şi aliaţii săi îl pot face în acest moment este de a preveni să apară şi alte ţări să intre în sfera de influenţă a Rusiei. Nu cred că peninsula Crimeea va scăpa din mâinile Rusiei“, a declarat Gates.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările