Ucraina: războiul fără armate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Serviciile secrete ucrainene duc greul în războiul nedeclarat al Rusiei împotriva Ucrainei. Autorităţile de la Kiev au dat publicităţii imagini care demonstrează implicarea grupurilor ruse de recunoaştere şi sabotaj acţionând în oraşe ucrainene din estul ţării.

 În fotografii pot fi observaţi oameni bine înarmaţi, care arata similar cu cei din fotografiile militarilor ruşi din Crimeea, dar şi de pe timpul invaziei Georgiei în 2008. La asta se adaugă informaţiile  date de serviciul de contrainformaţii ucrainean care a dejucat planurile Mosovei de compromitere a noilor autorităţi de la Kiev cărora FSB-ul dorea să le pună în cârcă faptul că ar livra armele reţelelor teroriste.  

Guvernul ucrainean a făcut publice imagini surprinse de serviciile speciale care arată că, militari ruşi implicaţi în conflicte mai vechi, din anii precedenţi, ar activa acum pe teritoriul Ucrainei. Misiunea permanentă a Ucrainei pe lângă OSCE cu sediul la Viena a precizat că fotografiile furnizate reprezintă „tot mai multe dovezi de implicare a Rusiei în instigarea şi coordonarea acţiunilor separatiste care destabilizează situaţia din partea de est a Ucrainei".

O serie de fotografii furnizate de Kiev prin intermediul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) arată o imagine realizată în Georgia în 2008 a unui militar cu barbă roşcată, purtând insigna unei unităţi a forţelor speciale ruse.

image

Acelaşi bărbat, cu barba ceva mai albă, apare pe o altă fotografie realizată în timpul ocupării unui comisariat din oraşul Kramatorsk de către militanţi separatişti. „Aceeaşi persoană a fost văzută şi la Slaviansk, la 14 aprilie 2014“, se arată în explicaţia foto a unei a treia fotografii în care se vede un bărbat în uniformă, cu ţigara în gură.

image

 O altă serie de imagini, unele realizate în Crimeea, iar altele în ultimele zile în estul Ucrainei, este înfăţişând acelaşi bărbat.

image

 O a treia serie, furnizată de Kiev, dezvăluie „fotografii de familie“ ale membrilor unei unităţi prezentate ca un „grup de sabotaj-recunoaştere, subordonat Directoratului serviciilor de informaţii ale forţelor armate ruse“.

 Pe blogul său oficial, comandantul militar al NATO (Saceur), generalul american Philip Breedlove, îşi prezintă propriile „observaţii“, explicând de ce Rusia este în spatele evenimentelor din Ucraina.

 "«Activiştii» proruşi din estul Ucrainei demonstrează un antrenament şi un echipament militar precum şi o modalitate de a lucra împreună care sunt coerente cu trupele aparţinând unei unităţi înfiinţate de multă vreme şi nu spontan, pornind de la o miliţie locală“, remarcă Breedlove.

 Comportamentul şi disciplina lor, în special faptul că au „ţeava puştii îndreptate spre sol“ sau degetul care nu se află pe trăgaci, îl determină pe generalul Breedlove să afirme că este vorba despre militari bine antrenaţi. La fel ca armele din dotare în armata rusă cu care sunt echipaţi aceşti militanţi, precum şi comportamentul lor profesional la barajele rutiere.

 „Acest lucru contrastează cu miliţiile tipice, unde este ceva obişnuit să vezi persoane aşezate sau în timp ce fumează“, subliniază generalul american.

Forţele ruse utilizează cu pricepere tactici de secolul XXI, combinând războiul cibernetic, campanii informaţionale active şi forţe speciale bine pregătite, în scopul de a prelua iniţiativa de la Occident, scrie „The New York Times“, citând o declaraţie făcută de amiralul James Stavridis, fostul comandant al Forţelor aliate ale NATO în Europa.

„Abordarea misiunilor de către trupele terestre s-a schimbat de data aceasta semnificativ. Acestea şi-au jucat în mod strălucit cartea“, apreciază Stavridis, în opinia căruia NATO ar trebui să studieze cu atenţie experienţa trupelor ruse şi să ia în considerare acest factor atunci când îşi planifică propriile acţiuni.

Operaţiunile armatei ruse moderne diferă semnificativ de cele tradiţionale, cum ar fi de artileria sau atacurile aeriene, care au fost utilizate în timpul războiului din Cecenia în 2000, afirmă experţii americani.

În Crimeea, aceste noi metode au fost „testate în teren“, opinează Roger N. McDermott, cercetător la Jamestown Foundation. Potrivit altor analişti americani, „noua tactică“ militară rusă poate fi folosită mai eficient în zonele dens populate de vorbitori de limba rusă. „Aceasta poate fi utilizată în întreaga fostă Uniune Sovietică“, spune Chris Donnelly, fost consilier în cadrul NATO.

„Turiştii“ lui Putin, la Kiev

Pe reţelele sociale, louitori din Kiev scrie că ar fi văzut sşa-numiţii „turişti ai lui Putin“. Servicul de Securitate ucrainean nu ascunde că a primit zeci de mesaje de la locuitori ai capitalei care susţin că au văzut persoane cu aspect atletic care aveau arme şi ar fi schimbat ruble. SBU se teme că ar putea avea loc provocări pe 1 şi 9 mai, la Kiev.

Din acelaşi război face parte şi anihilarea de către serviciul ucrainean de contrainformaţii a planului Moscovei de compromitere a imaginii Kievului pe arena internaţională. Într-un comunicat al instituţiei se arată că un cetăţean al ţării a fost recrutat în 2012 de către un colonel al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei. La începutul acestui an, spionului i-a fost stabilită misiunea de a intra în contact cu reprezentanţii unor structuri naţionaliste din Ucraina. După care, acesta urma să livreze, într-o operaţiune orchestrată de FSB, arme de foc în Rusia. FSB urma să anihileze reţeaua falşilor traficanţi, iar ulterior, Ucraina urma să fie acuzată că livrează arme teroriştilor din Rusia. 

Occidentul, în criză de timp în Ucraina

Liana Fix este expertă în cadrul Societăţii Germane pentru Politică Externă din Berlin susţine citate de DW că „există deja numeroase certitudini, dar ele nu sunt autorizate. Nu dispunem de o instanţă care să afirme, de exemplu, că trupele din Slaviansk sunt alcătuite din cetăţeni ai Federaţiei Ruse. Jurnaliştii contribuie mult la elucidarea situaţiei, dar asta nu e suficient pentru tratative. Cu cât dăm mai mult dovadă de reţinere şi ezităm, cu atât e mai simplu pentru cealaltă parte să-şi aplice planurile. Am putut deja constata asta în Crimeea. Cu cât stâm şi ne gândim mai mult dacă e vorba sau nu de soldaţi ruşi, cu atât se măreşte spaţiul de manevră al celor de la faţa locului. Prin tergiversare nu obţinem nimic. Ar trebui să ne grăbim, fiindcă altminteri ne vom trezi în estul Ucrainei în faţa faptului împlinit. La fel a fost în Crimeea, unde nu mai putem schimba nimic“.Potrivit publicaţiai „Mirror“ care citează o sursă de rang înalt din cadrul serviciilor secrete britanice, agenţi ai serviciilor secrete britanice efectuează misiuni de supraveghere sub acoperire la graniţa ruso-ucrineană. Potrivit publicaţiei, agenţii MI6 (Serviciul de Informaţii Externe) nu sunt înarmaţi, iar scopul misiunii lor este să clarifice intenţiile Federaţiei Ruse. Ziarul mai scrie că şeful MI6 l-a avertizat pe premierul David Cameron să nu acorde asistenţă militară directă Ucrainei, în special să nu amplaseze contingente militare, deoarece un asemenea pas ar putea provoca un conflict militar global cu implicarea Rusiei şi ţărilor occidentale.

 

 

 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite