Ucraina, tentată de „modelul Trump“. Candidatul la prezidenţiale Zelenski, comparat cu preşedintele american: Reprezintă interesele unor elite obscure

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Zelenski FOTO AFP
Vladimir Zelenski FOTO AFP

Alegătorii din Ucraina ar putea fi tentaţi de o opţiune în stilul Trump la alegerile prezidenţiale care vor avea loc la sfârşitul lui martie, transmite Euractiv.

Viitoarele alegeri prezidenţiale din Ucraina vor avea loc în vremuri ciudate. Ascensiunea partidelor „nativiste”, odată cu creşterea euroscepticismului, alimentează frustrările poporului legate de munca esenţială care mai trebuie făcută pentru a combate corupţia şi a reorienta ţara departe de raza Kremlinului. Săturându-se de incertitudinile care au întins nervii investitorilor, ucrainenii se îndreaptă din ce în ce mai mult către candidaţi în stilul lui Trump, sperând zadarnic că ei vor fi medicamentul pentru boala de care suferă ţara.

Preşedintele şi omul de spectacol

Programate pentru 31 martie, alegerile se vor număra printre cele mai controversate din istoria post-sovietică a Ucrainei. Cu un număr record de candidaţi înregistraţi-44-sunt puţini cei care îndrăznesc să prezică un rezultat. Pare evident, totuşi, că cea mai aprigă bătălie se va da între popularul om de divertisment Vladimir Zelenski, care potrivit sondajelor ar avea 19 la sută din voturi şi actualul preşedinte Petro Poroşenko, cu 15,1 la sută din voturi.

În ajunul Anului Nou, ucrainenii au avut un sentiment de deja vu. Zelenski s-a adresat naţiunii pe un important canal de televiziune, „1+1”, controlat de către cunoscutul oligarh Ihor Kolomoyskyi. Un actor de comedie în vârstă de 41 de ani, originar din micul oraş minier Kryvyi Rih, Zelenski şi echipa sa, cunoscută ca Kvartal 95, au primit recunoaştere la nivel naţional, după ce au avut propria emisiune de comedie la o televiziune ucraineană, la mijlocul anilor 2000. 

Poroşenko şi-a rostit propriul discurs imediat după cel al lui Zelenski, porvocând amintiri legate de Revoluţia Portocalie, atunci când postul TV 5 Kanal-deţinut de către Poroşenko-a transmis alocuţiunea candidatului Viktor Iuşcenko, înaintea discursului preşedintelui ucrainean Leonid Kucima.

Nemulţumire legată de starea actuală

Poroşenko a fost ales în 2014 pe o platformă de instituţii radical reformatoare, adăugând un nou impuls economiei şi luptând împotriva sistemului instituţional corupt. În ciuda administrării ţării în probabil cea mai dificilă perioada de la câştigarea independenţei şi a faptului că a primit laude din afară pentru iniţiativele sale, sprijinul domestic pentru Poroşenko a fost pe un trend descendent în ultimii ani.

Ucrainenii, mulţi dintre ei considerând că ţara este încă un fel de „Vest Sălbatic” în care alianţele politice ale afaceriştilor ies la iveală, se schimbă şi dispar cu viteza luminii, caută acum o soluţie neconvenţională pentru a-şi transforma ţara. În Ucraina, ca şi în alte părţi atunci când dezamăgirea legată de clasa politică este în creştere, cererea pentru politicieni radicali şi nonconformişti este din ce în ce mai mare.

Factorul Trump

Oricine analizează politica din Ucraina şi din America ar trebui să poată sesiza asemănările dintre campaniile politice ale lui Zelenski şi Donald Trump. Ambii sunt novici în politică şi outsideri ai sistemului, promiţând în termeni simpli şi îmbietori pentru mulţime că vor aduce schimbări radicale şi încurajând votanţii să-i sprijine, ca mod de a-i face în ciudă clasei politice. 

Amândoi au devenit celebri pe micul ecran-Trump în „The Apprentice”(Ucenicul), Zelenski în „Slujitorul Poporului”, în care joacă rolul unui profesor care devine din greşeală preşedinte al Ucrainei. De cealaltă parte, ambii au fost acuzaţi că reprezintă interesele unor elite obscure şi ambii au menţinut relaţii controversate de business cu Rusia.

 

Ucraina lui Zelenski, un vis imposibil

În prefaţa platformei sale politice, Zelenski îşi imaginează o Ucraină idealizată, unde este posibil să deschizi o afacere într-o oră şi să votezi online instant, în timp ce promite legi care se presupun a fi forme de democraţie directă şi care oferă ocazia de a suspenda preşedintele prin eliminarea imunităţii politice. Deşi imaginea vie pe care Zelenski o conturează rezonează foarte bine cu electoratul local dezamăgit, este greu de crezut că el chiar va pune în practică ceea ce promite.

În ciuda faptulu că este gazdă la canalul „1+1” al lui Kolomoyskyi , Zelenski neagă orice legături cu mogulul controversat. Investigaţii recente ale Radio Liberty au scos la iveală faptul că Zelenski şi partenerii săi de afaceri deţin trei companii înregistrate în Rusia. 

Dincolo de graniţele Ucrainei

Mulţi votanţi ucraineni speră că cel care va ieşi învingător din alegerile prezidenţiale va întări politica externă a ţării. Zelenski a insistat că vrea să susţină Ucraina într-un efort de a pune capăt războiului şi de a recupera teritoriile ocupate temporar de la Est. Nu este clar însă, din programul său, dacă el consideră Crimeea ca fiind un teritoriu ocupat, deşi a promis recent că va recupera peninsula şi va distanţa Ucraina de Rusia, în faţa membrilor partidului radical Sectorul de dreapta, în timpul vizitei sale la Liov.

Trump a promis să repare rapid problemele comerciale şi diplomatice ale SUA, lucru ce a dus, în cele din urmă, la dezastru-încrederea în diplomaţia şi leadershipul SUA este acum la un nivel mult mai scăzut decât atunci când Trump a preluat funcţia de preşedinte. Într-o notă similară, este îndoielnic că un actor de comedie ca Zelenski, fără experienţă diplomatică, este calificat pentru a se ocupa în mod eficient de starea de fapt sumbră a ţării. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite