Ucraina ar putea lansa o operaţiune antiteroristă în Transcarpatia, la frontiera cu România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oraşul Mukacevo, situat la 50 de kilometri de frontiera României, este teatrul unor confruntări armate între ultranaţionaliştii din Sectorul Dreptei şi forţele ucrainene
Oraşul Mukacevo, situat la 50 de kilometri de frontiera României, este teatrul unor confruntări armate între ultranaţionaliştii din Sectorul Dreptei şi forţele ucrainene

Autorităţile ucrainene ar putea lansa o operaţiune antiteroristă în regiunea Transcarpatia, situată în vestul Ucrainei, la frontiera cu România, Ungaria şi Slovacia, în urma confruntărilor armate produse în această zonă.

"Serviciul ucrainean de securitate (SBU) analizează posibilitatea lansării unei misiuni antiteroriste în zona oraşului Mukacevo şi în toată regiunea Transcarpatia", a declarat Ghennadi Kuzneţov, şeful Direcţiei antiteroriste de la Kiev, citat de Itar-Tass.

"Deocamdată, nu a fost luată nicio decizie în acest sens", a explicat oficialul ucrainean.

"Avem de-a face cu activităţi teroriste pentru împărţirea zonelor de influenţă", a subliniat oficialul ucrainean, referindu-se la confruntările militare izbucnite în 12 iulie.

Administraţia prooccidentală de la Kiev se confruntă cu riscul unui nou conflict militar, de data aceasta în vestul Ucrainei, în apropierea frontierelor cu România, Ungaria şi Slovacia, unde combatanţii grupului ultranaţionalist Sectorul Dreptei sunt implicaţi în confruntări armate cu autorităţile. Membri ai grupului paramilitar Pravîi Sektor (Sectorul Dreptei) refuză să predea armele şi au fost implicaţi în confruntări cu serviciile de securitate ucrainene în apropierea oraşului Mukacevo, situat în vestul Ucrainei, în apropierea frontierelor cu România, Ungaria şi Slovacia. Confruntările armate au izbucnit pe 12 iulie, când zeci de membri ai grupului paramilitar au venit la negocieri cu autorităţile înarmaţi cu arme automate şi lansatoare de grenade. Ambele părţi se acuză că ar fi deschis focul, iar confruntările s-au soldat cu cel puţin trei morţi, un civil şi doi membri ai Pravîi Sektor. Alte 13 persoane au fost rănite. Organizaţia ultranaţionalistă, implicată în protestele violente care au condus la înlăturarea regimului prorus Viktor Ianukovici la începutul anului 2014 şi în conflictul separatist din estul Ucrainei, refuză predarea armelor, argumentând că vrea să oprească traficul ilegal cu ţigări spre Ungaria şi Slovacia, în contextul în care contrabanda i-ar îmbogăţi pe politicienii ucraineni.

"Membrii grupării se prezintă ca fiind personaje de genul Robin Hood care apără ordinea publică, combătând corupţia care afectează instituţiile guvernamentale ucrainene de la destrămarea URSS", comentează BBC. "Confruntările militare din sud-vestul Ucrainei, între membri ai unui grup paramilitar de extremă-dreapta şi autorităţile locale, au stârnit temerea că violenţele se extind dincolo de conflictul separatist din estul ţării, periclitând echilibrul politic fragil", explică BBC.

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a convocat urgent o reuniune de securitate, fiind îngrijorat de riscul izbucnirii unui conflict la 1.000 de kilometri de regiunile separatiste proruse Doneţk şi Lugansk, unde luptele care durează de un an şi jumătate s-au soldat cu cel puţin 6.500 de morţi. Serviciile de securitate ucrainene au consolidat prezenţa militară în jurul oraşului Mukacevo.

"Pentru a evita o baie de sânge, Serviciul ucrainean de Securitate (SBU) şi Ministerul de Interne le cer grupurilor ilegale să predea armele", a anunţat zilele trecute Guvernul de la Kiev. Doar doi militanţi ai grupului Pravîi Sektor s-au predat, restul transmiţând că ascultă doar de ordinele liderului organizaţiei, Dmitri Iaroş, considerat un adept al "etnonaţionalismului" care vrea o "derusificare" a Ucrainei. Iaroş a condamnat în mod repetat "totalitarismul liberal" impus de Europa, cerând înlăturarea oligarhilor ucraineni şi denunţând politicile preşedintelui miliardar Petro Poroşenko. Rusia a exprimat preocupare pentru situaţia din vestul Ucrainei, catalogând drept "fascistă" şi "neonazistă" gruparea Pravîi Sektor. Ambasadorul UE în Ucraina, Jan Tombinski, a cerut "soluţionarea rapidă a conflictului".

Oraşul ucrainean Mukacevo se află la circa 50 de kilometri de frontiera României, la 30 de kilometri de cea a Ungariei şi la 40 de kilometri de cea a Slovaciei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite