Ucraina ar putea beneficia de o misiune UE formată din sute de poliţişti şi magistraţi

Ucraina ar putea beneficia de o misiune UE formată din sute de poliţişti şi magistraţi

Poliţişti români din cadrul misiunii Eulex din Kosovo

Marea Britanie, Polonia şi Suedia au propus la Bruxelles, trimiterea unei misiuni UE în Ucraina, formată din poliţişti şi experţi juridici, pentru a veni în sprijinul noilor autorităţi de la Kiev. Sugestia celor trei state membre ale UE este ca această misiune să ajute la instruirea forţelor de ordine în Ucraina post-Ianukovici, informează EuObserver.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Restabilirea încrederii în spiritual legii va fi un lucru vital pentru stabilitatea sistemului ucrainean. Drept urmare, propunem o trimiterea unei misiuni axate pe susţinerea forţelor de ordine şi a sistemului judiciar“, se arată într-un document pe care aceste trei state l-au înaintat la Bruxelles, în această săptămână.

Potrivit portalului european de ştiri, ideea a fost primită bine în rândul ambasadorilor celor 28 de state membre ale UE, iar decizia va fi discutată pe 14 aprilie, în Luxembourg,în cadrul unei reuniuni a miniştrilor de Externe europeni.

Conform documentului citat de EuObserver, misiune ar putea fi formată din sute de experţi europeni, inclusiv procurori, judecători şi ofiţeri de poliţie din statele membre. 

Cele trei semnatare ale textului au justificat iniţiativa prin cererile repetate ale administraţiei de la Kiev de a primi o asistenţă tehnică din partea Uniunii Europene, pentru a „reface încrederea în statul de drept din Ucraina“.

Misiunea ar acţiona în conformitate cu Politica Comună de Securitate şi Apărare a UE (CSDP) şi ar colabora cu ofiţerii europeni care se ocupă de operaţiunile vamale la frontiera de Vest a Ucrainei, numite Eubam. În plus, experţii UE ar coopera şi cu misiunea militară trimisă deja de OSCE în Ucraina, care lucrează la reformare sistemului de securitate din ţară.

O misiune asemănătoare există în Kosovo şi se numeşte Eulex, fiind însărcinată cu aplicarea statului de drept în provincia balcanică. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: