UPDATE Ucraina: protestatarii au dărâmat şi decapitat o statuie a lui Lenin din Kiev. Ianukovici a făcut un nou apel la dialog cu opoziţia

Ucraina: Protestatarii au dărâmat şi decapitat o statuie a lui Lenin din Kiev

Manifestanţi ucraineni au dărâmat, duminică, o statuie a liderului revoluţiei din 1917, Vladimir Lenin, în centrul Kievului, după o manifestaţie masivă a opoziţiei pro-europene împotriva puterii.

Ştiri pe aceeaşi temă

00.22 UPDATE Mai mulţi bărbaţi mascaţi au păstruns în sediul partidului „Batkivshchyna”, condus de Iulia Timoşcenko, a anunţat Arseniy Yatsenyuk, un lider al opoziţiei, cerând totodată forţelor de ordine să rămână calme. Poliţia a neagat orice implicare. Procurorul General Viktor Pshonka a avertizat protestatarii să înceteze „anarhia şi fărădelegile”.

22.20 UPDATE Vicepreşedintele SUA, Joe Biden, i-a telefonat preşedintelui ucrainean Viktor Ianukovici şi l-a rugat să ia măsuri pentru a evita escaladarea violenţelor din Piaţă. Joe Biden s-a arătat „profund preocupat” în legătură cu protestele din Ucraina. 

17.20 UPDATE Poliţiştii au înconjurat parţial clădirea Guvernului, unde s-au baricadat sute de protestatari. La câteva străzi depărtare s-au aliniat încă două rânduri a câte 120 de ofiţeri. Încă 150 de oameni staţionează pe spaţiul pietonal. Autobuzele cu poliţişti rămân pe poziţii, blocând accesul spre principalele clădiri ale instituţiilor publice din Kiev.

Toate corturile şi baricadele ridicate de protestatari sunt îndepărtate de poliţişti, fără să fie raportate violenţe.

16.50 UPDATE Au fost raportate ciocniri între protestatari şi forţele de ordine la baricadele amplasate pe străzile din apropierea administraţiei prezidenţiale. Poliţiştii încearcă să-i îndepărteze pe manifestanţi şi să-i împiedice să depăşească linia de ofiţeri.

16.10 UPDATE Mulţimea de oameni care se adună în Piaţa Independenţei continuă să crească, depăşind 1.000 de protestatari. Liderii opoziţiei discută pentru a decide dacă vor accepta invitaţia la negocieri a preşedintelui Ianukovici. Ulterior, liderii partidului UDAR vor avea o scurtă conferinţă de presă, din interiorul primăriei.

15.50 UPDATE Liderii partidelor de opoziţie au cerut protestatrilor să-şi păstreze calmul. „Dacă cineva decide să aplice forţa acum, milioane de oameni vor ieşi în stradă”, a spus Ihor Şvaika, adjunctul paritdului Svoboda. „Ianukovici se teme de o mulţime aşa mare”, a dăugat politicianul.

Potrivit declaraţiilor sale, în Kiev sunt mobilizaţi 1.000 de poliţişti. 

Un preot conduce un serviciu religios spontan pentru jandarmi, în timp ce jurnaliştii şi protestatarii privesc. FOTO Kyiv Post

15.08 UPDATE Autorităţile ucrainene au decis să scoată protestatarii din Primăaria din Kiev şi din Sediul Sindicatelor. Trupele speciale ale Ministerului de Interne pregătesc o intrare în forţă în primarie. Mai multe autobuze ale poliţie au fost trase pe o strada din apropierea Primăriei, dar deocamdată, nu au coborât turupele din ele.

Opoziţia a promis că va rămâne să apere poziţia cucerită săptămâna trecută, însă a indemnat trecatorii să se îndepărteze, pentru a nu fi prinşi în onfruntare. Presa locala scrie că în clădirea primariei se afla 200-300 de protestatari echipaţi cu măşti de gaze, pregătiţi să facă faţă forţelor de ordine.
Oamenii s-au baricadat la primul etaj al clădirii.

Patru staţii ale metroului din capitala ucraineană Kiev au fost închise luni în jurul prânzului, după ce un necunoscut ar fi sunat la poliţie şi ar fi anunţat că mai multe bombe ar fi fost amplasate în reţeaua de transport subterană, informează ITAR-TASS.

Protestatarii se pregătesc pentru confruntarea cu forţele de ordine. FOTO Kyiv PostAstfel, trenurile circulă fără oprire în staţiile Teatrală, Porţile de Aur, Kreşciatik ţi Piaţa Independenţei, toate în centrul Kievului.

După cum au precizat surse ale poliţiei pentru agenţia rusă de presă, o persoană anonimă a sunat la numărul de urgenţe 102 şi a anunţat forţele de ordine cu privire la prezenţa unor bombe în staţiile enumerate, unde autorităţile au mobilizat de urgenţă, pentru verificări, echipe de genişti şi câini special dresaţi pentru a detecta eventuali explozibili.

Mai multe autobuze ale poliţie au fost trase pe o strada din apropierea Primăriei. FOTO Kyiv Post

În acelaşi timp, mai mult de 15 autobuze cu scutieri se îndreptau la orele prânzului dinspre bulevardul Prietenia Popoarelor din Kiev spre centrul oraşului, unde mai multe sute de manifestanţi blocau la primele ore ale dimineţii principalele clădiri publice, între care sediul guvernului şi Parchetul General. Spre centrul Kievului se îndreaptă şi camioane militare, acoperite cu prelată, precum şi mai multe microbuze cu geamuri fumurii. Coloana este însoţită de maşini ale poliţiei cu girofarurile aprinse.

Potrivit unor reprezentanţi ai opoziţiei citaţi de Interfax, alerta cu bombă ar putea fi o provocare din partea autorităţilor pentru a închide metroul, pentru ca manifestanţii care blochează zona guvernamentală să nu poată să fugă în cazul unei dispersări în forţă.

Astfel, unul din liderii formaţiunii Batkivşcina (Patria), Arseni Iaţeniuk, a declarat că scutierii se pregătesc să „cureţe“ Piaţa Independenţei de manifestanţi. „Au fost închise toate staţiile de metrou din centru, unde se îndreaptă unităţi ale forţelor speciale subordonate Ministerului de Interne şi trupele Berkut“, a afirmat el, declarând că manifestanţii sunt gata să „apere Piaţa Independenţei“.

Şeful statului Viktor Ianukovici se va întâlni cu trei foşti preşedinţi ai ţării, care şi-au exprimat săptămâna trecută susţinerea faţă de mişcarea proeuropeană de contestare a puterii, el acceptând propunerea acestora de a purta discuţii cu opoziţia, a anunţat luni preşedinţia, relatează AFP.

Ianukovici "a acceptat iniţiativa" lui Leonid Kravciuk, Leonid Kucima şi Viktor Iuşcenko cu privire la organizarea unor discuţii între putere şi opoziţie. "O întâlnire între cei patru preşedinţi" este prevăzută marţi, într-o primă etapă, anunţă preşedinţia într-un comunicat.

Circa 30 de persoane mascate au încercuit statuia cu o coardă, pe care au fixat-o de copacii din apropiere, dărâmând monumentul şi strigând „Jos, parazit comunist!“, potrivit unui jurnalist al agenţiei AFP. Pe postamentul unde fusese amplasată statuia de granit au lipit un afiş cu mesajul „Ianukovici, tu eşti urmatorul!“ Doi deputaţi ai partidului ultranaţionalist Svoboda au asistat la scenă.

Protestatarii au decapitat statuia şi au sfărâmat-o cu ciocane, cântând „Glorie Ucrainei!“, potrivit agenţiei AP. Lenin este o personalitate detestată de naţionaliştii ucraineni, care îl consideră un simbol al supunerii ţării lor faţă de Moscova, în epoca URSS-ului. Cu o înălţime de 3,5 m, statuia a fost ridicată în 1946 şi servea drept punct de întâlnire al comuniştilor ucraineni la Kiev.

Televiziunea ucraineană a difuzat imagini care arătau un grup de câteva zeci de persoane care intonau imnul ucrainean în jurul statuii.

Noaptea trecută, la Kiev au început să fie arestate persoanele implicate chipurile în demolarea monumentului lui Lenin din centrul capitalei ucrainene. Au fost ridicaţi atât cei care au luat bucăţi din monumentul demolat, dar după cum a declarat Valeri Karpunţov, deputat din partea Partidului UDAR, au fost arestaţi chiar şi cei care au stat alături şi şi-au exprimat atitudinea negativă faţă de „regimul lui Stalin şi Lenin”.Sute de mii de susţinători ai integrării europene s-au adunat duminică la prânz în Piaţa Independenţei din Kiev pentru a cere demisia preşedintelui Viktor Ianukovici şi a guvernului condus de premierul Mykola Azarov, ca urmare a deciziei autorităţilor de a renunţa la acordul de asociere al Ucrainei cu Uniunea Europeană (UE).

Rusia este acuzată că a făcut presiuni asupra Ucrainei pentru a o descuraja de la semnarea acestui acord.

 
 

Citeşte mai multe despre protestele din Ucraina:

 
 
Protestele ample din Ucraina sunt o reflexie fidelă a luptei pentru putere dintre oligarhii ucraineni, care au un cuvânt mult mai greu în faţa guvernanţilor de la Kiev.
 
 
Kiev, Ucraina. Aproape jumătate de milion de oameni a blocat capitala ucraineană cerând demisia preşedintelui Viktor Ianukovici, a cărui apropiere de Kremlin a stârnit manifestaţii antiguvernamentale care continuă de o săptămână fără întrerupere. Protestatarii au dărâmat monumentul lui Vladimir Lenin din centrul capitalei Kiev, un simbol al trecutului sovietic.
 
 
Fostul preşedinte al Georgiei, Mihail Şaakaşvili, a fost primit sâmbătă cu urale de protestatarii pro-europeni din Kiev, în Piaţa Independenţei. Fost preşedinte al Georgiei în perioada 2003-2013, Saakaşvili este în continuare văzut drept un simbol al „revoluţiei de culoare”, în urma succesului său din 2003.
 
 
Moş Nicolae a reinstituit oficial limba română, între Prut şi Nistru. Şi meritul revine, în întregime, patrioţilor din Chişinău. Astfel, teoria imperială răsăriteană, care propovăduia existenţa "limbii moldoveneşti"  a fost spulberată precum Zidul Berlinului. Numai că acesta a renăscut la... Kiev.  Generând riscuri printre care se află şi incredibila, dar posibila secesiune a părţii vestice a Ucrainei.
 
 
Autismul lui Ianukovici sapă o prăpastie uriaşă între el şi cetăţenii ucraineni, iar vizita în China, într-un moment atât de dificil pentru ţară, nu îi va inspira mai multă înţelegere faţă de propriii cetăţeni. E ca şi cum ar vorbi idiomuri diferite, mutual incognoscibile.
 
 
Mii de protestatari au rămas şi azi-noapte în aerul îngheţat din Piaţa Independenţei din Kiev cerând demisia guvernului şi organizarea alegerilor prezidenţiale anticipate. Şi la această oră clădirea principală a Executivului de la Kiev este blocată de către manifestanţi pro-occidentali.
 
 
Preşedintele Viktor Ianukovici a plecat în China, lăsând protestatarii care cer în zadar demisia guvernului  şi alegeri anticipate, să îndure gerul rusesc.
 
 
Peste 200.000 de ucraineni au strigat „Revoluţie!” în Kiev, cerând demisia preşedintelui Ianukovici ca urmare a refuzului acestuia de a semna acordul de asociere cu UE.
 

 

 Manifestanţii ucraineni au dat jos duminică o statuie a liderului Revoluţiei ruse de la 1917, Vladimir Lenin, din centrul Kievului, după un protest masiv al opoziţiei proeuropene faţă de putere FOTO Reuters

Imagini din aceeasi galerie
  •  Manifestanţii ucraineni au dat jos duminică o statuie a liderului Revoluţiei ruse de la 1917, Vladimir Lenin, din centrul Kievului, după un protest masiv al opoziţiei proeuropene faţă de putere FOTO Reuters
  • Treizeci de persoane mascate au înconjurat statuia cu o funie la nivelul gâtului pe care au legat-o de copacii din apropiere, punând la pământ monumentul după zeci de minute de strigăte: „La pământ, parazit comunist!” FOTO Reuters
  • Statuia a fost dărâmată de manifestanţi „mascaţi”, care afişau steagul partidului Svoboda, a precizat pentru AFP un purtător de cuvânt al poliţiei capitalei fostei republici sovietice independente din 1991 FOTO Reuters
  • Doi deputaţi ai partidului ultranaţionalist Svoboda (Libertate) au asistat la această scenă FOTO Reuters
  • Lenin este o figură detestată de naţionaliştii ucraineni care îl consideră un simbol al supunerii ţării lor Moscovei în perioada URSS FOTO Reuters
  • Cu o înălţime de 3,5 metri, această statuie a fost ridicată în 1946 şi servea drept punct de întâlnire pentru comuniştii ucraineni din Kiev FOTO Reuters
  • Televiziunea ucraineană a difuzat imagini de slabă calitate care arătau căteva zeci de persoane cântând imnul ucrainean în jurul statuii. Unul dintre ei lovea statuia cu un lemn FOTO Reuters
  • Protestatarii ucraineni au dărâmat o statuie a lui Lenin din centrul Kievului FOTO Reuters
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: