Ucraina va produce ventilatoare după o tehnologie din era sovietică: planurile au fost descoperite într-o fostă fabrică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ucraina intenţionează să producă ventilatoare proprii pe baza unei tehnologii din era sovietică după ce planuri de fabricaţie au fost recuperate dintr-o fostă fabrică militară pe care s-a aşternut parful, relatează Reuters.

Spitalele au făcut apel la preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru furnizarea de ventilatoare, iar mai mulţi  oameni de afaceri au promis că le vor procura din străinătate.

Reprezentanţii Ukroboronprom, întreprinderea ministerului apărării, au lansat o iniţiativă de producere a unor ventilatoare la fosta fabrica militară Burevisnyk în baza unor tehnologii din epoca sovietică.

Directorul adjunct al întreprinderii, Mustafa Nayyem, a declarat pentru Reuters că un computer cu detaliile tehnice a dispărut, iar inginerii care au proiectat vechile ventilatoarele s-au pensionat sau au murit. Oficialii au reuşit însă să dea de urma unui bărbat care ştia unde erau ţinute planurile în fabrică. Acesta lucra într-un supermarket local.

Ukroboronprom urmează să pună la dispoziţie tehnologia companiilor private interesate şi va facilita certificarea rapidă a unui nou produs, furnizând totodată şi facilităţi de producţie.

„Vom oferi acces la specificaţii oricui interesat, întrucât înţelegem că ne aflăm în criză”, a spus acesta.

Acum 20 de ani fabrica Burevisnyk, care producea între altele sisteme radar pentru submarine, avea circa 6.000 de angajaţi. De asemenea, avea o unitate de producţie a ventilatoarelor, utilizate pentru îngrijirea soldaţilor sovietici răniţi în Afganistan.

Fabrica a declarat falimentul în 2011. În 2008 a produs ultimul lot de ventilatoare comandate de guvern: fabrica a făcut un împrumut la bancă pentru a le produce, dar banii aşteptaţi de la guvern n-au mai venit.

Ucraina are circa 1.117 de ventilatoare la o populaţie de 40 de milioane. Ucraina are 480 de cazuri de coronavirus şi 11 decese.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite