Ucraina va permite dubla cetăţenie, însă va accepta doar paşapoartele din UE, nu şi din Rusia

Ucraina va permite dubla cetăţenie, însă va accepta doar paşapoartele din UE, nu şi din Rusia

Paşaport ucrainean

Ministrul de externe de la Kiev, Dmitro Kuleba, a anunţat că Ucraina intenţionează să permită dubla cetăţenie în cazul persoanelor care, pe lângă cetăţenia ucraineană, deţin şi acte de identitate emise de ţări din Uniunea Europeană şi de alte state aflate în relaţii de prietenie cu statul ucrainean.

Ştiri pe aceeaşi temă

Despre cetăţenia rusă, însă, nici nu poate fi vorba – a subliniat şeful diplomaţiei ucrainene. Dmitro Kuleba a declarat că susţine ideea legalizării dublei cetăţenii în Ucraina. „Dar există o excepţie – Federaţia Rusă” – a adăugat ministrul. „Ce aţi văzut în decizia Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei? Aţi văzut o conturare a poziţiei statului care ar trebui să se reflecte în legislaţie. Politica pe care o vom implementa va conţine două elemente. Planificăm să permitem dubla cetăţenie dacă este vorba despre ţările UE, despre ţări care ne sunt prietene şi care nu reprezintă ameninţări. Lista acestor ţări va fi echilibrată” – a explicat ministrul de externe de la Kiev.
 
Potrivit lui Dmitro Kuleba, al doilea element al politicii statului privind dubla cetăţenie se va referi la interdicţia de a deţine funcţii publice în cazul persoanelor care sunt cetăţeni şi ai altor state. „Va exista o politică diferită, cu o serie de restricţii, pentru a preveni abuzurile” – a adăugat ministrul de externe al Ucrainei. Amintim că preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a semnat, joi, un decret privind punerea în aplicare a unei decizii a Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare care vizează persoanele cu dublă cetăţenie, astfel încât guvernul de la Kiev să înceapă să lucreze la un proiect de lege pe această temă.
 
Potrivit deciziei Consiliului, Cabinetul de Miniştri, Comisia Electorală Centrală şi Serviciul de Securitate al Ucrainei trebuie ca, în termen de două luni, să analizeze legislaţia privind cetăţenia dublă şi multiplă şi să afle dacă există o bază juridică de interzicere a celei de-a doua cetăţenii în cazul persoanelor care vor să deţină o funcţie publică. În plus, în termen de şase luni, instituţiile menţionate trebuie să elaboreze proiecte de lege care să interzică cetăţenilor Ucrainei cu cetăţenie dublă sau multiplă, precum şi celor aflaţi în procesul de obţinere a acesteia, să candideze la funcţii în organele de stat şi în organismele de autoguvernare locale.
 
Totodată, va trebui ca guvernul să prezinte Parlamentului de la Kiev un document privind procedura de refuz şi renunţare la cetăţenia altor state pentru persoanele care aspiră la funcţii publice importante. Agenţia RBC aminteşte că secretarul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei, Oleksi Danilov, a declarat recent că deputaţii în funcţie şi oficialii guvernamentali ucraineni ar trebui să renunţe la cetăţenia altor state, dacă deţin astfel de documente. „În caz contrar, vor avea probleme” – a ameninţat Danilov.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările