UPDATE Un atac în Slaviansk ameninţă armistiţiul fragil de Paşte. Separatiştii proruşi ameninţă că îl vor împuşca pe ministrul ucrainean de Interne

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cinci persoane, dintre care trei militanţi proruşi, au fost ucise duminică dimineaţa într-un atac armat în apropiere de Slaviansk, în estul Ucrainei, a declarat un reprezentant local al separatiştilor pentru jurnalişti, relatează „The Guardian“. Premierul interimar ucrainean Arsenîi Iaţeniuk îl acuză pe preşedintele rus că încearcă să „restabilească Uniunea Sovietică“, în timp ce diplomaţia rusă se arată „indignată“ de atacul comis.

UPDATE Preşedintele ucrainean demis Viktor Ianukovici le-a cerut noilor autorităţi de la Kiev să „ îşi retragă imediat toate forţele armate” din regiunile din estul Ucrainei pentru a evita o „baie de sânge”, într-un mesaj citat luni de agenţi RIA Novosti.

„Dată fiind agravarea bruscă a situaţiei din estul Ucrainei, cer ca toate forţele armate ucrainene să se întoarcă la bazele lor (...) şi să fie lansat imediat un dialog de pace cu liderii aleşi de populaţia regiunilor din est. Sunteţi la doi paşi de o baie de sânge (...) Opriţi-vă!”, a declarat Ianukovici, citat de AFP.

„Nu depăşiţi limitele! Nu executaţi ordine criminale!", a continuat el, adresându-se în mod special „militarilor şi membrilor forţelor speciale”.

Ianukovici a fugit în februarie din Ucraina, după ce a fost demis în urma revoltelor naţionale masive, şi s-a refugiat în Rusia. La conducerea Ucrainei este în prezent un guvern interimar, alegerile fiind programate pe 25 mai.

UPDATE 06.09 Autorităţile ucrainene vor demara o investigaţie asupra atacului de la Slaviansk, informează postul britanic BBC. În cursul zilei de duminică, televiziunea rusă a prezentat un interviu cu o persoană capturată după atac, care afirmă că face parte din mişcarea „Sectorul de Dreapta”. Cu toate acestea, organizaţia a dezmintit informaţiile.

„Sectorul de Dreapta nu a participat la acel incident. Ceea ce s-a întâmplat acolo este o provocare evidentă din partea serviciilor secrete ruse”, a declarat purtătorul  al grupului, Artyom Skoropadskiy.

UPDATE 23.42 Ministrul de Interne ucrainean, Arsen Avakov, a anunţat, duminică seară, crearea unor unităţi speciale care vor avea ca scop menţinerea ordinii în zonele sud-estice ale ţării.

„Atacurile teroriste din ultima perioadă, realizate de separatişti finantaţi din exteriorul Ucrainei, pun în pericol ordinea şi legea din această ţară”, este mesajul oficialului de pe site-ul Ministerului de Interne.

UPDATE 20:32 Separatiştii proruşi de la Slaviansk au cerut Rusiei să le livreze armament şi au ameninţa că-l vor împuşca pe ministrul ucrainean de Interne, care a anunţat că va vizita aceste regiuni, relatează AFP, citată de Mediafax.

„Guvernului lui Vladimir Vladimirovici (Putin) îi cerem ajutorul. Dacă nu ne puteţi trimite forţe de menţinere a păcii, livraţi-ne arme“, a declarat în faţa presei Viaceslav Ponomorev, primarul autoproclamat al acestui oraş încercuit de grupuri de „autoapărare“.

Cu câteva ore mai înainte acesta îi ceruse liderului rus să mobilizeze trupele cu scopul de a „apăra populaţia paşnică“ de forţele ucrainene. Rusia nu a răspuns apelului, după cum a precizat Ponomorev.

Acesta a mai spus că „nu au suficiente arme“, iar militanţii ucraineni au „aviaţie şi blindate“, adăugând că nu are „niciun contact direct“ cu Moscova.

Întrebat de AFP despre vizita în estul ţării a ministrului interimar ucrainean de Interne Arsen Avakov, el a răspuns sec: „dacă vine, voi trage eu-însumi asupra lui (...), nu voi da mâna cu acest homosexual“.

UPDATE 15:21 Primarul autoproclamat prorus din oraşul Slaviansk a cerut intervenţia Rusiei pentru protejarea insurgenţilor de naţionaliştii ucraineni, a anunţat agenţia publică rusă RIA Novosti, relatează AFP, citată de Mediafax.

Potrivit lui Viaceslav Ponomorev, populaţia locală este ameninţată de către gruparea naţionalistă Pravi Sektor, care se află la originea atacului armat sângeros comis în noaptea de sâmbătă spre duminică, şi „doar Rusia o poate proteja“, conform unor afirmaţii pe care separatistul le-a făcut în faţa unor jurnalişti în oraşul ucrainean.

Într-o postare pe Facebook, Borislav Bereza, un membru proeminent al grupării Pravi Sektor, a denunţat informaţiile apărute în presa rusă, potrivit cărora organizaţia din care face parte ar fi fost implicată în atacul din prima zi de Paşte, de lângă Slavianks, soldat cu cinci morţi. 

UPDATE 13:49 Ministerul ucrainean de Interne a anunţat un mort şi trei răniţi în tabăra ucraineană, scrie Mediafax.

UPDATE 13:44 Rusia este „indignată“ de atacul armat comis în estul Ucrainei, o zonă afectată de o insurecţie prorusă, denunţând „o provocare“ din partea naţionaliştilor ucraineni radicali, relatează AFP. 

„Rusia este indignată de această provocare care denotă o lipsă de bunăvoinţă din partea autorităţilor de la Kiev de a dezarma naţionaliştii şi extremiştii“, afirmă Ministerul rus de Externe într-un comunicat publicat după atacul comis în apropiere de Slaviansk, soldat cu cinci morţi, potrivit unui lider separatist prorus din localitate.

Moscova atribuie atacul unei grupări naţionaliste paramilitară ucraineană, Pravi Sektor, care s-a remarcat în cursul mişcării contestare de la Kiev. „Civili nevinovaţi au fost ucişi în atacul (comis) de combatanţi înarmaţi (din cadrul) Pravi Sektor“, afirmă diplomaţia rusă, adăugând că locuitori din zonă au „confiscat maşini ale atacatorilor în care au descoperit arme, planuri ale localităţii şi simboluri Pravi Sektor“.

De asemenea, ministerul s-a arătat „uimit“ de faptul că tragedia a avut loc după semnarea, pe 17 aprilie, a Acordului de la Geneva, între Ucraina, Rusia, UE şi SUA. 

UPDATE 13:39 Ministrul interimar ucrainean de Interne, Arsen Avakov, a anunţat că va efectua o vizită în estul ţării, pentru a inspecta trupele Gărzii Naţionale mobilizate ca răspuns la insurecţia separatistă prorusă din această regiune rusofonă, relatează AFP.

„Am pornit către est să văd trupele Gărzii Naţionale şi batalioanele forţelor speciale“, a anunţat ministrul într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook.

Avakov nu a precizat dacă vizita pe care o efectuează are legătură cu atacul armat soldat cu cinci morţi, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la Slaviansk, un oraş aflat sub controlul separatiştilor proruşi.

UPDATE 13:31 Premierul interimar ucrainean, Arsenîi Iaţeniuk, s-a arătat indignat şi cere anchete, după ce în estul Ucrainei au fost distribuite manifeste antisemite ordonând evreilor să se înregistreze ca evrei, şi a cerut ca „aceşti nemernici“ să dea socoteală în justiţie, relatează AFP. 

Membri ai comunităţii evreieşti din oraşul Doneţk (est), care se confruntă cu o insurecţie prorusă, s-au declarat vineri tulburaţi de distribuirea unor manifeste antisemite care le ordonă evreilor să se înregistreze ca evrei la autorităţile separatiste autoproclamate din regiune, în caz contrar fiind ameninţaţi cu deportarea sau confiscarea bunurilor.

Într-un interviu, acordat postului de televiziune NBC, Iaţeniuk a declarat că vrea să „exercite presiuni atât asupra forţelor militare şi în domeniul securităţii ucrainene, cât şi a Departamentului ucrainean pentru Securitate Internă să-i găsească de urgenţă pe aceşti nemernici şi să-i traducă în justiţie“.

UPDATE 13:23 Într-un interviu, ce urmează a fi difuzat integral în această seară pe NBC, prim-ministrul interimar al Ucrainei, Arseniy Yatsenyuk, îl acuză pe preşedintele rus Vladimir Putin că încearcă să „restabilească Uniunea Sovietică“, relatează BBC.

„Preşedintele Putin visează să restaureze Uniunea Sovietică. Iar pe zi ce trece merge tot mai departe şi nu se ştie destinaţia finală“, a declarat Yatsenyuk.

„În cazul în care domnul Putin reuşeşte, va fi cel mai mare dezastru al acestui secol“, a precizat Yatsenyuk.

Vyatcheslav Ponomarev a precizat că atacul a avut loc în apropierea unui baraj instalat de către militanţii proruşi în satul Bilbasivka, la câţiva kilometri vest de Slaviansk, un oraş aflat în întregime sub controlul proruşilor.

Postul de ştiri Rossiya 24, citând corespondentul său din Slavyansk, a informat că doi „atacatori“ au fost ucişi, dintr-un total de cinci morţi. 

Primarul auto-declarat al Slavyansk, care sprijină separatiştii proruşi, a declarat că a fost un conflict în timpul nopţii şi au existat şi victime, după cum relatează o echipă de televiziune Reuters, aflată în oraş.

La Slaviansk, primăria, poliţia şi sediul local al serviciilor secrete se află sub controlul unor militanţi proruşi. Ei sunt susţinuţi de către persoane înarmate prezentate ca fiind „grupuri de autoapărare“, dar pe care Kievul şi occidentalii le acuză că sunt trupe de elită ale serviciilor speciale din cadrul armatei ruse.

Guvernul proeuropean de la Kiev a lansat săptămâna trecută o operaţiune menită să dezarmeze militanţii proruşi şi să elibereze clădirile pe care aceştia le ocupă.

Este vorba despre primele persoane ucise în Ucraina în confruntări între forţe loiale Kievului şi militanţi proruşi de la atacul comis joi asupra unei cazărmi ucrainene de către persoane necunoscute la Mariupol (sud).

Mesajele de Paşte venite din partea Patriarhilor de la Kiev şi Moscova au evidenţiat diviziunea adâncă din Ucraina, unde situaţia continuă să fie tensionată în est, scrie BBC. 

Operaţiunile „anti-teroriste“ desfăşurate împotriva militanţilor proruşi din oraşele din estul Ucrainei au fost suspendate pe perioada sărbătorilor pascale, dar forţele separatiste proruse continuau să controleze, sâmbătă dimineaţă, într-o atmosferă de calm, administraţia regională din Doneţk.

Patriarhul ucrainean: „Doamne, ajută-ne să înviem Ucraina“

Patriarhul Bisericii Ortodoxe din Ucraina, Filaret, a acuzat Rusia de „agresiune“ şi „răutate“, în timp ce patriarhul rus Kirill i-a îndemnat pe credincioşi să se roage pentru ca nimeni să nu poată „distruge Sfânta Rusie“.

În mesajul de Paşte, Patriarhul Filaret a spus: „Împotriva naţiunii noastre iubitoare de pace, care a renunţat în mod voluntar la armele nucleare, s-au comis agresiuni, s-au comis nedreptăţi“.

„O ţară care a garantat integritatea şi inviolabilitatea teritoriului nostru a comis agresiunea. Dumnezeu nu poate fi de partea răului, aşa că duşmanul poporului ucrainean este condamnat la eşec“, a mai spus Patriarhul, citat de BBC.

„Doamne, ajută-ne să înviem Ucraina“, a încheiat acesta.

Prim-ministrul interimar ucrainean: „Putin încearcă să restabilească Uniunea Sovietică“

Pe de altă parte, în Moscova, Patriarhul Kirill a îndemnat la pace, spunând că aceasta „ar trebui să domnească în inimile şi minţile fraţilor şi surorilor noştri de sânge şi prin credinţă“, relatează BBC.

De asemenea, a declarat că Ucraina din punct de vedere „spiritual şi istoric“ este una cu Rusia: „Suntem un singur popor în faţa lui Dumnezeu“.

Preşedintele interimar al Ucrainei, Oleksander Turchynov, a spus în mesajul său de Paşte: „Trăim într-un timp în care poporul ucrainean şi-a afirmat dorinţa pentru libertate şi dreptate“.


Citeşte şi:

FOTO Reportaj din Slaviansk: „De ce la Kiev sunt lasaţi să protesteze, iar peste noi e trimisă armata?”

Printre numeroasele filtre militare, de-a lungul drumului spre Slaviansk, în huruit de elicoptere ce survolează regiunea, populaţia civilă se pregăteşte să sărbătorească Paştele. Anul acesta sărbătorile se suprapun unor evenimente tumultoase pentru orăşelul din estul Ucrainei de mărimea Buzăului.

Umbra lui Stalin n-a încetat să pândească relaţia România-Republica Moldova-Ucraina: Gurile Dunării, adevărata poartă de acces pentru Europa

„Rusia a dorit şi a reuşit să aibă acces la gurile Dunării în 1812, în 1878, în 1940 şi în 1944 - 1945. Nu partea centrală a Basarabiei (actuală Republica Moldova) interesează, ci sudul acestei provincii, aflat în posesia Ucrainei”, scrie Radu Carp, profesor la Facultatea de Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii Bucureşti, pe blogul său de pe adevarul.ro.

Cum au deteriorat acţiunile SUA relaţia cu Vladimir Putin: demonizarea liderului rus reflectă eşecul oficialilor americani de a recunoaşte puterea Rusiei

Relaţia dintre Rusia şi Statele Unite ale Americii a fost una presărată cu suişuri şi coborâşuri, dar acţiunile Statelor Unite, unele intenţionate, altele nu, au fost cele care au condus la o reacţie exagerată a lui Vladimir Putin, după cum se arată într-o analiză realizată de jurnaliştii David Rohde şi Arshad Mohammed, de la Reuters.

Putea face mai mult Occidentul pentru Ucraina?

După runda Geneva, mulţi spun că Occidentul a trimis, de fapt, Ucraina, în ghearele ursului rusesc. Şi că acelaşi Occident ar fi trebuit să acţioneze „mai ferm” împotriva Rusiei, pentru a aduce Ucraina (sau Ucraina întreagă) de partea Uniunii Europene. Dar putea face Occidentul mai mult?

Kievul anunţă „armistiţiu pascal” în Ucraina, în timp ce separatiştii proruşi menţin controlul la Doneţk

Operaţiunile „anti-teroriste” desfăşurate împotriva militanţilor proruşi din oraşele din estul Ucrainei au fost suspendate pe perioada Sărbătorilor de Paşte. Pe de altă parte, forţele separatiste proruse continuau să controleze, sâmbătă dimineaţa, într-o atmosferă de calm, administraţia regională din Doneţk.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite