Militanţi separatişti proruşi ocupă televiziunea regională de la Doneţk. Poliţiştii ucraineni nu reacţionează

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Separatiştii din Doneţk au ocupat clădirea televiziunii locale. În Slaviansk, a avut loc un miting de susţinere pentur liderul auto-proclamat al separatiştilor proruşi
Separatiştii din Doneţk au ocupat clădirea televiziunii locale. În Slaviansk, a avut loc un miting de susţinere pentur liderul auto-proclamat al separatiştilor proruşi

Militanţi separatişti proruşi au ocupat duminică sediul televiziunii regionale de la Doneţk, în estul Ucrainei, informează AFP. Câteva zeci de militanţi în uniformă, înarmaţi cu bâte de baseball, se aflau în interior şi păzeau intrarea clădirii, interzicând accesul oricui.

Susţinătorii federalizării au ocupat sediul televiziunii regionale la Doneţk. Ei cer să fie închise posturile de televiziune ucrainene. Protestatarii au smuls poarta şi au intrat în clădire fără focuri de armă şi răniţi.

Localnicii afirmă că „au obosit de atâta propagandă şi vor informaţii adevărate”. Pe clădire a fost ridicat steagul Republicii Populare Doneţk.



Un autocolant cu autoproclamata „republică de la Doneţk" a fost lipit peste trident, simbolul statului ucrainean, pe o placă aflată la intrare.

donetk foto twitter

Jurnaliştii vor putea să continue să lucreze, dar trebuie să spună adevărul", a declarat pentru AFP Stanislav, unul dintra atacatori, adăugând că imobilul va fi păzit „zi şi noapte".

„Posturile ruse (acuzate de Kiev de propagandă antiucraineană şi interzise în ţară) spun adevărul",
a continuat el.

La Lugansk, susţinătorii federalizării au dat un ultimatum autorităţilor de la Kiev până la 29 aprilie, au anunţat astăzi mass-media locale.

Printre altele, se spune că „dacă toate cererile localnicilor, sprijinite de acordurile de la Geneva, nu vor fi îndeplinite, organele puterii de la Kiev vor fi considerate anti-popor şi criminale”.

De asemenea, în declaraţie se spune că oponenţii noii puteri „vor trece la acţiuni”.


Luke Harding, corespondent The Guardian în Doneţk, a publicat pe contul său de Twitter o fotografie cu trei dintre activiştii care au ocupat sediul televiziunii de aici.  

Protestatarii cer „să fie graţiaţi toţi participanţii la acţiunile de protest din estul Ucrainei, limba rusă să fie recunoscută drept limbă de stat, să fie organizat un referendum cu privire la autodeterminarea regiunii”.

donetk foto twitter


Jurnalistul Luke Harding a postat pe Twitter imagini cu peste 300 de activişti proruşi care s-au adunat în Piaţa Lenin din Doneţk. 

donetk foto twitter

În incinta televiziunii, şase poliţişti ucraineni, înarmaţi cu puşti de tip Kalaşnikov, observau scena, dintr-un vehicul, fără să intervină.

donetsk politisti_twitter

James Mates, jurnalist la ITV News, scrie pe contul său de Twitter că poliţiştii care ar fi trebuit să păzească sediul televiziunii din Doneţk nu sunt foarte preocupaţi de prezenţa separatiştilor acolo. 

Miting pentru susţinerea liderului prorus în Slaviansk

În acelaşi timp, în Slaviansk, oraşul intens disputat între separatiştii proruşi şi forţele guvernamentale de la Kiev, se află Oleg Tsarov, candidatul la scaunul de preşedinte în Ucraina, care îl susţine pe primarul auto-proclamat Viaceslav Ponomarev, ne transmite Mircea Barbu, corespondent „Adevărul“ în estul Ucrainei. 

Îputeţi urmări pe Mircea Barbu şi pe contul său de Twitter

donetk foto twitter

Mitingul de susţinere a lui Viaceslav Ponomarev a avut loc în faţa clădirii unde reprezentanţii militari OSCE sunt ţinuţi ostatici. La miting au participat în jur de câteva sute de susţinători ai separatiştilor. 

Acesta a adus un camion cu alimente pentru separatiştii ce controlează clădirile oficiale din Slaviansk.

„Îi susţinem şi le arătăm asta prin ajutorul nostru moral dar şi cu alimente şi cele necesare", a declarat el.

La conferinţa de presă, reprezentanţii OSCE au fost aduşi în faţa jurnaliştilor, aceştia declarând că „sunt trataţi normal dar sunt ţinuţi împotriva voinţei proprii acolo". La întrebarea dacă sunt spioni militari NATO – acuzaţia principală împotriva acestora – reprezentanţii OSCE au declarat că au „statut diplomatic, nu militar."

slaviansk 27aprilie sutinere lider separatisti FOTO MIrcea Barbu

Până la această oră nu s-a ajuns la un acord privind eliberarea ostaticilor între reprezentanţii separatiştilor şi echipa de negociere trimisă de OSCE.


Citiţi mai multe despre conflictele din Ucraina: 

OSCE trimite o echipă la Slaviansk, pentru a elibera observatorii reţinuţi de proruşi, consideraţi de rebeli „prizonieri de război“

Observatorii OSCE reţinuţi de vineri de către separatişti proruşi la Slaviansk sunt "prizonieri de război", a declarat duminică Viaceslav Ponomarev, liderul separatist din localitate, relatează AFP. În plus, rebelii au "arestat" trei ofiţeri ucraineni, care sunt deţinuţi, în prezent, a declarat el pentru jurnalişti.

CNN: cinci ipoteze pentru rezolvarea crizei din Ucraina

Guvernul interimar al Ucrainei pierde şansele de a recâştiga controlul asupra regiunilor estice şi de a păstra integritatea teritorială a ţării, răspunsul executivului fiind ezitant şi dezorganizat. Proruşii acuză la rândul lor guvernul că este ilegitim, iar Acordul de la Geneva, încheiat săptămâna trecută, a rămas doar pe hârtie. Până la alegerile de pe 25 mai, situaţia din Ucraina ar putea evolua conform unuia din cinci scenarii.

VIDEO Ora 9 a României: O planetă fragilă - noile ameninţări de securitate

Fostul ministru de Externe al României, Sergiu Celac, a declarat, duminică, la „Ora 9 a României“, că înţelegerea de la Geneva îndeamnă să se continue jocul de semnale. De asemenea, Celac a precizat că în situaţia în care România ar avea o frontieră comună cu Rusia, poziţia geostrategică a ţării noastre s-ar modifica radical.

Premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk: Rusia „vrea să declanşeze cel de-Al Treilea Război Mondial”

Rusia a avertizat Kievul că va fi judecat pentru baia de sânge din estul Ucrainei, rezultată în urma confruntărilor între forţele guvernamentlae şi separatiştii înarmaţi, soldate cu victime, însă premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk a ripostat şi a acuzat Rusia că urmăreşte să declanşeze Al Treilea Război Mondial.

Corespondenţă din Slaviansk. „Se aşteaptă ca trupele ucrainene să ia cu asalt miza principală: clădirea Rada“

Luptele continuă în estul Ucrainei, acolo unde forţele guvernamentale au luat cu asalt fieful separatist prorus Slaviansk, cauzând moartea a cel puţin cinci separatişti. Corespondentul „Adevărul“, Mircea Barbu, ne-a transmis în direct, din Piaţa Lenin, din Slaviansk, care este situaţia într-un oraş în care conflictele s-au intensificat.

Corespondenţă specială din estul Ucrainei, transmite jurnalistul Mircea Barbu 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite