Rusia încearcă să extindă scenariul din Crimeea în Doneţk

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Protestatarii rusofili din Doneţk, evacuaţi miercuri dimineaţa din clădirile administrative pe care le-au ocupat în ultimele zile, se adună în număr tot mai mare în faţa clădirii principale a guvernului regional şi s-au postat în faţa cordoanelor de poliţişti, alimentând temerile potrivit cărora ar putea izbucni noi violenţe.

UPDATE 01.50 Organele judiciare din Ucraina au decis, miercuri, să deschidă anchete pentru separatism pe numele mai multor lideri proruşi din Republica Autonomă Crimeea, cerând totodată arestarea lor, informează AFP.

Parchetul General din Ucraina a anunţat că pe numele premierului Republicii Autonome Crimeea, Serghei Aksionov, precum şi pe numele preşedintelui Parlamentului local, Volodimir Konstantinov, au fost deschise anchete pentru „crime împotriva statului”, cei doi riscând pâna la zece ani de închisoare. 

Pe lângă aceştia, alţi doi lideri proruşi din Crimeea puşi sub învinuire sunt comandantul şef al Marinei ucrainene, amiralul Denis Berezovski şi Pavel Gubarev, liderul manifestanţilor din Doneţk.


În prima parte a zilei, în Piaţa Lenin din Doneţk erau adunaţi aproximativ 2.000 de protestatari, iar oamenii continuau să sosească în centrul oraşului, notează postul ITV pe pagina sa online.

Manifestanţii au reuşit să spargă primul cordon de poliţişti, scandând „Putin” şi „Rusia”.

Întreaga clădire a guvernului regional este înconjurată de forţele de ordine care au primit ordine împiedice ocuparea de către protestatari. Manifestanţii au mai invadat clădirea guvernului la începutul acestei săptămâni, însă poliţiştii anti-revoltă au reuşit să-i evacueze.

Protestatrii din Piaţa Lenin au toate vârstele, de la tineri furioşi până la vârstnici. în mijlocul aglomeraţiei se află şi multe femei în vârstă, notează ITV, care s-au adunat în jurul unui activist pentru pace şi l-au alungat din piaţă lovindu-l cu genţile.

În jur se aud constant cântece de război ruseşti şi sunt fluturate steaguri naţionale ale Rusiei, notează corespondenţii ucraineni.

Anterior, steagul Rusiei a fost arborat deasupra clădirii guvernului după ce protestatarii s-au baricadat înăuntru, plănuind invazia trupelor ruseşti şi afilierea cu „Patria Mamă”.

Însă miercuri dimineaţa poliţiştii au reuşit să-i evacueze, iar steagul ucrainean a fost ridicat în locul celui rus. Protestatarii continuă să plănuiască  mobilizarea împotriva forţelor de ordine şi ocuparea clădirii.

Scenariul Crimeea, copiat cu fidelitate

Pe măsură ce trupele ruse îşi consolidează prezenţa în peninsula autonomă Crimeea, apar din ce în ce mai multe semne potrivit cărora preşedintele Vladimir Putin se pregăteşte să să mobilizeze trupe şi în estul Ucrainei, este de părere Josh Cohen, fost oficial în cadrul Departamentului de Stat al SUA, citat de ziarul online „The Moscow Times”.

Trebuie menţionat că reprezentanţii Consiliului Federal au aprobat o lege care îi oferă lui Putin autoritatea de a folosi forţele armate ruse „pe teritoriul Ucrainei”, argument la care se adaugă şi faptul că de-a lungul estului Ucrainei apar din ce în ce mai multe proteste în favoarea Rusiei, astfel încât Putin se bucură în prezent de suficient de multă influenţă pentru a comanda operaţiuni şi în ţara vecină, apreciază expertul american.

Deşi mulţi analişti europeni au prezis că Putin nu va acţiona pe teritoriul Ucrainei, capcană în care au căzut şi agenţiile americane de informaţii, au omis viziunea globală a şefului statului rus. Occidentul a pierdut din vedere patru aspecte cruciale, notează „The Moscow Times”.

În primul rând, pentru Rusia, Ucraina este mai mult decât un frate slav apropiat, ci şi locul de naştere al civilizaţiei ruse. Posibilitatea ca Ucraina să se alinieze cu Occidentul este inacceptabilă pentru Putin. În fapt, mulţi ruşi însă se referă la Ucraina  drept „mica Rusie”. Sugestivă este o conversaţie din 2008 între  Vladimir Putin şi preşedintele american la acea vreme, Geroge W. Bush. „Nu înţelegi, George, Ucraina nici măcar nu este un stat (independent). O parte din teritoriile sale fac parte din Europa de Est, dar cea mai mare parte este un dar din partea noastră. În viziunea lui Putin, ajutorul Occidentului faţă de protestatarii anti-Rusia face parte dintr-un complot al Occidentului, care ar vrea să o îndepărteze pe Ucraina de locul de unde îşi trage rădăcinile.

De asemenea, Occidentul se face „vinovată” că a subestimat ofensa pe care a resimţit-o Rusia atunci când trupele NATO şi-au extins prezenţa dincolo de graniţele sale, în anii 1990. Din perspectiva Rusiei, extinderea spre est a NATO a reînviat temerile potrivit cărora ar putea fi înconjurată şi controlată de Europa. Putin ştie că semnarea unui acord de asociere cu Uniunea Europeană, îi va deschide Ucrainei drumul spre aderarea la NATO, ceea ce este mai mult decât ar putea accepta liderul de la Kremlin.

Mulţi au susţinut că Patria Mamă este un imperiu atât timp cât Ucraina este îi este „anexată”, însă, fără ea, Rusia ar fi o ţară ca oricare alta. Însă Cohen este de părere că Rusia a fost un imperiu timp de secole şi continuă să fie. Mai mult, are şi tendinţe expansioniste, subliniază expertul. Rusia oricum nu s-a considerat niciodată o ţară obişnuită şi tocmai ce aceea se va asigura că Ucraina nu nu se va îndepărta de sfera sa de influenţă.

În cele din urmă, Putin va decide să îşi consolideze puterea asupra Ucrainei nu numai epntru că poate, dar şi pentru că este conştient că SUA şi NATO nu pot face foarte multe pentru a-l împiedica. Din moment ce Occidentul nu ar risca să intre într-un război cu o Rusie înarmată cu arme nucleare, Putin poate ignora orice atenţionări.

Astfel, combinând toate aceste argumente, Putin va înainte în demersul său  fără a întâmpina obstacole prea mari. Cel mai probabil trupele ruse nu vor călca în partea de vest a Ucrainei, prooccidentală, însă în estul şi în sudul ţării, în mod tradiţional aliate cu Rusia, Putin nu va ezita să ia ceea ce consideră că îi aparţine deja.

Potrivit analizei fostului oficial american, comunitatea internaţională ar trebui să se aştepte ca până la finalul acestei săptămâni să vedem trupele ruse patrulând în Harkov şi Doneţk, fără nicio intenţie de a părăsi prea curând regiunea.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite