Ucraina: Separatiştii au preluat controlul asupra aeroportului din Lugansk. Soldaţi ruşi au intrat şi în Doneţk

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Armata ucraineană duce lupte dure împotriva unui "batalion de tancuri ruseşti" pe aeroportul din Lugansk, un bastion al separatiştilor proruşi din estul Ucrainei, a anunţat un purtător de cuvânt militar ucrainean, Leonid Matiuhin, asta în timp ce soldaţi ruşi au pătruns şi în Doneţk pentru a-i ajuta pe separatiştii proruşi, a confirmat ministrul ucrainean al Apărării.


"Luptele continuau luni între paraşutişti ucraineni şi un batalion de tancuri ale forţelor armate ruse pentru apărarea aeroportului din Lugansk", scrie Matiuhin pe pagina sa de Facebook. Separatiştii susţin că au recucerit aeroportul din Lugansk de la batalionul "Aydar".

"În timpul zilei, unităţile armatei Novorosiei au dat lupte grele pentru aeroportul Lugansk. Insurgenţii au distrus două fortificaţii de teren şi au ucis cinci militari ucraineni",a anunţat Statul major al autoproclamatei Republici Doneţk

Separatiştii au mai anunţat că deţin controlul localităţilor din apropiere de Donbas: Blagodatnoe, Novoamvrosievskoe, Artemovka, Semenovskoe, Metalist, Mnogopolie, Kobzari, Tretiaki, Şirokoe şi altele. 

Un purtător de cuvânt al armatei ucrainene a confirmat că trupele guvernamentale s-au retras luni de pe aeroportul din Lugansk, bastion al separatiştilor proruşi din estul Ucrainei, după ce s-au confruntat cu tiruri de artilerie ale "armatei ruse".
 
„Militarii ucraineni au primit ordin să se retragă şi au plecat de pe aeroportul din Lugansk şi din satul Gheorghievka, din apropierea aeroportului, la circa 18 kilometri sud de Lugansk“, a declarat Andri Lisenko într-un briefing de presă.

„Ţinând cont de precizia tirurilor, este vorba de artilerişti profesionişti ai forţelor armate ruse“, a adăugat el, care a menţionat că în ultimele 24 de ore au fost ucişi şapte militari ucraineni.

Ministrul Apărării al Ucrainei, Valerii Gheletei, a confirmat prezenţa militarilor ruşi în Doneţk. Oficialul ucrainean a precizat că situaţia din regiunea Doneţk şi Lugansk este una complicată, dar este una controlabilă. De asemenea, acesta a confirmat informaţia precum că în regiune au sosit câteva trupe militare ruseşti pe teritoriul regiunii Doneţk.

„Informaţia că în regiunea Doneţk au apărut noi trupe militare ruseşti este confirmată atât de grupul secret de securitate care patrulează zona, cât şi de civilii din oraşul Doneţk. Trupele ruseşti au apărut şi în alte oraşe din regiune”, a spus Valerii Gheletei.

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a acuzat luni Rusia de lansarea unei „agresiuni directe şi făţişe“ care a schimbat radical echilibrul de forţe pe câmpul de luptă, în detrimentul Kievului, în lupta sa împotriva separatiştilor proruşi. „O operaţiune directă şi făţişă a fost lansată împotriva Ucrainei de către un stat vecin. Acest lucru a schimbat situaţia în zona de conflict într-un mod radical“, a declarat Poroşenko, într-un discurs rostit la academia militară din Kiev.

Soldaţii ruşi se dau drept „trupe pacificatoare“

Kievul a precizat  că soldaţii ruşi care controlează de câteva zile oraşul-port Novoazovsk răspândesc oamenilor instrucţiuni privind modul în care ar trebui să se comporte cu aşa-numitele „trupe de pacificare".

Consiliul pentru Securitate Naţională şi Apărare al Ucrainei a anunţat că militarii ruşi din Novoazovsk împart populaţiei locale instrucţiuni privind normele de comportament cu aşa-numiţii "pacificatori".

Potrivit presei ucrainene, acestea le-ar interzice localnicilor să îngrădească orice mişcare a trupelor ruse. Totodată, oamenii sunt îndemnaţi să ofere soldaţilor ruşi informaţii privind locul aflării militarilor ucraineni.

O navă a armatei ucrainene, scufundată de separatişti în Marea Azov

Duminică s-a înregistrat şi primul atac asupa unei nave de război ucrainene în Marea Azov. O navă militară ucraineană a fost atacată de separatişti în Marea Azov şi s-a scufundat. Potrivit autorităţilor ucrainene, doi membri ai echipajului sunt daţi dispăruţi. De cealaltă parte, militanţii proruşi susţin că este prima lor victorie pe mare.

Separatiştii au tras cu obuze asupra navei de patrulare, în apropierea portului Mariupol. Potrivit unui ofiţer ucrainean, nava a fost avariată, iar martorii oculari spun că a ars mai bine de o oră.

Militanţii proruşi au preluat controlul asupra oraşului Ilovaisk, după câteva zile de lupte grele cu trupele guvernamentale. Localitatea, un nod important de transport, a rămas pustie. Pe străzi sunt doar maşini incendiate şi rămăşiţe ale clădirilor.

Negocieri la Minsk, cu participarea separatiştilor

Negocierile tripartite pentru reglementarea crizei ucrainiene continuă astăzi, în capitala Belarusului, Misnk. Grupul de contact cuprinde reprezentanţi din Germania, Rusia şi Ucraina. La negocieri participă şi reprezentanul OSCE, alături de Ambasadorul Rusiei în Ucraina, Mihail Zurabov şi fostul preşedinte al Ucrainei, Leonid Kucima. Agenţia rusă Itar Tass anunţă că la negocieri sunt aşteptaţi să participe şi lideri ai autoproclamatei Republici Populare Doneţk.

Ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, a asigurat luni că "nu va fi nicio intervenţie militară" a Rusiei în Ucraina şi a apreciat că "o încetare a focului imediată şi fără condiţii prealabile" trebuie discutată la negocierile prevăzute în Belarus, relatează AFP.

"Nu va fi nicio intervenţie militară, suntem în favoarea unei rezolvări paşnice a acestei crize grave, a acestei tragedii", a declarat Lavrov în cadrul unei întâlniri cu studenţii ruşi.

"Tot ceea ce facem vizează doar progresul unei abordări politice" în rezolvarea situaţiei din Ucraina, unde au loc lupte între armata ucraineană şi rebelii proruşi, a subliniat ministrul.

El a apreciat că "o încetare a focului imediată şi fără condiţii prealabile" ar trebui să facă obiectul discuţiilor de la Minsk unde se reuneşte luni un "grup de contact" în privinţa crizei din Ucraina, ce include în special reprezentanţi ai Kievului, Rusiei şi Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

Unul sau mai mulţi reprezentanţi separatişti proruşi ar trebui să fie, de asemenea, prezenţi la această reuniune.

:eful diplomaţiei ruse a promis revenirea la o "cooperare pragmatică" cu UE şi Statele Unite, cerându-le occidentalilor să "renunţe la politica ultimatumurilor, ameninţărilor şi sancţiunilor, care nu au niciun viitor".
 

Cererile separatiştilor

Liderii autoproclamatelor republici populare Doneţk şi Lugansk au cerut Kievului să le recunoască statutul lor special.

Ei cer încetarea operaţiunii militare în vederea desfăşurării de alegeri libere, recunoaşterea statutului limbii ruse, graţierea deţinuţilor politici.

Cele două republici se pronunţă pentru acordarea unui statut special formaţiunilor lor militare, dreptului de desemnare a procurorilor şi judecătorilor şi dreptului de a participa la activitatea economică internaţională pentru a consolida colaborarea cu Rusia şi integrarea în Uniunea Vamală.

Reprezentanţii celor două republici propun înfiinţarea unei comisii care să se ocupe cu elaborarea unui acord de reglementare paşnică a conflictului în Ucraina şi reconstruire a Donbassului.
 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite