VIDEO Ucraina: lupte crâncene la Doneţk. Locuitorii oraşului fug pe capete

VIDEO Ucraina: lupte crâncene la Doneţk. Locuitorii oraşului fug pe capete

Blindatele armatei ucrainene, la porţile Doneţkului FOTO Reuters

Confruntări armate cu artilerie grea au loc vineri în apropierea aeroportului din Doneţk, bastion al regiunii separatiste proruse, încercuită de trupele ucrainene, relatează AFP. Zeci de familii au fugit din oraş din calea luptelor dintre forţele guvernamentale şi insurgenţii pro-ruse.

Ştiri pe aceeaşi temă

Atacuri cu artilerie grea au loc în jurul aeroportului din Doneţk, capitala regiunii separatiste pro-ruse din estul Ucrainei. Aeroportul international, puternic deteriorat şi închis  după confruntările din mai, a fost scena unor lupte intense.

„A fost o noapte de groază , s-a auziat  artileria grea. Locuitorii din mai multe cartiere au auzit un avion care a zburat la altitudine joasă, iar mai mulţi martori au văzut pe arterele centrale tehnicîă militară grea", potrivit unui comunicat al primăriei oraşului cu un milion de locuitori. La gara din Donetsk, de unde se vede turnul de control al aeroportului, peste  200 stau la coadă la ghişeu pentru a cumpara bilete

De altfel, din zona gării puteau fi auzite vineri dimineaţă schimburi de focuri provenind de la aeroport, însoţite de survolul unui avion şi tiruri antieriene, potrivit jurnalistului AFP.

Forţele Kievului au lansat vineri un violent atac împotriva insurgenţilor proruşi la vest de Doneţk şi, de asemenea, au ocupat poziţii în partea de sud a oraşului.

Forţele ucrainene se pregătesc să încercuiască cele două capitale regionale din est, Doneţk şi Lugansk, în timp ce insurgenţii s-au declarat decişi să apere cele două oraşe.

Pierderi grele în rândul a forţelor guvernamentale

Cel puţin 30 de militari şi poliţişti ucraineni au fost ucişi vineri într-un atac insurgent care a vizat un punct vamal situat la frontiera dintre Ucraina şi Rusia, afirmă un oficial din Ministerul ucrainean de Interne.

Dacă bilanţul victimelor va fi confirmat, acesta va fi cel mai grav atac produs în Ucraina după reluarea ostilităţilor, pe 30 iunie.

Separatişti proruşi au atacat cu rachete Grad punctul vamal Zelenopillia, situat în regiunea Lugansk, afirmă surse militare.

"Treizeci de membri ai serviciilor de securitate au fost ucişi. Nu este exclus ca numărul victimelor să crească, pentru că aceste mizerii de oameni au tras cu rachete Grad şi au distrus totul", a declarat, potrivit Reuters, Zorian Şkiriak, consilier al ministrului ucrainean de Interne Arseni Avakov. "Cred că riposta nu va fi uşoară după acest atac terorist sângeros", a adăugat oficialul ucrainean.


Violenţele au făcut victime şi în rîndul civililor . Peste 15 persoane au fost grav rănite după ce un autobuz plin cu mineri a fost atacat cu obuze şi mortiere în regiunea Lugansk, din estul Ucrainei. Atacul a rupt efectiv autobuzul în două bucăţi.

„Un autobuz, care transporta mineri ai companiei noastre, a fost ţinta unui atac obuze grele. Nu ştim deocamdată dacă există şi persoane decedate, dar avem informaţii care spun că cel puţin 15 persoane au fost rănite grav”, spune un comunicat oficial al companiei de exploatare minieră.

Autobuzul transporta ortacii de la sediul central al DTEK (Donbass Fuel-Energy Company) spre locurile lor de muncă şi a fost ţinta unui foc de artilerie noaptea trecută. Nu se ştie exact care tabără se face responsabilă pentru acest atac.

De teamă să nu se petreacă alte tragedii similare, compania minieră a decis să oprească lucrul în unele exploatări din regiune.

În oraşul Sloviansk, aflat sub controlul Kievului, militarii au descoperit un centru de comandă al teroriştilor. Aici a fost găsit un adevărat arsenal pentru război de gherilă. Este vorba despre muniţii şi explozive, iar pe lăzi s-au păstrat numerele de identificare ale unităţilor militare ruseşti, din care au fost livrate. La fel, de producţe rusească sunt căştile, uniformele şi materialele de prim ajutor. În regiune au fost descoperite bombe artizanale, făcute din mine de mortier şi proiectile de artilerie.

"Sunt destul de multe mine lăsate aici. Este mult de lucru pentru genişti. Ar putea dura o lună sau chiar două", a spus un genist.

Rusia a transmis o notă de protest Administraţiei de la Kiev după ce obuze lansate de serviciile de securitate ucrainene împotriva insurgenţilor ar fi căzut pe teritoriul rus, Moscova avertizând că repetarea incidentelor ar putea avea consecinţe. Kremlinul a precizat că obuze de artilerie au vizat punctul vamal rus Gukovo, situat la frontiera cu Ucraina.

Nici un progres pe frontul diplomatic

Pe frontul diplomatic, deşi dialogul dintre Ucraina, Rusia şi Occident continuă, nu se înregistrează nici un progres, din cauza condiţiilor ridicate de Kiev.

Preşedintele ucrainean Piotr Poroşenko este dispus să accepte o încetare bilaterală a focului în estul separatist al ţării, cu condiţia să fie asigurat controlul la frontiera cu Rusia.

Liderul de la Kiev a făcut această declaraţie în cadrul unei convorbiri telefonice cu cancelarul german Angela Merkel.

Poroşenko a subliniat necesitatea asigurării controlului la frontieră pentru a opri transferul de arme şi de combatanţi din Rusia, precum şi eliberarea tuturor ostaticilor şi începerea necondiţionată a negocierilor, anunţă preşedinţia ucraineană într-un comunicat publicat în urma discuţiei telefonice cu Angela Merkel, relatează AFP.

Potrivit Kievului, cancelarul german a menţionat că reprezentanţii unei misiuni a OSCE prezente în estul Ucrainei nu au acces la posturile de frontieră din cauza acţiunilor combatanţilor.

Piotr Poroşenko a purtat joi seara o convorbire telefonică şi cu vicepreşedintele american Joe Biden, cu care a discutat despre restabilirea infrastructurii în localităţile din estul Ucrainei eliberate de sub controlul separatiştilor, a mai indicat preşedinţia de la Kiev.

Vicepreşedintele SUA a promis asistenţă americană pentru asemenea proiecte.

Preşedinţia ucraineană a informat totodată că a preluat controlul la Siversk, un oraş de 12.000 de locuitori la 100 km nord de Doneţk, unde steagul ucrainean a fost reinstalat pe clădirea primăriei, precum şi la postul de frontieră Cervonopartizansk, în regiunea Lugansk.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările