Ucraina lansează un canal de televiziune pentru zonele controlate de separatişti

Ucraina lansează un canal de televiziune pentru zonele controlate de separatişti

Npul post de televiziune se va numi „Dim“ (casa în ucraineană)

Autorităţile ucrainene au anunţat luni lansarea unei televiziuni destinate zonelor sub controlul separatiştilor pro-ruşi în estul ţării şi Crimeii anexate pentru „a trezi sentimentul unităţii". Numită „Dim" („casă" în ucraineană), canalul a început să emită duminică, a declarat pentru France Presse directoarea sa executivă interimară, Iulia Ostrovska.

Ştiri pe aceeaşi temă

„În jur de 15%" din conţinut va fi furnizat de Kvartal 95, societatea de producţie al cărei coproprietar şi vedetă principală era Volodimir Zelenski înainte de alegerea sa ca preşedinte, în aprilie 2019, a precizat Iulia Ostrovska, citată de agenţia Ukrinform.
 
Televiziunea îşi propune „să readucă viaţa politică, culturală şi socială a Ucrainei la ordinea zilei” pentru ucrainenii care trăiesc în zonele separatiste şi „să trezească sentimentul unităţii” cu ţara, a declarat Iulia Ostrovska, citată de site-ul televiziunii.
 
Canalul va difuza programe de divertisment furnizate de televiziuni ucrainene private, în special seriale de televiziune, talk-show-uri şi meciuri de fotbal, a declarat şeful administraţiei prezidenţiale Kirilo Timoşenko, citat de agenţia Interfax-Ucraina, notează AFP.
 
De asemenea, televiziunea intenţionează să treacă în viitor la producerea propriilor buletine informative, a precizat el.
 
Noul canal este disponibil în reţeaua digitală într-o bună parte din teritoriile separatiste, în special în marile oraşe Doneţk şi Lugansk, a declarat ea.
 
Mai mulţi locuitori din Doneţk contactaţi telefonic de AFP au declarat totuşi că nu pot găsi canalul în grila lor de programe, din care fac parte doar canale ruseşti şi separatiste.
 
Un novice în politică, Volodimir Zelenski a fost ales triumfal şef al statului datorită succesului serialului său „Slujitorul poporului”, în care joacă rolul unui profesor de istorie ales subit preşedinte după ce a denunţat corupţia în Ucraina.
 
După alegerea sa, el a promis să întindă mâna locuitorilor din zonele separatiste şi Crimeea, lansând „un război al informaţiei” pentru a-i apropia de Kiev şi a-i convinge că „Ucraina au nevoie de ei şi ei au nevoie de Ucraina”.
 
Rusia a anexat abuziv peninsula ucraineană Crimeea în martie 2014 şi s-a implicat activ, de partea separatiştilor, în conflictul din estul Ucrainei care a izbucnit după scurt timp.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările