FOTO Ucraina: după revoluţie, judecata. Protestatarii târăsc în Euromaidan un presupus lunetist responsabil pentru represiunea sângeroasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Presupusul lunetist a fost târât de păr în mijlocul Euromaidanului. FOTOGRAFII: AFP/Getty Images/AP via dailymail.co.uk
Presupusul lunetist a fost târât de păr în mijlocul Euromaidanului. FOTOGRAFII: AFP/Getty Images/AP via dailymail.co.uk

Protestatarii ucraineni din Piaţa Independenţei, scena Euromaidanului în ultimele trei luni, au preluat controlul asupra mai multor clădiri în care au stat săptămâna trecută lunetiştii, responsabili pentru cea mai mare parte a celor aproximativ 100 de morţi înregistraţi într-o singură zi. Manifestanţii au capturat astfel cel puţin un presupus lunetist, pe care l-au târât în Euromaidan, unde l-au pedepsit pentru sângele vărsat.

Euromaidanul a fost liniştit în ultimele două zile, ultimul episod de violenţă la scară mare înregistrându-se vineri dimineaţă, când protestatarii au deschis focul împotriva forţelor de ordine şi când poliţişti înarmaţi au pătruns în parlament, după ce membrii acestuia votaseră îîn noaptea precedentă pentru interzicerea folosirii forţei asupra manifestanţilor. 

Treptat, protestatarii au preluat controlul asupra mai multor clădiri centrale, inclusiv asupra palatului prezidenţial, din care s-a tras marţi şi miercuri, cele mai sângeroase zile de la izbucnirea protestelor, la jumătatea lunii noiembrie. 

După capturarea unei astfel de clădiri, protestatarii au adus în Piaţa Independenţei, în mijlocul Euromaidanului, un bărbat despre care se crede că ar fi unul dintre lunetiştii care au tras în oameni. 

euromaidan afp/getty images via dailymail.co.uk
euromaidan afp/getty images via dailymail.co.uk
euromaidan afp/getty images via dailymail.co.uk

Bărbatul, încă neidentificat, a fost târât în piaţă, bătut şi păruit. În cele din urmă, bărbatului i s-a pus un crucifix în faţă, cerându-i-se să se căiască în timp ce acesta urla după ajutor, se vede din imaginile surprinse chiar în momentul în care presupusul lunetist era „judecat” în Euromaidan. 

euromaidan afp/getty images via dailymail.co.uk

Aceeaşi soartă au avut-o mai mulţi bărbaţi despre care se crede că sunt susţinători ai preşedintelui demis Viktor Ianukovici. 

euromaidan afp/getty images via dailymail.co.uk

Cele mai multe victime au murit după ce au fost împuşcate de lunetişti, cu arme şi muniţie de război. Soldaţii primiseră ordin să tragă în cap, în gât şi în burtă, au acuzat atunci reprezentanţii opoziţiei.

euromaidan afp/getty images via dailymail.co.uk
euromaidan afp/getty images via dailymail.co.uk

CITEŞTE MAI MULT

UPDATE Unde este Viktor Ianukovici? Preşedintele demis al Ucrainei, de negăsit. A trecut mai bine de-o zi de când preşedintele Viktor Ianukovici a părăsit Kievul. În afară de o scurtă apariţie televizată de la Harvok, prin care a transmis că este liderul legitim al ţării şi că nu are nicio intenţie să demisioneze, Ianukovici nu a mai făcut nicio declaraţie, iar nimeni nu ştie unde se află acum preşedintele de la al cărui refuz de a semna un acord de asociere cu UE au izbuncnit protestele Euromaidan, în urmă cu trei luni.

De ce o nouă Ucraina este cel mai mare coşmar al Kremlinului: Moldova ar putea fi prima care preia mişcarea Euromaidan. Schimbările fundamentale care se petrec zilele acestea la marginea Rusiei reprezintă cel mai mare coşmar al Kremlinului, notează un specialist în Ucraina. Nu este vorba doar despre extinderea birocraţiei UE atât de aproape de Moscova, ci de ceva de 10 ori mai rău: posibilitatea ca restul statelor aflate încă sub influenţa Moscovei să preia mişcarea Euromaidan. Prima ţară în care s-ar putea întâmpla asta este Moldova.

Cum a devenit „Prinţesa gazului” una dintre cele mai puternice femei din lume. O eroină comparată cu Ioana D`Arc, mâna de fier în mănuşa de catifea care a strangulat corupţia, dar totodată femeia fără apărare în faţa oligarhilor care au nedreptăţit-o. Iulia Timoşenko este unul dintre cei mai marcanţi politicieni ucraineni din perioada post-sovietică. Este „sufletul” Revoluţiei Portocalii din 2004, moment despre care s-a crezut că va marca ruperea definitivă a clasei politice ucrainene de oligarhie şi de Rusia.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite