Ucraina denunţă încălcarea dreptului internaţional de Rusia prin deschiderea de secţii de votare în Crimeea şi în zonele ocupate de sepatiştii proruşi în Donbas

Ucraina denunţă încălcarea dreptului internaţional de Rusia prin deschiderea de secţii de votare în Crimeea şi în zonele ocupate de sepatiştii proruşi în Donbas

Omuleţi verzi - militari ruşi fără însemne - în Crimeea FOTO Shutterstock

Kievul a denunţat joi organizarea unor alegeri legislative ruseşti atât în Peninsula ucraineană Crimeea, anexată de către Moscova, cât şi particoparea la acest vot a unor locuitori din estul separatist prorus al Ucrainei, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Ceea ce face (Rusia) prin faptul că organizează alegeri naţionale (în Ucraina) reprezintă o încălcare a dreptului internaţional”, a denunţat într-o conferinţă de presă ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba.

Rusia a distribuit peste 600.000 de paşapoarte în estul separatist al Ucrainei, în timp ce Crimeea este considerată de către Moscova drept parte integrantă a teritoriului rus.

Secţii de votare sunt prevăzute în Crimeea, în cadrul alegerilor legislative care au loc începând de vineri şi până duminică în Rusia.

Locuitorii regiunior separatiste Doneţk şi Lugansk pot participa la acest scrutin în mod online sau pot vota în regiunea rusă Rostov, situată la frontiera cu Ucraina.

„Ocupaţia rusă va lua sfârşit într-o zi”, a declarat Kuleba, „iar atunci când se va întâmpla acest lucru” Rusia „va trebui să dea socoteală”.

Ucraina se află în război, din 2014, cu separatişti proruşi, susţinuţi militar şi financiar de Rusia, în pofida dezminţirilor Moscovei.

Acest război, care a izbucnit după anexarea Crimeei, s-a soldat cu peste 13.000 de morţi.

În ultimele zile, tensiunile au crescut din nou pe linia frontului.

Joi, separatişti au bombardat localitatea Şceastea, iar şeful unei administraţii locale a fost rănit în acest bombardament, care a avariat mai multe imobile şi maşini, au anunţat autorităţile ucrainene.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările