Ucraina critică afirmaţiile lui Emmanuel Macron: „Mii de ucraineni au plătit cu vieţile pentru opţiunea lor europeană”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO president.gov.ua (Arhivă)
FOTO president.gov.ua (Arhivă)

Consultantul prezidenţial principal al Ucrainei, Mihailo Podoliak şi delegatul acesteia în negocierile de pace cu ruşii, a acuzat sugestia preşedintelui francez Emmanuel Macron, de a concepe o organizaţie paralelă a Uniunii Europene pentru ţările din afara acesteia, inclusiv pentru Ucraina.

„Păstrarea aparenţelor într-un joc prost – aşa arată încercările de a înlocui apartenenţa Ucrainei la Uniunea Europeană cu formate simbolice. Mii de ucraineni au plătit cu vieţile lor pentru opţiunea lor europeană, nu pentru noua colecţie de degetare. Ucraina trebuie să primească statutul de stat candidat”, a notat Mihailo Podoliak pe Twitter.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron a afirmat, luni, că este în sprijinul unui nou tip de „comunitate politică europeană” care să le îngăduie ţărilor din afara Uniunii Europene, inclusiv Ucrainei şi Marii Britanii, să se alăture „nucleului de valori europene”. Preşedintele francez a declarat că dorinţa Ucrainei de a adera la bloc va ţine câţiva ani şi, de aceea, trebuie să i se ofere o oarecare speranţă pe perioadă scurtă de timp. 

„Războiul din Ucraina ne invită să regândim geografia şi organizarea continentului nostru. Ucraina, prin lupta şi curajul ei, este deja un membru sincer al Europei noastre, al familiei noastre, al uniunii noastre. Chiar dacă i-am acorda statutul de candidat mâine, ştim cu toţii foarte bine că procesul pentru a-i permite aderarea ar dura într-adevăr câţiva ani, probabil câteva decenii”, a mai declarat Macron.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite