Ucraina crede că Rusia se află în spatele protestelor recente privind încălzirea globală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO AFP
FOTO AFP

Ucraina este sigură de faptul că Rusia susţine din umbră protestele recente împotriva încălzirii globale, din ţările UE, a declarat, luni, ministrul ucrainean de Externe Pavlo Klinkin, potrivit Euractiv.

Klimkin, aflat la Bruxelles într-o reuniune unde miniştrii de Externe ai UE s-au întâlnit pentru a discuta despre mai multe probleme tensionate, inclusiv Ucraina, a fost întrebat dacă este de acord cu cancelarul german Angela Merkel, care a menţionat protestele în contextul războiului hibrid dus de Rusia.

În ultimele săptămâni, elevi de gimnaziu din Germania, Belgia, Elveţia, Olanda şi Marea Britanie s-au mobilizat, cerând guvernelor să ia decizii mai serioase pentru a stopa încălzirea globală.

La Conferinţa de Securitate de la Munchen, Merkel şi-a manifestat neîncrederea că, brusc, copiii germani au avut ideea acestor proteste, fără să existe influenţe exterioare.

În Belgia, Joke Schauvliege, un ministru al Mediului din Flandra, a fost obligată să demisioneze după ce a spus că are date de la serviciile de informaţii conform cărora protestele elevilor au fost regizate de o putere străină care nu a fost numită. Declaraţiile sale au stârnit revolta opiniei publice. Serviciile de securitate belgiene au negat că i-au transmis informaţii referitoare la acest subiect lui Schauvliege şi aceasta nu a avut altă opţiune decât să demisioneze.

Întrebat despre protestele din Europa legate de schimbările climatice şi de afirmaţiile privind imixtiunea străină, Klimkin este convins de implicaţia Rusiei şi de faptul că încercările de manipulare ale Moscovei sunt uluitoare.

„Rusia stârneşte probleme în Europa pentru că scopul Rusiei este de a slăbi instituţiile democratice şi, astfel , de a slăbi Uniunea Europeană. Protestele privind schimbările climatice: categoric da. Diferite organizaţii presupuse a fi de mediu: uitaţi-vă la Italia, unde încearcă să afecteze viitoarele conducte de gaze,” a declarat el.

Klimkin se referă la protestele autorităţilor locale din Puglia faţă de conducta trans-adriatică (TAS), concepută pentru a aduce gaz din Azerbaijan în Peninsulă.

În ultimii cinci ani de la revoluţia Maidan din fosta ţară sovietică, Ucraina a devenit un loc de joacă pentru tot felul de războaie hibride şi liderii săi au devenit specialişti în această problemă, dornici de a împărtăşi exterienţa lor cu omologii europeni.

Klimkin a explicat motivaţia Rusiei de a instiga la proteste împotriva schimbărilor climatice:

„Ruşii sunt pur şi simplu înnebuniţi să vândă mai mult gaz Europei. [...] A schimba, a rearanja mişcările privind schimbările climatice este una dintre priorităţile-cheie ale Rusiei pentru a explica faptul că <<mai mult gaz e în regulă,  cărbunele e rău, dar gazul rusesc este bun, pe gazul rusesc te poţi baza. >> Şi nu este vorba doar despre Germania, este şi în Italia, este peste tot,” a spus Klimkin.

El a descris eforturile Rusiei de a interveni pe mai multe niveluri: „Este vorba despre ONG-uri, este vorba despre încercarea de a cumpăra jurnalişti, este vorba despre încercarea de a cumpăra presă, este vorba despre amestecul în clasa politică. Nu la acelaşi nivel ca în Ucraina, dar este atât de vizibil.”

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite