Ucraina: Consiliul de Apărare, convocat de urgenţă după invalidarea legilor anticorupţie de către Curtea Constituţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunţat joi ca "inacceptabilă" decizia Curţii Constituţionale care a invalidat anumite măsuri anticorupţie cu o zi înainte, convocând o reuniune "de urgenţă" a Consiliului de Apărare şi Securitate Naţională (SNBO), relatează France Presse.

Aceste "lovituri zdrobitoare" aduse luptei anticorupţie "necesită" o reacţie "imediată şi severă", a afirmat el într-un comunicat difuzat de preşedinţia de la Kiev.

Sesizată de 50 de deputaţi proruşi, Curtea Constituţională din această fostă republică sovietică a anunţat miercuri seara că a invalidat numeroase măsuri anticorupţie în vigoare de mai mulţi ani, considerându-le prea severe.

Instanţa a anulat în special responsabilitatea penală pentru funcţionari recunoscuţi vinovaţi de informaţii false în declaraţii de avere, un delict pasibil până acum cu doi ani de închisoare.

Această decizie a provocat proteste în rândul unor agenţii guvernamentale şi ONG-uri, în timp ce sistemul judiciar ucrainean este cunoscut ca fiind corupt şi numeroşi judecători ai Curţii Constituţionale sunt ei înşişi vizaţi de anchete penale pentru informaţii false în declaraţiile lor de avere.

Şeful diplomaţiei ucrainene Dmitro Kuleba şi-a exprimat regretul joi într-un briefing online în legătură cu "o lovitură gravă" adusă relaţiilor între Kiev şi Occident.

Ambasadorul ucrainean pe lângă UE a avertizat deja guvernul că această decizie "este un motiv suficient pentru Comisia Europeană să activeze mecanismul de suspendare a regimului de scutire de vize" cu Ucraina, a relatat publicaţia electronică Evropeiska Pravda, citată de agerpres.ro.

Autorităţile ucrainene vor face totul pentru a "rezolva această problemă" şi "asigură că structurile anticorupţie funcţionează corect", a mai asigurat Dmitro Kuleba.

Militanţii anticorupţie au anunţat pentru vineri o acţiune de protest în faţa Curţii Constituţionale din Kiev.

Lupta împotriva corupţiei în rândul elitelor a fost o revendicare majoră a mişcării de contestare proeuropeană din Maidan Nezaliojnosti (Piaţa Independenţei) în 2013-2014. Aceasta rămâne una din principalele cerinţe ale creditorilor internaţionali ai Ucrainei.

Volodimir Zelenski, fost actor de comedie, un novice în politică, a învins cu un scor covârşitor la alegerile prezidenţiale din 2019 în special datorită promisiunii de a eradica corupţia. În ultimele luni, Occidentul şi-a manifestat totuşi îngrijorarea în legătură cu riscurile unui recul în lupta împotriva acestui flagel. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite