Ucraina apreciază „poziţia lucidă” a NATO cu privire la Rusia: A demonstrat că poate să ia decizii dificile, dar esenţiale

Ucraina apreciază „poziţia lucidă” a NATO cu privire la Rusia: A demonstrat că poate să ia decizii dificile, dar esenţiale

FOTO EPA-EFE

Ucraina a lăudat, miercuri, „poziţia lucidă” a NATO cu privire la Rusia, catalogată drept „ameninţare directă” de secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, şi „deciziile esenţiale” asupra sprijinirii Ucrainei şi lansării procesului de aderare a Finlandei şi Suediei la Organizaţia Nord-Atlantică, informează agenţiile internaţionale de presă.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Astăzi, la Madrid, NATO a demonstrat că poate să ia decizii dificile, dar esenţiale”, a scris pe Twitter liderul diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, lăudând „poziţia lucidă” a organizaţiei asupra Rusiei şi „poziţia sa puternică” asupra Ucrainei, care „va contribui la protejarea securităţii şi stabilităţii euro-atlantice”. 
Noua abordare strategică votată, miercuri, de liderii statelor membre ale NATO, la summitul desfăşurat la Madrid, califică Rusia drept „cea mai semnificativă şi directă ameninţare” pentru Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord. 
 
Potrivit acestui nou concept strategic, în vigoare pentru următorul deceniu, NATO nu mai vede Rusia ca pe un partener strategic, dar Alianţa „nu caută confruntarea şi nu reprezintă o ameninţare” pentru Rusia. 
 
De asemenea, Andrii Iermak, liderul administraţiei prezidenţiale ucrainene, a apreciat la rândul său mesajul pe care NATO l-a transmis Rusiei. 
 
„Rusia nu va învinge Ucraina - Rusia va fi învinsă. Acesta este mesajul statelor membre ale NATO, subliniat în mod repetat la summit. Ucraina şi aliaţii săi trebuie să câştige lupta pentru democraţie”, a notat Iermak pe Twitter. 
 
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a comunicat, miercuri, liderilor statelor NATO că ţara sa are nevoie de mai multe arme şi de bani, aproximativ 5 miliarde de dolari pe lună, pentru a se apăra în faţa atacurilor ruse, el afirmând că Rusia nu se va opri la Ucraina. 
 
Totodată, NATO a invitat, miercuri,  Suedia şi Finlanda să devină membre ale alianţei, conform unei declaraţii publice în cadrul summitului NATO de la Madrid. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările