Ucraina acuză Rusia de agresiune şi o informează asupra încetării Tratatului de prietenie, cooperare şi parteneriat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul ucrainean de Externe Pavlo Klimkin FOTO AFP
Ministrul ucrainean de Externe Pavlo Klimkin FOTO AFP

Ucraina a notificat vineri Rusia asupra încetării Tratatului bilateral de prietenie, cooperare şi parteneriat semnat acum 21 de ani de către foştii preşedinţi Leonid Kucima şi Boris Elţîn.

„Este un moment foarte important, întrucât încălcarea tuturor prevederilor materiale ale tratatului este argumentată în detaliu în notificare“, a scris ministrul ucrainean de Externe Pavlo Klimkin pe contul de Twitter al instituţiei pe care o conduce, relatează Ukrainskaia Pravda, preluată de Agerpres în pagina electronică.

Sub hashtagul #StopRussianAggression, Klimkin acuză Rusia de agresiune armată şi hibridă împotriva Ucrainei, de presiuni economice şi încălcarea drepturilor ucrainenilor.

Şeful diplomaţiei ucrainene a trimis această înştiinţare Moscovei la câteva zile de la primirea unei solicitări în acest sens din partea preşedintelui Petro Poroşenko.

Pe lângă Moscova, Kievul trebuie să informeze ONU şi OSCE.

Moscova a denunţat această decizie, susţinând că serveşte „unor interese geopolitice străine şi unor ambiţii politice proprii“.

Acest demers al Kievului vine la patru ani de la pierderea Crimeei, care a fost anexată în martie 2014 de Rusia, şi de la izbucnirea rebeliunii separatiste din estul ţării.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite