Ucraina: pleacă Miliţia, vin miliţiile. Grupările paramilitare sunt singurele care mai protejează străzile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În haosul din urma revoluţiei de la Kiev, ucrainenii au format patrule cetăţeneşti armate pentru a asigura protecţia oraşelor, după ce trupele speciale Berkut au fost desfiinţate, iar poliţia este privită cu neîncredere. În timp ce unele protejează obiective importante precum banca centrală şi rezervele de valută ale acesteia, altele încearcă să le prăduiască.

În câteva zile, poliţiştii şi trupele speciale care se luptau cu protestatarii pe baricadele din Euromaidan au dispărut fără urmă. Schimbarea de gardă de la Kiev a creat o situaţie haotică pe străzile capitalei, dar şi a mai multor oraşe de provincie. După ce Euromaidanul a prins şi „judecat” un bărbat despre care credeau că a fost implicat în ofensiva autorităţilor, forţele de ordine au abandonat în mare parte Kievul. Capitala este, în mare parte, calmă, dar nu există o autoritate centrală recnoscută şi care să deţină controlul. 

Trupele Berkut au fost desfiinţate

Poliţiştii sunt priviţi cu neîncredere. Trupele speciale Berkut, vârful de lance în operaţiunile prin care autorităţile au vrut să pună capăt manifestaţiilor din Euromaidan, au fost desfiinţate miecuri din ordinul ministrului interimar al Internelor. Cu o seară înainte, aproximativ 100 de membri Berkut mobilizate au îngenuncheat pe o scenă din oraşul vestic Liov şi au cerut iertare oamenilor pentru rolul pe care l-au jucat în evenimentele tragice de săptămâna trecută, când cel puţin 88 de persoane şi-au pierdut viaţa în Euromaidan.

Ei au promis că, de acum înainte, vor lua apărarea poporului şi au dat asigurări publicului că nu au fost implicaţi în evenimentele violente din capitală. Mulţi dintre protestatari n-au fost însă mulţumiţi, strigând „Ruşine!” şi aruncând cu diverse obiecte în ei.  

Grupările paramilitare se înmulţesc

Astfel, în dezorganizarea iscată de vidul de putere rămas după răsturnarea regimului Ianukovici, ucrainenii au înfiinţat aşa-numite „patrule cetăţeneşti”, transmite corespondentul Bloomberg. Una dintre acestea, care activează în Kiev, este formată din opt voluntari, printre care un fost ofiţer al trupelor speciale, un boxeur şi un patron de magazin specializat în textile. „Sunt atât de multe lucruri de controlat”, spune fostul ofiţer, care se prezintă Jean, de la volanul unei dube negre cu care patrulează prin capitala ucraineană. 

La picioare are un Kalaşnikov, o puşcă Remington şi o jachetă antiglonţ. Echipa lui Jean face parte dintr-un comandament mai mare, pe care ucrainenii îl numesc simplu „Autoapărare” şi care a fost principala forţă care a protejat Maidanul, inima revoltei ucrainene. 

„Kievul este calm pentru că lumea este încă în stare de şoc. Aceste grupări trebuie să primească statut legal, altfel nu pot proteja legea şi ordinea”, explică pentru Bloomberg Fidor Lukianov, directorul Consiliului pentru Politici Externe şi de Apărare din Moscova. 

Baricadaţi în casa lui Ianukovici

Alte grupări însă nu sunt la fel de disciplinate. Un grup paramilitar format din 25 de bărbaţi înarmaţi şi beţi s-a baricadat în reşedinţa proaspăt capturată a preşedintelui demis Viktor Ianukovici. „Nu trageţi, folosiţi doar cuvinte”, le ordonă Jean oamenilor săi, care până la urmă îi conving pe cei 25 de bărbaţi să plece acasă. 

Oamenii s-au strâns în cartierul meu şi au început să patrulze. Înainte, erau incendiate maşini. Acum nu se mai întâmplă aşa ceva, acum e ordine.

Liudmila, pensionară de 59 de ani din Kiev

În Maidan, grupuri de bărbaţi înarmaţi cu Kalaşnikov trec regulat prin piaţă. „Atunci când te afli la un punct de cotitură, când te confrunţi cu o schimbare completă de autoritate, haosul este inevitabil”, spune Halina, o pensionară de 66 de ani din Kiev. „Nu poţi schimba totul într-o singură zi şi apoi să ceri autorităţilor să reinstaureze ordinea imediat”, continuă aceasta. 

Miliţii îmbrăcate în kaki mişună peste tot, mulţi purtând măşti sau căşti de motociclişti, şi depăşesc numeric cei câţiva oficiali de poliţie care au rămas la post. În faţa băncii centrale a ţării, voluntari din „Autoapărare” păzesc clădirea şi rezervele de valută dinăuntru. 

Jean povesteşte cum, în weekend, a oprit o maşină suspectă care gonea dinspre banca centrală. În interior a găsit în jur de 80.000 de dolari cash şi mai multe pachete cu monede de aur. Guvernatorul băncii centrale a confirmat ulterior furtul. 

„Fără noi nu mai funcţionează nimic acum”, spune şi Igor, a cărui echipă păzea banca pe 24 februarie. „Cooperarea cu poliţia este bine coordonată, ei ne ascultă şi se poartă politicos cu noi”, spune bărbatul care, la fel ca toţi ceilalţi, refuză să fie identificat. 

Însă există şi o parte mult mai periculoasă a acestor miliţii. În contextul în care zeci de facţiuni funcţionează sub aceeaşi umbrelă amplă a „Autoapărării”, este greu ca toţi să fie ştiuţi şi controlaţi. Andrei Parubi, parlamentar ucrainean şi comandant-şef al „Autoapărării”, estimează că în jur de 100 de persoane implicate în astfel de activităţi au arme de foc. 

„Acei oameni nu sunt ai noştri, sunt dezorganizaţi. Au venit aici să atace, nu să protejeze. Este o problemă. Este important pentru noi să avem o schimbare de putere rapidă şi legitimă”, continuă Andrei. 

CITEŞTE MAI MULT

Vocea Rusiei: „Ianukovici a trădat din prostie pură. În mod normal, el trebuia să fie deja mort, dar se pare că Dumnezeu îi are în pază pe proşti”„Este greu să prevezi că un preşedinte de ţară poate fi atât de idiot pentru a-şi trăda întreaga echipă, rudele şi aliaţii, fiind în acelaşi timp suficient de hâtru pentru a scăpa de sub supravegherea consilierilor de încredere”, scrie un jurnalist pe portalul în limba română al organizaţiei media  de stat Vocea Rusiei.

Rusia creează premise pentru intervenţie militară în Ucraina şi oferă cetăţenie locuitorilor din Crimeea: „Dacă vreţi să rămâneţi cu Rusia, vă vom susţine”După ce 10.000 de oameni au strigat la Sevastopol „Mamă Rusia, salvează-ne de fasciştii de la Kiev”, Moscova a anunţat că va oferi cetăţenie tuturor locuitorilor din Crimeea.

Parlamentul regiunii Crimeea se întruneşte în sesiune extraordinarăParlamentul regiunii autonome Crimeea se va întruni miercuri, în sesiune extraordinară, pe tema situaţiei de criză din Ucraina, informează site-ul Ukrinform.

Ministrul de Interne al Ucrainei: „Berkut nu mai există”. Autorităţile din Sevastopol cheamă ofiţerii în CrimeeaMinistrul interimar de interne ucrainean Arsen Avakov a anunţat miercuri dizolvarea unităţii de operaţiuni speciale Berkut din cadrul poliţiei ucrainene, principalul pilon în eforturile de reprimare a protestelor care au avut loc trei luni neîncetat în Piaţa Independenţei din Kiev. Imediat, autorităţile din Sevastopol, oraş pro-rus, au invitat membrii trupelor desfiinţate să vină aici.

VIDEO Poliţiştii ucraineni cer iertare în genunchi poporului pentru baia de sânge de la KievAproximativ 100 de membri ai trupelor de represiune Berkut mobilizate pentru dispersarea mulţimii de protestatari din Piaţa Independenţei din Kiev au îngenuncheat pe o scenă din Liov şi au cerut iertare oamenilor pentru rolul pe care l-au jucat în evenimentele tragice de săptămâna trecută, când cel puţin 88 de persoane şi-au pierdut viaţa în Euromaidan.

Şeful de cabinet al lui Ianukovici a fost împuşcatAndrei Kliuev, fostul şef de cabinet al preşedintelui demis al Ucrainei, Viktor Ianukovici, ar fi fost împuşcat, potrivit purtătorului său de cuvânt, transmite Associated Press.

Vitali Kliciko anunţă că va candida la alegerile prezidenţiale din UcrainaFostul campion la box Vitalii Kliciko s-a declarat, marţi, candidat la alegerile prezidenţiale anticipate din Ucraina, programate pentru 25 mai, relatează AFP.

Viktor Ianukovici era pregătit să folosească trupe armate pentru a „strivi protestatarii ucraineni”Preşedintele ucrainenan Viktor Ianukovici era pregătit să mobilizeze mii de soldaţi pentru a „strivi” protestatarii din Euromaidan, înainte de a fi demis, sâmbătă, de parlament, arată o serie de documente găsite de activişti în apropiere de reşedinţa oficială a Lui Ianukovici. Autenticitatea documentelor încă nu poate fi confirmată.

„The Financial Times”: Rusia este pregătită pentru un război în Crimeea Un înalt funcţionar de la Moscova a declarat sub protecţia anonimatului că Rusia este pregătită să lanseze o ofensivă militară în Crimeea, republică autonomă din Ucraina, pentru a interveni în favoarea populaţiei ruse majoritare şi pentru a-şi apăra bazele militare.

De ce o nouă Ucraina este cel mai mare coşmar al Kremlinului: Moldova ar putea fi prima care preia mişcarea EuromaidanSchimbările fundamentale care se petrec zilele acestea la marginea Rusiei reprezintă cel mai mare coşmar al Kremlinului, notează un specialist în Ucraina. Nu este vorba doar despre extinderea birocraţiei UE atât de aproape de Moscova, ci de ceva de 10 ori mai rău: posibilitatea ca restul statelor aflate încă sub influenţa Moscovei să preia mişcarea Euromaidan. Prima ţară în care s-ar putea întâmpla asta este Moldova.

De ce revoluţia din Kiev ar putea declanţa un tsunami care să înconjoare întreaga Europă.„Haosul din Kiev ar putea declanşa un tsunami care rupe geamandurile Europei de Vest. Este o greşeală să credem că suntem simpli spectatori, de la o distanţă sigură”, scrie istoricul Mark Almond într-o analiză publicată de tabloidul britanic „Daily Mail”. Radicalizarea protestanţilor reprezintă, în opinia lui Almond, cel mai important risc care ar putea transforma un conflict aparent intern într-un război internaţional în toată regula.

FOTO Ucraina: după revoluţie, judecata. Protestatarii târăsc în Euromaidan un presupus lunetist responsabil pentru represiunea sângeroasă. Protestatarii ucraineni din Piaţa Independenţei, scena Euromaidanului în ultimele trei luni, au preluat controlul asupra mai multor clădiri în care au stat săptămâna trecută lunetiştii, responsabili pentru cea mai mare parte a celor aproximativ 100 de morţi înregistraţi într-o singură zi. Manifestanţii au capturat astfel cel puţin un presupus lunetist, pe care l-au târât în Euromaidan, unde l-au pedepsit pentru sângele vărsat.

Cum a devenit „Prinţesa gazului” una dintre cele mai puternice femei din lume. O eroină comparată cu Ioana D`Arc, mâna de fier în mănuşa de catifea care a strangulat corupţia, dar totodată femeia fără apărare în faţa oligarhilor care au nedreptăţit-o. Iulia Timoşenko este unul dintre cei mai marcanţi politicieni ucraineni din perioada post-sovietică. Este „sufletul” Revoluţiei Portocalii din 2004, moment despre care s-a crezut că va marca ruperea definitivă a clasei politice ucrainene de oligarhie şi de Rusia.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite