Turcii strâng bani pentru a face reclamă protestelor: peste 55.000 de dolari pentru o pagină în „The New York Times”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cererile protestatarilor din Turcia ar putea să capete mai multă atenţie prin intermediul celei mai importante publicaţii din SUA. Demonstranţii au strâns bani pentru a cumpăra o pagină de ziar în care să fie tipărită o declaraţie amplă despre situaţia din ţară, cu participarea directă a turcilor.

O campanie de strângere de bani a reuşit să adune peste 55.000 de dolari în ultimele 24 de ore, pentru a cumpăra spaţiul unei pagini întregi din ziarul american „The New York Times”. Protestatarii vor să publice un articol prin care fac apel la o reacţie democratică pentru a lansa un dialog internaţional despre Turcia, informează publicaţia „The Guardian”.

Campania intitulată „Full Page Ad for Turkish Democracy in Action: OccupyGezi for the World“ („Anunţ pe toată pagina pentru democraţia turcă: OccupyGezi pentru întreaga lume“), cere turcilor să atingă obiectivul de 53.800 de dolari în contribuţii la nivel naţional, subliniind în acelaşi timp nevoia de participare activă la schimbarea ţării. Până în prezent, campania a atras 1.344 de susţinători.

„Vrem ca lumea întreagă să afle chiar de la turci ceea ce se întâmplă în ţară”, susţin organizatorii prin intermediul declaraţiei de misiune a campaniei. „Vrem ca lumea întreagă să ne sprijine în timp ce noi facem eforturi să obţinem democraţie adevărată pentru ţara noastră.”

Campania a fost iniţiată de trei bărbaţi turci,  Murat Aktihanoglu, Oltac Unsal and Duygu Atacan, prin intermediul site-ul de donaţii Indiegogo. Organizatorii au susţinut că sunt reprezentanţi ai „poporului turc, fără implicarea organizaţiilor, a partidelor sau alte afilieri”.

Participanţii la mişcarea naţională sunt invitaţi să ajute la redactarea unei declaraţii complete care va fi publicată pe pagina ziarului american. Deocamdată au contribuit aproximativ 150 de oameni care au adăugat câte un comentariu.

Primul paragraf al declaraţiei:

„Răspunsul violent la protestul paşnic pentru salvarea Parcului Gezi din Istanbul este o dovadă a încălcării tot mai grave a drepturile civile ale cetăţenilor din ţară, săvârşită de un guvern autocrat. Sperăm să iniţiem un nou dialog – unul ce poate restabili încrederea turcilor în guvernul care a transformat Turcia într-o putere economică mondială, dar care atrage atenţia internaţională acum din cauză că ignoră represaliile dure ale poliţiei”.

 

 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite