Turcii marchează 1 mai prin proteste violente în apropierea Piaţei Taksim

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scutierii au luat cu asalt, cu ajutorul unor vehicule echipate cu tunuri cu apă, manifestanţii. FOTO Reuters
Scutierii au luat cu asalt, cu ajutorul unor vehicule echipate cu tunuri cu apă, manifestanţii. FOTO Reuters

Poliţia turcă a folosit joi, tunuri de apă şi gaze lacrimogene pentru a dispersa sutele de manifestanţi care încercau să sfideze interdicţia de a se reuni de 1 Mai în piaţa Taksim din Istanbul, emblematică pentru protestele antiguvernamentale în Turcia.

Scutierii au luat cu asalt, cu ajutorul unor vehicule echipate cu tunuri cu apă, manifestanţii care încercau să forţeze barajele din cartierul Besiktas pentru a ajunge în piaţa Taksim vecină, relatează AFP.

Biroul Guvernatorului Istanbulului a anunţat că Piaţa Taksim nu va fis deschisă publicului pe 1 mai, în ciuda insistenţelor repetate din partea sindicatelor de muncitori care voiau să organizeze diverse manifestaţii în piaţa-emblemă a Istanbulului. 

Autorităţile au motivat decizia susţinând că au informaţii care arată că „grupuri teroriste ilegale” ar urma să recurgă la violenţă împotriva forţelor de ordine, aşa că a închis Piaţa Taksim şi mai multe străzi care duc la aceasta. 

Transportul în comun este paralizat în acest oraş tentacular cu peste 13 milioane de locuitori, autorităţile blocând străzile, suspendând serviciile de feribot şi închizând staţiile de metrou pentru a face faţă mulţimii de manifestanţi de pe cele două maluri ale Bosforului.

Premierul Recep Tayyip Erdogan a avertizat manifestanţii săptămâna trecută să "renunţe la speranţa" că vor putea merge în piaţa Taksim, dar militanţii de stânga şi sindicaliştii sunt hotărâţi să sfideze această interdicţie.

 

Anul trecut, 1 mai a adus un amplu val de proteste în întreaga lume. Asiaticii, turcii, grecii, italienii, nemţii, francezii şi spaniolii au folosit Ziua Internaţională a Muncii pentru a protesta faţă de majorările de taxe, tăierile de salarii şi ratele tot mai ridicate ale şomajului. Dacă asiaticii au cerut salarii mai mari şi condiţii de muncă mai bune, europenii au protestat faţă de austeritate şi de scăderea nivelului de trai.

În Turcia, forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene şi tunuri de apă împotriva celor câtorva zeci de mii de protestatari, însă nu au reuşit să evite îngheţarea transporturilor în Istanbul. Cel puţin 12 persoane au fost răniteîn timpul confruntărilor. 

Peste 20 de persoane au fost reţinute după ce mii de manifestanţi au încercat să pătrundă în zona Pieţei Taksim, dar au fost opriţi de cei aproximativ 22.000 de poliţişti mobilizaţi cu ocazia mitingului. Manifestanţii s-au adunat la apelul partidelor de stânga şi sindicatelor. Ei au atacat cu pietre şi sticle, iar forţele de ordine au ripostat cu gaze lacrimogene şi bastoane de cauciuc.

CITEŞTE MAI MULT


Gaze lacrimogene şi tunuri cu apă, folosite pentru a dispersa peste 2.000 de manifestanţi, la Ankara

Poliţia antirevoltă turcă a folosit gaze lacrimogene şi tunuri cu apă în cursul nopţii de marţi spre miercuri pentru a dispersa peste 2.000 de manifestanţi antiguvernamentali, la Ankara, procedând inclusiv la 16 arestări, a anunţat presa, relatează AFP.


Acord UE de principiu pentru deschiderea unui nou capitol de negociere de aderare cu Turcia

Statele membre ale Uniunii Europene (UE) au ajuns la un acord de principiu în vederea deschiderii unui nou capitol în cadrul negocierilor de aderare cu Turcia, a declarat un purtător de cuvânt al preşedinţiei irlandeze, relatează AFP. 


Europa, visul imposibil al Turciei?

A crescut spectaculos nivelul tensiunilor diplomatice intre Turcia şi Germania: diplomaţia de la Ankara o acuză deschis pe Angela Merkel de „manevă electorală facilă” pe spezele Turciei în urma acuzaţiilor aduse de Cancelarul Germaniei privind modul extrem de dur şi care nu are nimic de-a face cu regulile democraţiei în care au fost reprimate demonstraţiile anti-Erdogan…


VIDEO Ion Cristoiu şi Dan Falcan, la Adevărul Live. Cristoiu, despre Transnistria: „Să nu uităm că soarele strălucitor rămâne la Moscova”

Jurnalistul Ion Cristoiu a discutat, la Adevărul Live, cu istoricul Dan Falcan şi cu moderatorul Ion M. Ioniţă despre tensiunile din Transnistria, despre căile prin care a fost cedată Basarabia, despre mizele protestelor din Turcia, despre întoarcerea la otomanism. Totodată, Cristoiu a făcut dezvăluiri în premieră despre vizita lui Alexandru Ioan Cuza la Istanbul.


În Turcia, haosul a preluat din nou conducerea. Înmormântarea unui protestatar, marcată de confruntări violente cu forţele de ordine

Înmormântarea unui protestatar s-a transformat în haos duminică, în Ankara, după ce poliţia a folosit tunuri cu apă şi gaze lacrimogene pentru a împrăştia manifestanţii care aruncau cu pietre.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite