Turcia răspunde dur la recunoaşterea genocidului armean de către Germania. Catedrala Sfânta Sofia, transformată în moschee pe perioada Ramadanului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Catedrala Sfânta Sofia FOTO Arhivă
Catedrala Sfânta Sofia FOTO Arhivă

Catedrala Sfânta Sofia din Istanbul, o bijuterie arhitecturală bizantină, a fost transformată din nou în moschee pe perioada Ramadanului, după ce deputaţii germani au recunoscut genocidul armean.

În perioada 6 iunie - 5 iulie, coranul, cartea sacră a tuturor musulmanilor, va fi citit în fiecare zi în Catedrala Sfânta Sofia, iar serviciul va putea fi urmărit în direct la postul naţional cu profil religios. Potrivit unor reprezentanţi ai Guvernului turc, decizia privind citirea Coranului în Catedrala Sfânta Sofia, care a fost transformată în muzeu în 1935, constituie un răspuns la recunoaşterea genocidului armean de către Germania.

La Atena, această măsură a provocat o avalanşă de critici. „Decizia privind citirea Coranului în Sfânta Sofia o transformă din nou în moschee“, a apreciat partidul conservator grec „Noua Democraţie“, denunţând o „provocare care arată lipsă de respect faţă de creştinii ortodocşi“. Ministerul grec de Externe a criticat de asemenea această măsură, denunţând faptul că reprezintă „o mostră de lipsă de respect şi pierdere a legăturii cu realitatea“, transmite postul RT.

Parlamentul federal german a recunoscut joia trecută genocidul împotriva armenilor comis de Guvernul Junilor Turci în timpul Primului Război Mondial.

Potrivit unor istorici, între 1,5 şi 1,7 de milioane de armeni au fost masacraţi de Junii Turci în perioada 1915-1917.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite